Thorning: Frygten må ikke slå rødder

PRESSEMØDE: Danmark er blevet ramt af terror, men vi skal leve, som vi plejer, og ikke lade frygten slå rødder. Sådan lyder opfordringen fra statsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) holdt søndag formiddag pressemøde.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) holdt søndag formiddag pressemøde.Foto: Simon Læssøe / Scanpix
Anders Jerking

Livet skal gå videre, som det plejer, selv om Danmark er blevet ramt af et terrorangreb, som har kostet to civile livet og såret fem betjente.

Det fastslog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Statsministeriet søndag formiddag.

”De kommende dage vil være hårde at komme i gennem. Vi skal forstå, hvad der har ramt os, men vi skal også insistere på at leve, som dem vi er. Vi skal passe vores arbejde, som vi plejer at gøre. Vi skal færdes, som vi plejer. Vi skal tænke og tale, som vi vil. Vi er dem, vi er,” sagde statsministeren og fortsatte:

”Frygten må ikke slå rødder. Vi skal passe godt på hinanden. Vi er ét samfund, og vi skal tro på vores fælles værdier. Gør vi det, så er jeg overbevist om, at vi kommer igennem som et samlet og stærkt Danmark.”

Frygten må ikke slå rødder. Vi skal passe godt på hinanden. Vi er ét samfund, og vi skal tro på vores fælles værdier. Gør vi det, så er jeg overbevist om, at vi kommer igennem som et samlet og stærkt Danmark.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Thorning-Schmidt benyttede pressemødet til at sende tanker til de sårede politifolk og til de dræbte og såredes familier.

”De skal vide, at de på denne sorgens dag ikke er alene med deres sorg. Vi deler den alle,” sagde hun.

Statsministeren sendte også en hilsen til det jødiske samfund, som blev ramt af et skudangreb lørdag nat. Hun understregede, at det jødiske samfund er en vigtig del af Danmark.

”Vi har som nation gennemlevet nogle timer, som vi aldrig vil glemme. Vi har smagt den grimme smag af frygt og magtesløshed, som terroren gerne vil skabe. Men vi har også som samfund svaret igen,” sagde statsministeren med henvisning til, at den formodede gerningsmand blev dræbt søndag morgen.

Thorning-Schmidt understregede, at der stadig udestår et stort opklaringsarbejde.

”Men der er ét svar, som vi allerede kan give i dag: Vi vil forsvare vores demokrati, og vi vil til enhver tid forsvare Danmark. Man skal ikke tage fejl. Når man uden skånsel affyrer dræbende kugler mod uskyldige til et debatarrangement, og når man angriber det jødiske samfund, så angriber man vores demokrati. Man angriber hele Danmark og alle danskere. Det er derfor også som en fælles og samlet nation, at vi nu viser, hvem vi er,” sagde hun.

”Vi kender ikke motivet, men vi ved, at der er kræfter, som vil lande som Danmark det ondt. De vil knægte vores ytringsfrihed. De vil knægte vores tro på frisind og religiøs frihed. De er modstandere af selve ideen om menneskers ligeværd.”

Statsministeren understregede, at der ikke er tale om en kamp mellem Vesten og islam.

”Det er ikke en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp mellem værdier, som bygger på frihed for den enkelte og en mørk ideologi.”

Helle Thorning-Schmidt mødes søndag eftermiddag til en briefing med de øvrige partiledere. Hun oplyste også, at regeringen senere vil tage stilling til, om politi og øvrige myndigheder har de nødvendige ressourcer og beføjelser.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) deltog også på pressemødet. Hun oplyste, at der i de næste dage fortsat vil være meget politi på gaden i København, fordi der stadig er meget, som skal opklares.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00