Statsminister-podcast: Eriksen sørgede for en ny grundlov og en ny VK-akse

PODCAST: Venstre-manden Erik Eriksen klarede på tre år at få nok stemmer til at vedtage en revideret grundlov, hvor kun få ting er ændret siden da. Og så var han den første Venstre-politiker, der dannede regering kun sammen med Konservative.

Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter

Abonner i Apple | Acast

Det var et svendestykke for Venstre-politikeren Erik Eriksen at lande en ny grundlov for Danmark i 1953. Det var blevet forsøgt af andre statsministre før ham - blandt andre Thorvald Stauning - uden held.

Men Eriksen lykkedes med at revidere den eksisterende lov og fik blandt andet introduceret reglen om, at hvis Danmark afgiver suverænitet, skal der enten en folkeafstemning til eller opbakning fra 5/6 af Folketinget. En regel, der er blevet aktuel flere gange siden da.

Fakta
Værterne er:

Andreas Bach Mortensen
Født 25. februar 1989, public affairs chef i Landbrug & Fødevarer og fhv. chef for politisk-økonomisk afdeling i Venstre, cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og MSc fra London School of Economics. 


Nicolai Søndergård Kjær 
Født 14. august 1987, chefkonsulent i Dansk Industri, stifter og medejer af rengøringsplatformen Hilfr, kandidat i statskundskab og historie fra Københavns Universitet.

Han blev første gang valgt til Folketinget i 1935, blev første gang minister i befrielsesregeringen lige efter krigen, og da han blev statsminister i 1950, introducerede han ligeledes et nyt fænomen. Nemlig den først VK-regering i Danmarkshistorien.

I denne udgave af Danske Statsministre kan du høre mere om Erik Eriksens vej fra sit landbrug på Fyn til toppen af dansk politik, om den samtid, som Eriksen regerede landet i, og om hvilke ændringer den nye grundlov førte med sig.

Abonner i Apple | Acast


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00