Overblik: Sådan fordeles forskningsmidlerne

FAKTA: Alle Folketingets partier står bag ny aftale om fordelingen af forskningsreserven på i alt 671 millioner kroner. Se fordelingen her.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Regeringen med uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i spidsen har torsdag landet en aftale med alle Folketingets partier om fordelingen af i alt 671 millioner kroner fra forskningsreserven. Selv om der torsdag er indgået en aftale, har aftaleparterne ikke ikke tilsluttet sig besparelserne på den offentlige forskning på 1,4 milliarder kroner.

Danmarks Innovationsfond
Der afsættes samlet set 298 mio. kr. til forskning og innovation i Danmarks Innovationsfond. Midlerne afsættes til forskning inden for områder, hvor offentligt-privat samarbejde om strategisk og udfordringsdrevet forskning kan bidrage til at skabe flere forsknings-, udviklings- og innovative virksomheder – samtidig med at de virksomheder, der allerede forsker, udvikler eller innoverer, skal øge deres investeringer.

  • fødevareområdet skal pengene bruges til at styrke forsknings- og udviklingsindsatsen, og forskningen skal blandt andet bidrage til udvikling af teknologier til reduktion af energiforbruget, fastholdelse og recirkulation af næringsstoffer og reduktion af landbrugets luftforurening.
  • sundhedsområdet skal pengene blandt andet bruges med fokus på ældre patienter og borgere med demens, generel forskning i demens og hormonforstyrrende stoffer.
  • Pengene til forskning i miljøteknologi skal bidrage til at udvikle globalt konkurrencedygtige og bæredygtige miljøtek- nologier og løsninger på globale udfordringer inden for miljø, vand og affald.
  • Bevillingen til strategiske vækstteknologier skal bidrage til, at danske virksomheder og konsortier kan fastholde og udbygge deres konkurrencekraft.
  • Pengene til transportforskning kan bidrage til at udvikle transport- og infrastruktursystemer, som giver effektiv og sikker mobilitet af personer og varer, og som samtidig øger kapacitet og reducerer trængsel, transporttid og miljøbelastning.
  • Der afsættes 15 mio. kr. til at understøtte anbefalingerne i den kommende strategi på rumområdet.
  • Pengene til turismeforskning skal bruges på projekter, der understøtter initiativer, der skal øge turismen særligt i Danmarks kyst- og yderområder samt småøerne.

Udviklings- og demonstrationsprogrammer
EUDP får 127 millioner kroner. Programmet har til formål at støtte ny energiteknologi, der skaber vækst og arbejdspladser, øge forsyningssikkerheden og bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050. 

MUDP får 50 millioner kroner og skal fortsat have fokus på at styrke Danmarks position i forhold til udviklingen af nye teknologier til miljø- og naturbeskyttelsesformål. Det skal ske inden for områderne klimatilpasning og vand, ressourceeffektivitet og affald, støj og luftforurening samt kemikalier.

De 20 millioner kroner til GUDP øremærkes til initiativer inden for økologisk fødevareproduktion og koordineres i regi af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).

Entreprenørskab og Markedsmodning
Det afsættes 21 millioner kroner til Fonden for Entreprenørskab med henblik på en fortsat indsats for at styrke uddannelse i iværksætteri, innovation og entreprenørskab, herunder social entreprenørskab, på alle uddannelsesniveauer.

Samtidig afsættes 28 millioner kroner til Markedsmodningsfonden.

Fri Forskning med fokus på talentudvikling
Der afsættes 120 mio. kr. til fortsættelse af hovedaktiviteter i Det Frie Forskningsråd med henblik på at støtte og fremme de mest originale idéer og initiativer i dansk forskning og at udvikle dansk forskning til højeste internationale niveau.

Dansk Institut for Internationale Studier (terrorforskning)
Der afsættes 3 millioner kroner til Dansk Institut for Internationale Studiers forskningsindsats inden for terrorbekæmpelse. Formålet er at styrke terrorforskningen - først og fremmest inden for radikalisering og rekruttering.

Se hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00