SF'ere: Forbyd partihoppere

LANDSMØDE: Ni af SF's lokale partiforeninger vil forbyde, at politikere fra andre partier kan springe til SF. Det er udemokratisk og skaber politikerlede, lyder begrundelsen. Partiets landsledelse afviser.

Astrid Krag (S), Jesper Petersen (S) og Ida Auken (R) har taget deres mandat fra SF med til et nyt parti.<br>
Astrid Krag (S), Jesper Petersen (S) og Ida Auken (R) har taget deres mandat fra SF med til et nyt parti.
Hjalte T. H. KragesteenCecilie Gormsen

SF må gå forrest i kampen mod partihoppere. Sådan lyder et forslag fra ni af SF's lokale partiforeninger.

Årsagen er de seneste års mange eksempler på partihoppere. "Ikke mindst i vort eget parti," som det lyder det i forslaget, der skal til afstemning på partiets landsmøde i weekenden.

"Denne måde at tage sit mandat med til et andet parti er skadeligt for demokratiet, skaber politikerlede og er uretfærdigt over for de mange frivillige, som har deltaget i kandidatens valgkamp for et parti," skriver forslagsstillerne.

De senere år har SF sagt farvel til en række prominente navne, som har taget deres mandat med til et andet parti. Ida Auken er hoppet til Radikale, mens Astrid Krag, Ole Sohn, Emilie Turunen og Jesper Petersen har taget deres mandat med til Socialdemokraterne.

Vælgerne bliver snydt
Og det er sådan nogle situationer, som forslagsstillerne gerne vil undgå fremadrettet, lyder det fra Henrik Severin Hansen, formand for SF Egedal, som er med til at stille forslaget.

"Selvom vælgerne også afgiver personlige stemmer, så er langt de fleste stemmer givet på grund af partiet. Og der har været for mange situationer, hvor vælgerne stemmer ét og får noget andet. På den måde bliver vælgerne i virkeligheden snydt," siger han.

Henrik Severin Hansen peger på, at det ikke kun handler om at undgå partihoppere på Christiansborg. Der er nemlig også problemer i kommunerne.

Landsledelsen afviser
13 ud af 14 medlemmer af SF's landsledelse indstiller imidlertid forslaget til forkastelse med den begrundelse, at landsledelsen i forvejen skal godkende, når politikere fra andre partier vil springe til SF. Ledelsesmedlem Meta Fuglsang forklarer, at der kan være gode grunde til at ville skifte parti, og derfor mener hun ikke, at SF skal vedtage et forbud.

"Vi har allerede en procedure, så vi kan tage stilling til det, når nogen kommer til os. Vi vurderer allerede, om det er helhjertet, og om personen er i overensstemmelse med SF's værdier," siger Meta Fuglsang.

Læs hele historien på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Forslag til ændring af SF’s love om partihoppere
§ 3 stk. 1 foreslås ændret til: Medlemskab af SF forudsætter, at medlemmet tilslutter sig partiets formål og program, ikke er medlem af
et andet dansk politisk parti og ikke er indvalgt i eller opstillet til Europaparlamentet, Folketinget, et regionsråd eller en kommunalbestyrelse for en med SF
konkurrerende liste.

Begrundelse: Når parlamentarikere vælger at skifte parti sker det alt for ofte at de tager deres mandat med sig. Problemet med dette er at langt de fleste ikke vælges på deres personlige stemmetal, men fordi de får tilført størstedelen af deres stemmer fra deres parti. Dermed kan man i langt højere grad tillægge mandaterne at være partiske end personlige, og det virker derfor som en logisk følge at partihoppere aflevere deres mandat tilbage. Der har i den seneste tid, desværre, været mange eksempler på dette, ikke mindst i vort eget parti. Denne måde at tage sit mandat med til et andet parti er skadeligt for demokratiet, skaber politikerlede og er uretfærdigt over for de mange frivillige, som har deltaget i kandidatens valgkamp for et parti. Det er dog ikke ulovligt at tage sit mandat med sig, og en ændring af valgloven virker umiddelbart svær at forene med den fremførte hensigt. Et hvert parti bør have en organisation der baserer sig på de samme idealer som de vil opbygge samfundet på, og vi stiller derfor dette ændringsforslag til SF’s
love.

Forslaget er stillet af: SF Mariager Fjord, SF Aalborg, SF Bornholm, SF Slagelse, SF Holstebro, SF Østerbro, SF Favrskov, SF Egedal, SF Frederiksberg, Dennis Forchhammer, SF Vesterbro, Julie Bossow, SF Vesterbro og Alex Haurand, SF Kerteminde

Et flertal på 13 medlemmer af landsledelsen indstiller forslaget til forkastelse under henvisning til, at det fremgår af partilovenes § 1 stk. 3, at optagelse i SF af indvalgte for andre partier skal godkendes af landsledelsen. Flertallet finder, at det fortsat skal være landsledelsen, der foretager denne konkrete vurdering. Et mindretal på 1 medlem af landsledelsen indstiller forslaget til vedtagelse


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Meta Fuglsang

Souschef, Handicap og socialpsykiatri, Fredensborg Kommune, fhv. næstformand, SF, fhv. MF
lærer (Vordingborg Seminarium 1990), cand.jur. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00