Ni lande skal diskutere russiske spionskibe i vestlige farvande

Danmark er ikke det eneste sted, hvor russiske skibe opfører sig mistænkeligt. Sikkerheden omkring vigtig infrastruktur på havbunden er på dagsordenen, når ni nordsølande mødes mandag.

Vindmølleparker er blandt de sårbare installationer, som flere lande omkring Nordsøen frygter kan være mål for spionage og sabotage. 
Vindmølleparker er blandt de sårbare installationer, som flere lande omkring Nordsøen frygter kan være mål for spionage og sabotage. Foto: Bob Strong/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Risiko for spionage og truslen om sabotage mod vindmølleparker og søkabler i Nordsøen bliver en vigtig del af dagsordenen, når den belgiske regering inviterer statsminister Mette Frederiksen (S) og syv øvrige nordsølande til kystbyen Oostende for at diskutere den enorme udvikling af vindenergi i området.

Det er nemlig ikke kun Danmark, der har haft uvelkomment besøg fra højtspecialiserede russiske overvågningsfartøjer tæt på vigtig infrastruktur, som DR kunne afsløre sidste onsdag.

Vi er blevet konfronteret med sabotagen af Nord Stream, og vi har haft tilstedeværelsen af russiske spionskibe i Nordsøen. Så vi bliver nødt til at opbygge kapaciteten og være forberedt på angreb på vital infrastruktur.

Vincent Van Quickenborne
Belgiens justits- og nordsøminister

Det har Belgien også. Og nu vil regeringen have de ni lande i regionen til at samarbejde tættere om at øge sikkerheden omkring de følsomme installationer på havbunden.

”Vi er blevet konfronteret med sabotagen af Nord Stream, og vi har haft tilstedeværelsen af russiske spionskibe i Nordsøen. Så vi bliver nødt til at opbygge kapaciteten og være forberedt på angreb på vital infrastruktur,” siger Vincent Van Quickenborne, der er Belgiens justitsminister og minister for Nordsøen, ved et pressemøde i Bruxelles forud for mødet mandag.

Allerede i februar beskrev den belgiske justitsminister, hvordan et russisk overvågningsfartøj i november måned var blevet set nær kritisk infrastruktur i belgisk farvand uden at ville identificere sig. Det var formodentligt det samme russiske fartøj, som ifølge DR har haft svært bevæbnede mænd ombord og er sejlet påfaldende tæt på blandt andet danske vindmølleparker, vurderer DR’s kilder.

Dengang forklarede ministeren, at mistanken var, at skibet var i gang med at kortlægge følsom teknologi som undersøiske el- og datakabler, vindmølleparker og gasrørledninger.

Vincent Van Quickenborne ønsker nu, at landene i regionen går skridtet længere i samarbejdet om at beskytte det uundværlige isenkram på havbunden, som forbinder dem. Det er særligt vigtigt, fordi landene i fællesskab planlægger en kolossal udvidelse af vindkraften i området, som kun vil gøre landene mere sårbare og afhængige af hinanden, når for eksempel de planlagte kommende energiøer, der skal levere strøm til millioner af husstande, kobles sammen.

{{toplink}}
Læs også

0:000:00