Rasmus Jarlov: Partier skal selv betale for ministres særlige rådgivere

"Forslaget er så kulørt, at jeg ikke har farveskala til at beskrive det," siger tidligere særlig rådgiver Noa Redington, efter Rasmus Jarlov har foreslået, at særlige rådgivere skal være ansat af partier i stedet for af ministerier.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupJonas Wiinblad OvergaardMalte Bruhn

Det skal ikke længere være staten, der betaler for ministrenes særlige rådgivere. Det bør i stedet være partierne selv.

Det er nemlig både uretfærdigt for de øvrige partier og spild af skatteborgernes penge, at alle ministre får lov til at ansætte én eller to særlige rådgivere, der er betalt og ansat af ministerierne. 

Det mener i hvert fald Konservatives Rasmus Jarlov.  

"Det har ikke noget at gøre med regeringsførelsen. De særlige rådgivere og en del af de kommunikationsfolk, der hjælper ministrene, arbejder bare for ministrene som socialdemokrater og Venstre-folk og ikke som ministre," siger han til Altinget og fortsætter:

Partierne, der er i regering, har rigtig mange ekstra folk til at hjælpe sig med at promovere sig selv. Det er ikke rimeligt, at skatteyderne skal betale for det

Rasmus Jarlov (K)

"Det skaber en ubalance, hvor partierne, der er i regering, pludselig har rigtig mange ekstra folk til at hjælpe sig med at promovere sig selv. Det er ikke rimeligt, at skatteyderne skal betale for det."

"Et helt håbløst forslag" 

Spørger man Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), er det imidlertid et "helt håbløst forslag".

"Det er foruroligende kortsigtet. Jeg er helt paf."

"Du blander det partipolitiske ind i embedsmandsstrukturen. Hvis du gør partiansatte til særlige rådgivere og lader dem fare rundt i ministerierne, har du jo reelt åbnet for en meget voldsom politisering af embedsværket. Hvad bliver det næste? At partierne også skal have ansat økonomer, der kan sidde i ministerierne?"

Kan du overhovedet se nogle fordele ved det? 

"Overhovedet ikke." 

Læs også

Underlagt samme regler som andre embedsmænd 

Som særlig rådgiver er man grundlæggende underlagt de regler, der også gælder for de øvrige embedsmænd. Det drejer sig eksempelvis om ikke at videregive urigtige eller vildledende oplysninger og at overholde loven.

Og det er en model, der fungerer, mener Johanne Nordmann, der er formand for Djøf Offentlig. Det har blandt andre Dybvad-udvalget også senest konkluderet, fortsætter hun.

Derfor ser Djøf absolut heller ingen grund til at ændre på det. 

"Det er både godt og relevant, at de særlige rådgivere er underlagt Kodex VII. Det er en vigtig rettesnor for alle ansatte i staten. Og jeg mener egentlig, at der er fundet en både god og ordentlig balance i forhold til de øvrige ansatte. Jeg kan godt være bekymret, hvis man begynder at ændre på det," siger Johanne Nordmann.

Rasmus Jarlovs forslag er alligevel så kulørt, at jeg ikke har farveskala til at beskrive det.

Noa Redington
Politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt

For Noa Redington er det også helt grundlæggende, at de særlige rådgivere netop er embedsmænd, så der er klare regler for, hvordan de må agere, og ikke mindst hvordan de ikke må agere.

"Når du træder ind i et ministerium, er du enten embedsmand eller minister. De særlige rådgivere arbejder selvfølgelig med det strategiske. Men deres arbejde er reguleret inden for de rammer, der er."

Det betyder ikke, at man ikke kan diskutere de særlige rådgiveres rolle. Det kan der være flere gode grunde til, fortsætter Noa Redington.  

"Men Rasmus Jarlovs forslag er alligevel så kulørt, at jeg ikke har farveskala til at beskrive det." 

S afviser forslag

Rasmus Jarlovs forslag kom, efter at statsminister Mette Frederiksen mandag fik en ny særlig rådgiver, som midlertidigt skal vikariere på posten.  

Og regeringens største parti, Socialdemokratiet, vil da heller ikke ændre ansættelsesforholdene for de særlige rådgivere. I en mail til Altinget skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg-Madsen, at partiet bakker om det nuværende system

Jeg følger de spilleregler, der er. Jeg betaler den skatteprocent, der er, selvom jeg ville ønske, at den var lavere. Venstreorienterede betaler også den skatteprocent, der er, selvom de ville ønske, at den var højere. 

Rasmus Jarlov (K)
"De særlige rådgivere og embedsmændene sikrer tilsammen, at ministrene kan få den rådgivning de skal bruge, så de bedst muligt kan passe deres job og være med til at lede landet."

"Jeg kan i øvrigt ikke forstå, hvorfor Rasmus Jarlov ikke kom med sit forslag, dengang han selv var minister," lyder det.

Jarlov vil følge spillereglerne 

Da Rasmus Jarlov var erhvervsminister i VLAK-regeringen, havde han Sille Beck Høyer ansat som særlig rådgiver. Hun var ansat af Erhvervsministeriet. Og hvis han bliver minister igen, vil han heller ikke fraskrive sig en særlig rådgiver, der er købt og betalt af ministeriet, hvis reglerne fortsat er de samme.

"Jeg følger de spilleregler, der er. Jeg betaler den skatteprocent, der er, selvom jeg ville ønske, at den var lavere. Venstreorienterede betaler også den skatteprocent, der er, selvom de ville ønske, at den var højere. De går ikke ned og betaler mere i skat, før det er lavet om," siger Rasmus Jarlov.

"Jeg foreslår ikke, at jeg skal have dårligere vilkår end andre politikere. Jeg foreslår, at vi laver reglerne om, så det bliver ens for alle." 

Læs også
 
Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00