Tør sommer truer ikke klimatilpasning

STATISTIK: En tør sommer med rekordfå antal skybrud er godt nyt for villaejere og forsikringsselskaber. Dalende fokus i medierne forventes endnu ikke at skade kommunernes arbejde med klimatilpasning.
Endnu en tør sommer med få skybrud forventes ikke at svække kommunernes arbejde med klimatilpasning. Dog advarer forsikringsorganisation imod, at vi læner os for godt tilbage.
Endnu en tør sommer med få skybrud forventes ikke at svække kommunernes arbejde med klimatilpasning. Dog advarer forsikringsorganisation imod, at vi læner os for godt tilbage.Foto: colourbox.com
Klaus Ulrik Mortensen

Frikadeller og metrostøj snarere end monsterregn og forsikringsbøvl har fyldt medierne i sommerens løb.

Og mens det ikke falder inden for Altinget Tekniks emnefelt at analysere udviklingen på de to førstnævnte områder, kan vi med fordel kigge nærmere på årsagen til, at dagsordenen omkring klimatilpasning ikke fylder danskernes sind i samme grad som tidligere.

Forklaringen er, ganske enkelt, at det i sommeren 2013 har regnet markant mindre end i de forudgående år. Juli måned blev med sine blot 19 mm således målt som den tørreste juli i 19 år.

Færre skybrud end sidste par år
Og ikke nok med det: Antallet af skybrud er også det suverænt laveste, siden man i 2011 ændrede opgørelsesmetoden. Blot 28 skybrud er der målt fra 1. juni til 11. august.

Problemet er, at lige så snart kommunerne begynder at glemme, at det kan regne, så rykker andre opgaver højere op i hierarkiet.

Torben Weiss Garne
Underdirektør, Forsikring & Pension

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdEpMUmRyU0RndUdEMGNTbjVRWE53Unc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AD2&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":null,"useFormatFromData":true,"minValue":0,"viewWindowMode":"explicit","viewWindow":{"min":0,"max":150},"maxValue":150},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Fald i skybrud","booleanRole":"certainty","height":236,"animation":{"duration":0},"legend":"bottom","width":397,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"isStacked":false,"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script>Antal skybrud målt i juni, juli og august - frem til 11. august. Et skybrud defineres ved, at der falder minimum 15 mm nedbør inden for 30 minutter. Bemærk: 38 af de 109 målinger i 2011 blev registreret 2. juli. Kilde: DMI.

Heraf er kun et enkelt registreret som “dobbelt skybrud” - det vil sige, at der er faldet minimum 30 mm regn på 30 minutter. I 2011 røg antallet af dobbelte skybrud helt op på 80 enheder. 

Årets hidtil kraftigste regnvejrsepisode blev registreret 8. august, da Rye syd for Kalundborg modtog 33,4 mm. Hårdt gik det også for sig, da Vodskov nord for Aalborg i slutningen af juli blev mødt med 28 mm regn, mens Kollekolle ved Nykøbing Sjælland 8. august blev begavet med i alt 27,4 mm vand fra oven.

Ny lovgivning forhindrer svækket fokus
Forskningschef ved Dansk Hydraulisk Institut, DHI, Ole Mark, har tidligere over for Altinget.dk beskrevet, hvordan et drastisk fald i antallet af skybrud kan risikere at skade det forebyggende arbejde i kommunerne.

"En enkelt tør sommer gør ikke, at det forsvinder fra folks radar, men kommer vi ud over en valgperiode, hvor der ikke falder ekstremregn, kan det godt risikere at gå i glemmebogen," advarede han således i sensommeren 2012. 

Betyder det så, at risikoen for, at klimatilpasningen går i glemmebogen, er større i år end sidste år?

“Risikoen for at få oversvømmelse svarer til at slå med en terning: Hver femte år kan man regne med, at der kommer voldsomme nedbørshændelser. Nu oplevede vi en række år i træk, hvor der kom meget vand, og derfor bider vi mere mærke i, at der de sidste par år ikke er sket så meget,” siger han.

Men bekymret, nej, det er han endnu ikke. 

“Regeringen indgik sidste år en aftale med kommunerne om at bruge 2,5 milliarder kroner på tiltag, som kunne finansieres via spildevandstaksterne. Desuden skal alle kommuner senest ved årets udgang aflevere en klimatilpasningsplan, så man sikrer sig, at der bliver sat ind der, hvor risikoen for oversvømmelser er størst,” forklarer Ole Mark.

Billig sommer for forsikringsselskaberne
Blandt fortalerne for, at der fra lovgivningsmæssig side blev sat ind med krav til kommunernes klimatilpasningsarbejde, har også været forsikringsselskaberne. 

Efterhånden herostratisk berømt er fortællingen fra 2. juli 2011, hvor mere end seks milliarder gode danske kroner endte med at forlade selskabernes pengekasser til fordel for vandskadede borgere og virksomheder. I alt modtog de fire største forsikringsselskaber i sommeren 2011 77.457 skybrudsrelaterede skadesanmeldelser. 

I sommeren 2012 fik Tryg, Topdanmark, Codan og Alm. Brand cirka 15.000 anmeldelser. Et drastisk fald, som kun forstærkes i 2013, hvor eksempelvis Tryg indtil videre blot har modtaget cirka 450 anmeldelser. Og det skal sammenlignes med 1.100 i 2012 og 18.000 i samme periode 2011.

“Hvor præmissen tidligere var, at dagsordenen kun fik politisk fokus, hvis borgerne blev slemt ramt, må man rose regeringen for, at den på en helt anden måde har formået at få fokus på klimatilpasning,” siger Torben Weiss Garne, underdirektør i forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension.

Men lobbyarbejdet er ikke slut
Men fordi der i dag kan sættes flueben ud for en stribe politiske aftaler, som er nødvendige for at få processen på skinner, herunder tilladelse til at bruge takstmidler til risikovurdering samt medfinansiering af ovenjordiske tiltag i kommunerne, betyder det ikke, at brancheorganisationens lobbyarbejde er slut.

Først mangler vi at se, hvor stor en del af de kommunale planer, der ligger klar ved årsskiftet. Og derefter, forklarer Torben Weiss Garne, er det væsentligt at holde lokalpolitikerne op på, at de rent faktisk omsætter planerne til konkrete tiltag. 

“Der er langt fra, at man beslutter sig for at lave en plan, til der ligger en fornuftig plan på bordet, der i sidste ende bliver til nyttige initiativer,” siger han.

Medier har mistet fokus på skybrud
Og i det lys er det ikke uvæsentligt, at medierne allerede nu synes at være trætte af at skrive om problemer med skybrud og oversvømmelser.

En optælling i mediedatabasen Infomedia viser således, at antallet af artikler, der omtaler skybrud, er faldet fra 8.033 i sommeren 2011 til 1.741 i samme periode i år.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdEpMUmRyU0RndUdEMGNTbjVRWE53Unc&transpose=0&headers=1&range=A6%3AD7&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"booleanRole":"certainty","title":"Dalende medieinteresse","height":294,"animation":{"duration":0},"legend":"bottom","width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"isStacked":false},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram2"} </script>Kilde: Infomedia-søgning på ordet "skybrud" i alle medier i juni, juli og august. 

“Problemet er, at lige så snart kommunerne begynder at glemme, at det kan regne, så rykker andre opgaver højere op i hierarkiet,” forklarer underdirektør i Forsikring & Pension, Torben Weiss Garne.

Det synes allerede at være tilfældet for mange boligejeres vedkommende. Bolius offentliggjorde således i foråret en undersøgelse, der viste, at 59 procent af boligejerne slet ikke bekymrede sig om truslen fra oversvømmelser. Mens blot tre procent af de adspurgte svarede, at de i høj eller meget høj grad bekymrede sig om ekstreme mængder regn fra oven.

Læs mere om Bolius' undersøgelse her 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00