Svensk EU-ambassadør: Formandskabet bliver en blanding mellem krisehåndtering og lovgivning

Ruslands krig mod Ukraine og dens konsekvenser ligger som en skygge over det nyligt påbegyndte svenske EU-formandskab. Sveriges EU-ambassadør Lars Danielsson skal stå i spidsen for det daglige arbejde i Bruxelles, og han forventer, det bliver et forår, som vil være præget af krisestyring, men også intensivt lovgivningsarbejde. "At fremme migrationsspørgsmålet vil være en af vores hovedopgaver," siger han.

Ifølge Sveriges EU-ambassadør Lars Danielsson vil Ruslands krig mod Ukraine påvirke alt, hvad der sker i foråret på forskellige måder.
Ifølge Sveriges EU-ambassadør Lars Danielsson vil Ruslands krig mod Ukraine påvirke alt, hvad der sker i foråret på forskellige måder.Foto: Rådet for Den Europæiske Union

At Sverige kickstartede sit formandskab for EU's Ministerråd ved at indkalde til et hastemøde om den øgede spredning af covid-19 fra Kina, er sigende for, hvad der kan forventes af de kommende seks måneder. Med krig i Ukraine, skyhøje energipriser og rekordhøj inflation vil krisestyring præge det svenske formandskab.

”Det næste halve år kommer i høj grad til at handle om en blanding af krisestyring og forsøg på at rykke lovgivningsdagsordenen så langt frem som muligt,” siger Sveriges EU-ambassadør, Lars Danielsson, på et pressemøde i Bruxelles i denne uge.

I løbet af foråret vil Lars Danielsson være edderkoppen i spindet i Ministerrådets daglige arbejde i Bruxelles – under det svenske formandskab skal han lede arbejdet i den arbejdsgruppe, som samler EU-landenes ambassadører, og hvor de mest afgørende EU-beslutninger træffes.

Ifølge Lars Danielsson vil Ruslands krig mod Ukraine påvirke alt, hvad der sker i foråret på forskellige måder.

Vi skal fortsætte det, vi gør, men vi skal gøre mere, gøre det bedre og koordinere bedre. Det bliver en af hovedopgaverne i vores formandskab

Lars Danielsson
Svensk EU-ambassadør

"Selv om der er blevet gjort meget i EU det seneste år, er der stadig meget at gøre," siger Danielsson og nævner det fortsatte behov for humanitær, økonomisk og militær støtte til Ukraine, men også behovet for at bringe de ansvarlige for krigen for retten og støtten til Ukraines genopbygning. 

Derudover er der spørgsmålet om yderligere sanktioner mod Rusland – hvor medlemslandene er splittede – og Ukraines ønske om at rykke tættere på EU politisk.

"Så Ukraine vil fortsætte med at kaste sin skygge over hele vores formandskabsperiode," siger Danielsson.

Den fortsatte håndtering af krigens konsekvenser i Sverige, såsom at sikre adgang til energi og finde fælles måder at nedbringe de kraftigt stigende energipriser og øget inflation på, vil også være i fokus under det svenske formandskab.

0:000:00