Nu er ældreudspillet endelig landet: I Hillerød udlever sosu-hjælperen Anne allerede én af regeringens store drømme

Hillerød Kommune har et forspring, når regeringen i dag præsenterer en ny ældrereform. En del af udspillet bliver at arbejde i små, faste grupper i hjemmeplejen. Kom med til Hillerød, hvor det arbejde allerede er begyndt.  

"Jeg er meget glad for at arbejde i teams. Vores samarbejde internt er blevet bedre. Det betyder også, at det er nemmere at danne en god relation til borgerne," fortæller sosu-hjælper Anne Johannessen
"Jeg er meget glad for at arbejde i teams. Vores samarbejde internt er blevet bedre. Det betyder også, at det er nemmere at danne en god relation til borgerne," fortæller sosu-hjælper Anne JohannessenFoto: Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Frida Flinch

"Så kære ven," siger sosu-hjælper Anne Johannesen.

"Så er vi her igen," svarer 89-årige Inga Jensen, som om hun afslutter sætningen.

Altinget møder Inga i hendes hjem i Hillerød. Hun sidder på en grøn taburet i det lille køkken med et viskestykke i hænderne, så hun er klar til at tørre det våde service, som Anne har vasket op.

Opvaske-rutinen har været en fast del af Annes besøg over de sidste seks måneder.

Inga er dement og har brug for ekstra hjælp til de daglige gøremål.

Anne hjælper hende med at komme i tøjet, blive friseret og lave morgenmad. Hun skærer toastbrød i mundbidder med marmelade fra den store blå bøtte. I en lille skål knuser hun nogle piller, som hun blander med fersken- og hindbæryoghurten.

Læs også

Anne arbejder i hjemmeplejen i Hillerød kommune. Her har man gennem to år arbejdet i faste grupper på otte til ni social- og sundhedshjælpere.

Inden de faste grupper blev indført, kunne borgerne flere gange om ugen møde forskellige sosu-hjælpere, når hjemmeplejen bankede på døren. 

"Jeg er meget glad for at arbejde i teams. Vores samarbejde internt er blevet bedre. Det betyder også, at det er nemmere at danne en god relation til borgerne," fortæller Anne.

En del af ny ældrereform 

Hillerød Kommune ligner umiddelbart et pragteksemplar på regeringens drømme for ældreplejen i fremtiden.

Men det er der en særlig grund til. Kommunen fik nemlig i 2021, sammen med 25 andre danske kommuner, en pose penge til at kickstarte arbejdet i de mindre grupper i hjemmeplejen.

89-årige Inga Jensen har sin faste plads på taburetten ved siden af Anne Johannessen, der gør dagens morgenmad klar. 
89-årige Inga Jensen har sin faste plads på taburetten ved siden af Anne Johannessen, der gør dagens morgenmad klar.  Foto: Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Ordningen bliver en del af regeringens kommende ældreudspil, der bliver præsenteret 30. januar. 

Anette Hjort er sektionsleder for hjemmeplejen og sygeplejen i Hillerød Kommune. Og hun er spændt på at se den endelige plan.

Men hun synes, at kommunen har været "heldig", fordi man allerede er startet med at implementere faste teams i hjemmeplejen for to år siden.

"Ved at have de faste temas får vi mulighed for i højere grad at skabe kontinuitet, og det er faktisk et af vores mål. Borgerne er glade for at få de samme hjælpere, assistenter og sygeplejersker igen og igen, og det er også en fordel for personalet," siger Anette Hjort.

Læs også

Grethe: De fleste går hurtigt igen 

Et andet stop på Annes rute i Hillerød er hos 94-årige Grethe Langebæk Larsen. Hun sidder i en gråblå lænestol omringet af sit liv i indrammede billeder på væggene.

Grethe er en af de borgere, som Anne hver dag kommer forbi på sin rute. 

Der er sat ti minutter af til besøget, for Grethe skal kun have hjælp til at få sine støttestrømper på.

94-årige Grethe Langebæk Larsen klarer det meste af dagens ærinder selv, men hun får hver dag hjælp til at få sine støttestrømper på. 
94-årige Grethe Langebæk Larsen klarer det meste af dagens ærinder selv, men hun får hver dag hjælp til at få sine støttestrømper på.  Foto: Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Men for sosu-hjælperen med 18 års erfaring tager det ikke så lang tid at få støttestrømperne på Grethe, så der er tid til at vende stort og småt.

"Det er helt kedeligt, når hun ikke kommer. Så tænker man: hvor blev hun af, bare hun ikke er dårlig," fortæller Grethe, der er glad for at have Anne Johannessen på besøg næsten hver dag.

Hun oplever ofte at få besøg af sosu-hjælpere, der kommer ind og går hurtigt igen.

"Det gør de fleste," siger hun og tilføjer:

"Nogle af dem synes jeg ikke om. Så det gør ikke noget, at de bare går i en fart."

Vi har altid en sygeplejerske tæt på

Som en del af ændringerne i hjemmeplejen skal Anne Johannessen løbende notere i en app på telefonen, hvis der er sket en ændring hos borgeren, som kan være alt, fra hvis borgeren har fået synkebesvær, eller hvis borgeren er blevet bedre til at huske sine piller.

Fire gange om ugen mødes de otte til ni mennesker i teamet med en sygeplejerske, der er tilknyttet gruppen. På mødet har sosu-hjælperne mulighed for at vende deres borgere i plenum.

"Vi kan med det samme tage fat i en sygeplejerske, hvis vi opdager noget ude ved en borger, som vi skal være opmærksomme på,” fortæller Anne Johannessen, som er meget tilfreds med ordningen.

Udover sygeplejersker kan der til nogle møder også komme visitatorer, der vurderer borgernes plejebehov, demenskoordinator og falkkoordinator.

Sektionsleder Anette Hjort er glad for, at der er kommet et større samarbejde mellem de forskellige faggrupper.

"Vi er spændte på, hvad regeringen kommer med."

"Men lige meget hvad, så fortsætter vi med teams,” slutter hun.  

Det ved vi om regeringens ældrereform

Følgende punkter har regeringen ind til nu selv løftet sløret for i deres opvarmning til præsentationen af den samlede ældrereform.

Helhedspleje

  • Helhedspleje er et bærende koncept, hvor den ældre skal have mulighed for i højere grad at tilrettelægge sin hjælp og pleje ud fra egne ønsker og behov og i dialog med de medarbejdere, som kommer i deres hjem.
  • Det indebærer en ny visitationsmodel, hvor den ældre visiteres til en af flere ’pakker’ baseret på borgerens samlede behov for praktisk hjælp og personlig pleje.
  • Helhedsplejen indebærer også at private leverandører skal kunne levere en samlet pakke for pleje og praktisk hjælp, som modsvarer den, kommunen visiterer borgeren til.
  • Dette indebærer en udvidelse borgerens frie valg til også at rumme muligheden for at få levere rehabilitering og genoptræning efter serviceloven fra en privat leverandør.

Ældrelov

  • En ny ældrelov skal samle lovgivningen for indsatser vedrørende praktisk hjælp, personlig pleje, genoptræning og rehabilitering, der i dag i dag er forankret i serviceloven.
  • I den nye ældrelov vil der også blive udstukket rammer som skal underbygge, at hjælp og pleje leveres af medarbejdere organiseret i faste teams.
  • Regeringen vil i den nye ældrelov have indskrevet, at kommunerne skal hjælpe lokale foreninger, organisationer og NGO'er med at lave aktivitet i ældreplejen.

Lokalplejehjem

  • Regeringen ønsker at oprette en tredje model for plejehjem som supplement til de kommunale plejehjem og friplejehjem. Såkaldte lokalplejehjem.
  • Disse skal have en selvstændig bestyrelse som blandt andet kan hyre og fyre en leder og kan træffe beslutninger om økonomi. Herudover skal det også være muligt at tilkøbe ekstra ydelser.

En tilsynsreform

  • Det statslige ældretilsyn, som er forankret i Styrelse For Patientsikkerhed, afskaffes. Samtidig nedlægges kommunernes eget tilsyn med egne institutioner.
  • I stedet etableres et nyt tværkommunalt tilsyn, og et samlet statsligt tilsyn med koordinering af de forskellige tilsynsopgaver i forhold til blandt andet sundhedsfaglige indsatser og brandsikkerhed.

Kontrol med afregningspriser*

  • En ny model for afregning af private leverandører skal sikre en ensartet sats i alle kommuner. En ny 'uafhængig enhed' skal være med til at sikre kontrol med kommunernes prissætning og også give mulighed for at klage.

Opdateret 29. januar 11.15


Kilde: Kim Rosenkilde, redaktør for Altinget Kommunal og Altinget Ældre

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00