Støttepartier efter nye tal: "Endnu et godt argument for at tage flere kvoteflygtninge"

Danmark tog 200 kvoteflygtninge i 2020, men fremover bør det tal være højere, mener Radikale og Enhedslisten. Minister er tilfreds med nuværende lovgivning.

Enhedslisten ser gerne, at Danmark tager 2000 kvoteflygtninge årligt. 
Enhedslisten ser gerne, at Danmark tager 2000 kvoteflygtninge årligt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas ArpGustav Silberbrandt

S-regeringen og støttepartierne satte med finansloven for 2020 penge af til at tage 500 kvoteflygtninge, men det endte kun med at blive til 200. 

I 2021 skal det så være. Det mener Radikale og Enhedslisten, efter at nye tal viser, at antallet af visiterede flygtninge til kommunerne er historisk lavt.

”Det er bare endnu et godt argument for, at vi godt kan tage flere kvoteflygtninge,” siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Radikale når frem til samme konklusion.

”Det er et meget lavt tal, som også giver alletiders mulighed for rent faktisk at få integreret dem, der kommer hertil. Derfor er det også oplagt, at vi nu skruer op for antallet af kvoteflygtninge,” siger udlændingeordfører Kristian Hegaard (RV).

Fakta

Hvad er kvoteflygtninge?
Helt generelt kan et land som Danmark modtage flygtninge på to forskellige måder. Flygtningene kan enten selv tage vejen til Danmark og søge om asyl ved den danske grænse – eller Danmark kan tage en andel af FN’s kvoteflygtninge.

Kvoteflygtningene – der også kaldes genbosatte flygtninge, fordi de genbosættes i andre lande - udvælges af Udlændingestyrelsen i samarbejde med FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR, der sørger for at fordele de mest udsatte mennesker på flugt til verdens lande, sådan at de eksempelvis ikke skal tage en farefuld rejse over Middelhavet.

Der er typisk tale om mennesker, der er flygtet til et land i nærområderne, som ikke længere har mulighed for at yde beskyttelse over en længere periode.

Folketinget besluttede i 2017, at det alene er integrationsministeren, der har beføjelserne til årligt at bestemme, hvorvidt Danmark skal modtage kvoteflygtninge, og hvor mange der skal tages.

Historisk har Danmark modtages cirka 500 kvoteflygtninge årligt, men i perioden fra 2016 til 2018 besluttede den daværende regering sig for ikke at tage nogen.

Kilde: Udlændingestyrelsen og Dansk Flygtningehjælp

Partiene ser helt konkret gerne, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) hæver antallet af kvoteflygtninge til de 500, som der igen blev afsat midler til på finansloven for 2021.

En lovændring fra 2017 gør, at det er integrationsministeren alene, der har beføjelserne til at bestemme antallet, og partierne agter derfor at presse på.

0:000:00