Thorning kopierer Venstre i udlændingeudspil

UDSPIL: Med et ny udlændingeudspil overtager Socialdemokraterne flere tidligere forslag fra Venstre. Og så skal udviklingsbistand bruges som pression for at få afviste asylansøgere hjemsendt.

Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen fremlægger udspillet, "Vi skal kunne følge med" i Socialdemokraternes gruppeværelse.
Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen fremlægger udspillet, "Vi skal kunne følge med" i Socialdemokraternes gruppeværelse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Socialdemokraterne inviterer med et nyt udspil Venstre til et bredt samarbejde om udlændingepolitikken.

Udspillet, der har titlen, "Vi skal kunne følge med", er primært en gentagelse af allerede kendte standpunkter og tiltag. Eksempelvis skal den nuværende asylpolitik fortsætte, flygtninge skal i arbejde og lære dansk fra første dag i landet, og den skærpede indsats mod social dumping skal videreføres.

Men enkelte punkter i udspillet er nye for Socialdemokraterne. Blandt andet vil partiet nu skærpe straffen, hvis en udlænding overtræder et indrejseforbud.

Herudover skal kommuner anse alle flygtninge for parate til at komme i job, også selvom de ikke taler dansk. Og alle flygtninge skal have en arbejdsuge på 37 timer, når danskundervisning tælles med.

Vi vil gerne opfordre Venstre til at indgå et bredt samarbejde med os og en ny regering, sådan at vi kan sikre mere ro og stabilitet.

Helle Throning-Schmidt (S)
Statsminister

”Jeg synes, at der er behov for et bredt samarbejde om en robust udlændingepolitik. Vi vil gerne opfordre Venstre til at indgå et bredt samarbejde med os og en ny regering, sådan at vi kan sikre mere ro og stabilitet på hele det her område,” siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Grænse går ved starthjælp
Ser man på de nye punkter i det socialdemokratiske udspil, er det umiddelbart også noget, som Venstre kan have svært ved at afvise. Hovedparten er nemlig forslag, som Venstre selv har bragt på banen.

Idéen om at gøre det til et krav, at flere flygtninge regnes for jobparate, og at de skal i 37 timers beskæftigelse, er begge forslag fremført af Venstre under forhandlingerne om regeringens integrationspakke fra marts.

Regeringen accepterede dem begge, men afviste det tredje krav fra Venstre om at sænke sociale ydelser til flygtninge markant med en ny starthjælp. Det punkt afvises også i det nye udspil.

”Jeg er ikke vild med starthjælp, fordi man risikerer, at mennesker lever i fattigdom. Når vi har afskaffet starthjælpen, er det også, fordi vi ikke vil have, at børn skal leve i fattigdom. Det er vores værdigrundlag,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Ny linje mod kriminelle udlændinge
Da Socialdemokraterne ved valgkampens begyndelse præsenterede partiets valgoplæg, var det eneste nye punkt, at partiet vil have kriminelle udlændinge sendt hjem til afsoning hurtigere end i dag.

Det punkt går igen i det nye udlændingeudspil. Og svarer i store træk til et beslutningsforslag, en samlet blå blok fremsatte i det tidlige forår. Dengang afviste Mette Frederiksen (S) som justitsminister forslaget, som hun anså for ”urealistisk”.

Det samme er tilfældet med det nye punkt i den socialdemokratiske udlændingepolitik om, at det skal kunne straffes med fængsel op til tre måneder, hvis en udlændinge trodser et indrejseforbud.

Da blå blok i januar foreslog en lignende skærpelse af straffen ved brud på et indrejseforbud, afviste socialdemokraterne også det.

”Hvis jeg troede, eller hvis der bare var én ekspert, der pegede på, at skærpet straf ville få det her problem til at forsvinde, så kiggede jeg meget gerne på det. Men alt peger altså i retning af, at det er risikoen for at blive opdaget, der har den største effekt,” sagde partiets retsordfører, Trine Bramsen, dengang.

Bistand skal understøtte hjemsendelse
Det eneste helt nye punkt i dagens udspil er Socialdemokraternes ønske om at bruge ulandsbistanden til at presse på for at få lande til at modtage afviste asylansøgere.

Socialdemokraterne vil undersøge muligheden for at skære i udviklingsbistanden til eksempelvis lande som Afghanistan og Somalia, hvis ikke landene i tilstrækkelig grad samarbejder om at modtage asylansøgere, som får deres afslag hos de danske myndigheder.

”Der er noget mærkeligt i, at vi med den ene hånd giver bistand til nogle lande og faktisk hjælper dem med at opbygge eller genopbygge deres samfund, og at det så er svært for os at få dem til at hjemtage deres egne borgere,” siger Mette Frederiksen.

Efter V-udspil
Socialdemokraternes udspil kommer kun to dage efter, at Venstre tirsdag præsenterede sit bud på en kommende flygtningereform.

I modsætning til Socialdemokraterne lægger Venstre blandt andet op til at genindføre starthjælpen i en ny form som en såkaldt integrationsydelse og at gøre det sværere at få permanent opholdstilladelse i Danmark.

Vinder Venstre valget, vil Folketinget blive indkaldt ekstraordinært til hastebehandlingen af en ny asylpolitik i sommerferien. Erfaringen viser, at det særligt er henover sommeren, at flygtningestrømmen for alvor tager til. Derfor kan man ifølge Lars Løkke Rasmussen ikke vente på, at det nye Folketing starter arbejdet til oktober.

"Der skal gøres noget nu, så risikerer vi ikke, at udviklingen kommer helt ud af kontrol, uden at den kan rulles tilbage," sagde Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med præsentationen af Venstres asyludspil.

Venstre lovede også at sætte gang i en undersøgelse af den danske asylpraksis for at sikre, at Danmark ikke har en mere lempelig asylpolitik end resten af EU.

Dokumentation

HOVEDPUNKTER I SOCIALDEMOKRATERNES UDSPIL

1. Alle skal kunne følge med

  • Regeringens asylstramning videreføres
  • Asyludgifter dækkes af ulandsbistand
  • Flere hjemsendelser
  • Bedre sikring af Europas grænser
  • Kriminelle udlændinge skal afsone i hjemlandet
  • Skærpet straf ved indrejseforbud

2. Kommer du til Danmark, skal du arbejde

  • Flygtninge og familiesammenførte skal i arbejde og lære dansk fra første dag
  • Alle skal kompetenceafklares
  • Unge indvandrere skal i uddannelse
  • Flygtninge betragtes som jobparate
  • Alle flygtninge skal have en reel arbejdsuge
  • Krav til indvandrere på langvarig kontanthjælp
  • Flygtningebørn skal ikke ende i fattigdom

3. Dansk løn for dansk arbejde

  • Danmark skal ikke åbnes yderligere for billig udenlandsk arbejdskraft
  • Nej til indslusningsløn
  • Det eksisterende værn mod social dumping videreføres og finansieres
  • Social dumping skal have større konsekvens - højere bødere og strengere straffe
  • Sikkerhedskort i byggeriet skal indføres
  • En stærk fagbevægelse er nødvendigt værn mod social dumping

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00