Sverige skærper grænsekontrol efter koranafbrændinger

Ifølge den svenske regering medfører den nuværende sikkerhedssituation et øget behov for at vide, hvem der kommer til Sverige. Det svenske politi har derfor fået til opgave at intensivere arbejdet med kontrollen ved de indre grænser.

Statsminister Ulf Kristersson (M) og justitsminister Gunnar Strömmer (M) under en pressekonference om den sikkerhedspolitiske situation efter koranafbrændingerne.
Statsminister Ulf Kristersson (M) og justitsminister Gunnar Strömmer (M) under en pressekonference om den sikkerhedspolitiske situation efter koranafbrændingerne.Foto: Caisa Rasmussen/TT/Ritzau Scanpix

 

Tirsdag fremlagde den svenske statsminister Ulf Kristersson (M) og justitsminister Gunnar Strömmer (M) foranstaltninger, der har til formål at beskytte svenske borgere på grund af den sikkerhedspolitiske situation efter koranafbrændingerne.

Regeringen ønsker, at politiet intensiverer deres arbejde med kontrol ved de indre grænser, som har til formål at identificere indkommende personer, der kan udgøre en sikkerhedstrussel.

"Folk med meget svage forbindelser til Sverige bør ikke kunne komme til Sverige for at begå kriminalitet," lød det fra Kristersson på et pressemøde, hvor han også meddelte, at regeringen overvejer, om en ændring af ordensloven vil være hensigtsmæssig.

Læs også

Ifølge statsministeren handler det om at udvide appeltilladelsen til offentlige forsamlinger, så et "bredere sikkerhedsperspektiv kan gøre sig gældende".

Regeringen arbejder i øjeblikket på direktiver til en eventuel undersøgelse, meddelte justitsminister Gunnar Strömmer.

"Vi ønsker et så præcist grundlag som muligt, før vi træffer en beslutning om vejen frem. Fokus for et sådant arbejde er ikke at forbyde visse ytringer, men at se på den praktiske anvendelse af loven om offentlig orden," sagde han på pressekonferencen.

S-krav: Udvalgsformand skal træde tilbage

Tidligere på dagen krævede det svenske socialdemokrati, at Kristersson og regeringen tager afstand fra retsudvalgsformand Richard Jomshofs (SD) udtalelse om profeten Muhammed.

På det sociale medie X skrev Jomshof, at islam er en "anti-demokratisk religion", der er "grundlagt af krigsherren, massemorderen, slavehandleren og røveren Muhammed".

"Jeg synes, at alle mennesker i Sverige, inklusive Richard Jomshof, bør tænke over, hvordan de skal udtrykke sig. Af respekt for andre mennesker er alt, hvad der er lovligt at sige, ikke passende at sige," udtalte Ulf Kristersson.

Men Kristersson tog ikke stilling til socialdemokraternes krav om, at Jomshof skal træde tilbage som formand for retsudvalget.

"Ingen regering fortæller Riksdagen, hvad den skal gøre, det er vigtigt, mindst af alt en statsminister. Jeg blander mig ikke i, hvilke udvalgsformænd Riksdagen har. Men jeg synes ikke, at man skal generalisere og være foragtelig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Gunnar Strömmer

Justitsminister (M), Sveriges Riksdag
cand.jur. (Uppsala Uni.)

0:000:00