Mere affald giver regeringen et nyt klimaproblem: "De tal bliver vi nødt til at dykke ned i"

Affaldssektoren har som den eneste udsigt til en øget mængde drivhusgasudledninger frem mod 2030, viser ny klimafremskrivning. Minister vil "dykke ned i tallene".

Affaldssektoren skiller sig ud i ny klimafremskrivning. Trængsel i skraldespandene og på forbrændingsanlæg betyder flere udledninger end først antaget.
Affaldssektoren skiller sig ud i ny klimafremskrivning. Trængsel i skraldespandene og på forbrændingsanlæg betyder flere udledninger end først antaget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud JørgensenSimon Friis Date

Danskerne producerer mere skrald end først antaget, og det sætter fut i forbrændingsanlæggene og dermed i affaldssektorens udledninger.  

Sådan lyder skønnet i den spritnye klimafremskrivning fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

De tal bliver vi nødt til at dykke ned i.

Lars Aagaard
Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Moderaterne

Fra 2023 og frem forventes affaldssektorens drivhusgasudledninger at stige, før de igen vil falde fra 2030 til 2035.

Og sektoren vil som den eneste ikke reducere sine udledninger af CO2e i perioden, forudser fremskrivningen. Det skyldes, at en ny metode til at beregne mængden af affald har opjusteret den samlede affaldsmængde.

De stigende udledninger vækker bekymring hos klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M):

”Affaldssektoren skal også levere et fald i udledningen, hvis vi skal være klimaneutrale. Så de tal bliver vi nødt til at dykke ned i,” siger han til Altinget.

Indtil nu har affaldssektorens udledninger været stabile, men over de næste syv år kommer sektoren til at udlede væsentlig flere drivhusgasser end før, skønnes det i fremskrivningen.

I 2030 vil sektoren konkret udlede 2,7 mio. ton CO2e mod 2,3 mio. ton i 2022. Det giver en stigning på 17 procent og betyder, at en tiendedel af Danmarks samlede udledninger vil komme fra forbrænding af affald i 2030.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00