Dom i Se og Hør-sagen: Henrik Qvortrup skal i fængsel

DOM: Politisk kommentator og tidligere chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, er idømt fængselsstraf i Se og Hør-sagen. Også tys-tys-kilden skal i fængsel.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Politisk kommentator Henrik Qvortrup, der er tidligere chefredaktør på Se og Hør, er blevet idømt et år og tre måneders fængsel i Se og Hør-sagen, hvor de tre måneder er ubetinget. 

Sådan lyder dommen fra en enig domsmandsret ved Retten i Glostrup, hvor sagen om Se og Hørs brug af den såkaldte tys-tys-kilde har kørt siden august. Også tys-tys-kilden er idømt ubetinget fængsel i halvandet år. 

"Retten fandt det bevist, at den 53-årige tidligere chefredaktør og den tidligere IBM-operatør i juni 2008 indgik aftale om, at operatøren løbende skulle skaffe sig adgang til kendte personers kreditkortoplysninger i systemer hos PBS/Nets og sende disse oplysninger til to journalister på Se og Hør, og at han som betaling for oplysningerne skulle have 10.000 kr. om måneden ”sort”," lyder det i dommen

Retten har i sin dom blandt andet lagt vægt på, at det var Qvortrup og tys-tys-kilden, der tilbage i 2008 indgik aftalen:

" ... aftalen indebar en systematisk overvågning af en lang række offentligt kendte personers færden og dermed en betydelig krænkelse af disse personer og et brud på den grundlæggende tillid, offentligheden må have til håndteringen af private personers betalingsoplysninger," står der blandt andet i dommen.

Der blev torsdag afsagt dom over i alt seks tiltalte i sagen (se boksen til højre), hvor fem blev kendt skyldige. Kun tidligere udgiverredaktør Per Ingdal blev frifundet. Alle de tiltalte havde på forhånd nægtet sig skyldige.

To dømt i sommer
Se og Hør-sagen er blevet kaldt for en af Danmarks største medieskandaler, og den begyndte at rulle i april 2014, da den tidligere Se og Hør-journalist, Ken B. Rasmussen, afslørede, at kendte og kongeliges kreditkort var blevet overvåget. 

Samarbejdet mellem den såkaldte tys-tys-kilde hos IBM og Se og Hør blev indledt i 2008, som var Henrik Qvortrups sidste år som chefredaktør på ugebladet, og det fortsatte til 2012.

I juli blev der rejst tiltale mod otte personer i sagen, ligesom også Aller Media blev tiltalt. Under retssagen har blandt andet europaparlamentariker Morten Helveg Petersen vidnet. 

De to tidligere redaktionssekretærer, Lise Bondesen og Kim Bretov, var ligesom Aller Media i forvejen blevet dømt, da de i august tilstod. De to tidligere Se og Hør-ansatte blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste. Aller Media blev idømt en bøde på ti millioner kroner.

Ifølge Berlingske har tys-tys-kilden meddelt, at han anker dommen. Henrik Qvortrup vil nu gennemgå dommen, før han tager stilling til, om den skal ankes.

 

Dokumentation

Hovedpersonerne i Se og Hør-sagen

Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør for Se og Hør: Idømt et år og tre måneders fængsel – tre måneder skal afsones nu, og resten gøres betinget af 200 timers samfundstjeneste. Anklagemyndigheden havde krævet op til to års ubetinget fængsel.

Kim Henningsen, overtog chefredaktørposten efter Qvortrup i 2008: Idømt et års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste. Anklagemyndigheden havde krævet op til to års ubetinget fængsel.

Tys-tys-kilden, tidligere medarbejder hos IBM: Idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel, og 365.000 kroner beslaglægges. Anklagemyndigheden havde krævet to-tre års ubetinget fængsel.

Ken B. Rasmussen, tidligere journalist på Se og Hør, der havde kontakten til tys-tys-kilden, og forfatter til bogen ’Livet det forbandede’: Idømt fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste. Anklagemyndigheden havde krævet otte-ti måneders betinget fængsel.

Kasper Kopping, tidligere journalist på Se og Hør, der havde kontakten til tys-tys-kilden: Fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste. Anklagemyndigheden havde krævet otte-ti måneders betinget fængsel.

Per Ingdal, tidligere udgiverdirektør i Aller Media og i en kort periode konstitueret chefredaktør på Se og Hør: Frifundet. Anklagemyndigheden havde krævet 1,5-2 års ubetinget fængsel.

Tidligere dømte i Se og Hør-sagen:
Lise Bondesen, tidligere redaktionssekretær og nyhedschef på Se og Hør: Tilstod i august og blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

Kim Bretov, tidligere redaktionssekretær på Se og Hør: Tilstod i august og blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

Aller Media A/S: Fik i august bøde på ti millioner kroner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00