Sammenbrud i gymnasie-forhandlinger

UDDANNELSE: Forhandlingerne om en ny gymnasie-aftale er brudt sammen. Undervisningsministeren ser ikke længere nogen mulighed for en politisk aftale. 

Undervisningsminister Christine Antorini (S) måtte onsdag aften opgive en ny gymnasie-aftale. 
Undervisningsminister Christine Antorini (S) måtte onsdag aften opgive en ny gymnasie-aftale. Foto: Les Kaner/UVM
Anne Justesen

Onsdag aften brød forhandlingerne om en ny gymnasie-aftale sammen. 

Nye karakterkrav har været den største knast i forhandlingerne om en bred aftale. 

"Det er ærgerligt for både de unge og for fremtidens gymnasier, at forhandlingerne nu er faldet til jorden. Der er ellers bred enighed blandt partierne om regeringens forslag til, at vi skal give gymnasiet et fagligt løft, have færre studieretninger og styrke anvendelsesorienteringen i undervisningen. Dette må vi nu opgive på grund af ønsket om høje adgangskrav," siger undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse og tilføjer: 

"Et adgangskrav på mindst 4 og op til 7 vil have store konsekvenser for at sikre gode gymnasiale uddannelser i hele Danmark. Eksempelvis vil et adgangskrav på 7 ramme næsten halvdelen af eleverne på hhx og htx og tre ud af fire på hf."

Regeringen og SF har ønsket et adgangskrav til de gymnasiale ungdomsuddannelser på 02 i dansk og matematik. Venstre og Konservative vil have et karakterkrav på 4 i de to fag, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har ønsket et højere karakterkrav. 

"Vi holdt på 4 og havde allerede givet os fra 7. Vi synes, at det er vigtigt, at man tør stille krav til folk, der kommer i gymnasiet, og 4 er ikke et urimeligt krav. Men det ville regeringen ikke være med til," siger Konservatives ungdomsuddannelsesordfører, Daniel Rugholm, til DR Nyheder

Regeringen fremlagde i december 2014 sit udspil en ny aftale, men det er altså ikke lykkedes forligspartierne at nå til enighed om en ny aftale.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Daniel Rugholm

Vicedirektør, FN's Fødevareprogram, fhv. 1. viceborgmester (K), Hjørring Kommune, fhv. MF
student (Hjørring Gymnasium 2001)

0:000:00