Ny måling: Løkke er fortsat upopulær

MÅLING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er stadig vælgernes mindst foretrukne statsministerkandidat med opbakning fra 23 procent af vælgerne. Tallene er og bliver utilfredsstillende lave for en statsminister, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Kun 23 procent af vælgerne vil have Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

I målingen er vælgerne blevet spurgt, hvem de vil foretrække som statsminister, hvis der var valg i morgen. Her peger 31 procent på Mette Frederiksen, 26 procent på en anden kandidat, mens 21 procent svarer ved ikke.

Lars Løkke får kun opbakning fra 23 procent af vælgerne, og den lave tilslutning har plaget Løkke i hele 2016, hvor han har fastholdt samme niveau i hver Norstat-måling.

Den lave opbakning er skadelig, lyder det fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

"Løkkes tal er og bliver helt utilfredsstillende lave for en statsminister. Når man ligger så langt nede, skader det ganske enkelt ens parti," siger han.

Upopulær hos Dansk Folkepartis vælgere
Målingens undertal viser, at regeringens største støttepartis vælgere ikke er særligt begejstret for den siddende statsminister. Kun 26 procent af Dansk Folkepartis vælgere vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

"Løkke er kronisk upopulær blandt DF-vælgerne. Det har han været lige siden bilagssagerne, og det ændrer sig tydeligvis ikke. Hvis det fortsat ser sådan ud, når valget udskrives, bliver Thulesen nødt til at overveje, om han også skal pege på Løkke næste gang,” siger Erik Holstein.

Tallene ser bedre ud, når det kommer til Løkkes egne vælgere. Blandt Venstrevælgerne ser 74 procent gerne Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Men 74 procent er stadig ikke optimalt, mener Erik Holstein.

"Selv blandt Venstres egne vælgere er der en skepsis. Det er altså usædvanligt, at de ikke bakker mere enstemmigt op bag deres siddende statsminister. Det her skal sammenholdes med, at det er under tre år siden, Løkke var rasende populær," siger han.

Opbakningen er bedre blandt regeringens to andre støttepartiers vælgere. 60 procent af de konservative vælgere og 46 procent af Liberal Alliances vælgere vil gerne have Løkke som statsminister.

Løkke er ikke det, de unge vil have
Ser man nærmere på vælgernes alder, er det tydeligt, at Løkkes opbakning er lavest blandt de yngre vælgere. Kun 14 procent af vælgerne mellem 18 og 29 ser gerne Lars Løkke som statsminister, og blandt de 30- til 39-årige er det kun 20 procent.

"Unge vælgere er ofte kritiske over for statsministeren, men her er det helt galt. Kun 14 procents støtte til Løkke blandt vælgere under 30 illustrerer problemet,” siger Erik Holstein. 

Det er vælgerne over 60 år, der er mest begejstrede for Løkke. 29 procent af 60- til 69-årige og 33 procent af dem på 70 eller derovre peger på den nuværende statsminister.

Men hverken den manglende opbakning blandt ungdommen eller blandt Dansk Folkepartis vælgere er noget, der knækker Løkke, mener Erik Holstein:

"Der er ikke meget at glæde sig over for Løkke, men manden må jo efterhånden havde vænnet sig til det. Den slags målinger knækker ham ikke, men får sandsynligvis Løkke til at bide tænderne sammen og blive endnu mere stålsat," siger han.

Lille fremgang til Mette Frederiksen
Socialdemokraternes formand og Løkkes udfordrer til statsministerposten, Mette Frederiksen, går frem i målingen fra et rekordlavt niveau på 27 procent i sidste måling til 31 procent i den nye måling. Hun har dermed genvundet en smule terræn og forøget sit forspring til Løkke:

"Mette Frederiksens opbakning er heller ikke enorm, men hun har i det mindste fået etableret et solidt forspring til Løkke. Det lader til, at hun har vundet det land tilbage, hun kortvarigt tabte under striden om asylpolitikken,” vurderer Erik Holstein.

26 procent af vælgerne ser dog helst en helt anden på statsministerposten. Når man spørger den gruppe vælgere, hvad navnet skal være på en anden kandidat, er det klare svar: Kristian Thulesen Dahl. DF-formanden får opbakning fra 30 procent af dem, der peger på en anden kandidat.

Dokumentation

Fakta om målingen
Sådan har vi spurgt:

Hvis der var valg i morgen, hvem ville du så foretrække som Danmarks statsminister?

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 7. april til 11. april 2016.

Se alle tal her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00