Ny svindelsag for millioner rammer dansk ulandsbistand

AFGHANISTAN: Danmark har droppet et millionbeløb i bistand til Afghanistan efter en ny svindelsag i forbindelse med danskstøttede skolebyggerier i landet. DF vil stramme grebet om ulandsbistanden.

<span>Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.<br></span>
Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Op imod 4,2 millioner danske bistandskroner kan være havnet i de forkerte lommer.

Pengene skulle have været brugt på at bygge skoler i Afghanistan, men i stedet er der sket en ”irregulær” overførsel til løn, som Danmark ellers ikke har bevilget penge til.

Sagen er så alvorlig, at Udenrigsministeriet har fratrukket et tilsvarende beløb i sin seneste overførsel til Afghanistan, viser en ny underretning fra ministeriet.

Sagen vækker stor vrede hos Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om.

Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

”Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om. Og det her bestyrker mig i, at danske bistandsmidler skal følges meget tættere end i dag,” siger han.

Dansk nultolerance
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår fast, at Danmark følger op på alle sager, hvor der er en mistanke om korruption eller svindel - uanset størrelsen af beløbet.

”Det gør vi nu, og det vil vi også gøre fremover. Vi har en nultolerancepolitik,” skriver ministeren i en kommentar til Altinget.

Samtidig slår Kristian Jensen fast, at risiko for korruption er et grundvilkår i udviklingssamarbejdet, når man som Danmark ofte opererer i svage og skrøbelige stater.

”Det er en virkelighed med en indbygget risiko, som man er nødt til at forholde sig til. Det betyder dog på ingen måde, at vi accepterer korruption, som vi aktivt og vedholdende skal bekæmpe,” lyder det.

Dokumentation

Afghanistan-sagen
Danmark har støttet opførsel af 33 afghanske skoler, heraf er 21 færdige. I forbindelse med en såkaldt value-for-money-undersøgelse har man konstateret en "irregulær" lønoverførsel for noget teknisk assistance på 4.233.000 kroner.

Som konsekvens heraf har Danmark fratrukket et tilsvarende beløb til det afghanske uddannelsesministerium. 

Afghanistan modtog 580 millioner danske bistandskroner i 2015.

Læs mere om sagen her.

Hvad gør Danmark mod korruption?

Det kan i forlængelse af heraf til baggrund nævnes, at Udenrigsministeriet i Afghanistan har etableret en anti-korruptions task-force og udarbejdet en handlingsplan med henblik på forebyggelse og bekæmpelse af korruption, på grund af den særlige risikoprofil der gør sig gældende der.

Læs mere om Danmarks indsats mod korruption her


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00