Uffe Elbæk: Frihed er noget, man kan mærke, dufte, nyde og svømme i

LANDSMØDE: Ligesom så mange andre politikere går Uffe Elbæk ind for friheden. Men Alternativets partileder har alternative bud på, hvad vi skal lægge i begrebet frihed.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Morten Okkels

Til Alternativets landsmøde 2018 er Uffe Elbæk på banen med idékataloget 'Det næste Danmark', og de 38 visionspunkter er især markedsført som en frihedsfortælling.

Men det er frihed forstået på en anden måde end den almindelige opfattelse af begrebet, siger partilederen.

"Den politiske ambition for mig er at komme med en ny fortælling om Danmark og frihed og fællesskab og nuancere hele frihedsbegrebet. Jeg vil sige, at den måde, vi tænker frihed i Danmark på dybest set er blevet kørt ned til frihed til vækst og forbrug," siger Uffe Elbæk.

Du skriver, at frihed er retten til en god, meningsfuld tilværelse, og at frihed er at bruge sin energi og skaberkraft, frihed er tid til samvær, frihed er noget, man kan mærke, dufte, nyde, svømme i ... Bliver det ikke hurtigt meget abstrakt og fluffy?

"Nej, det synes jeg faktiske ikke. Det er slet ikke fluffy, det, jeg oplever i de her år. Hvis jeg kigger ud, så har vi flere og flere mennesker, der føler, at de løber rundt i et hamsterhjul uden at komme nogen vegne. For at bruge et billedsprog oplever jeg, at vi som mennesker er et fantastisk musikinstrument, men det er, som om vi kun spiller på to strenge."

Nogle menneskers forestilling om en meningsfuld tilværelse eller det frie liv indebærer oksekød, bilkørsel og flyrejser. Hvad med de friheder?

"Det, der er mit grundprincip, er, at du må gøre, hvad du vil, så længe du ikke begrænser mit frihedsrum. Men hvis den måde, vi forbruger kloden på, begrænser kommende generationers frihed, så har vi selvfølgelig et problem. Derfor er vi nødt til at tage højde for en planet med begrænsede ressourcer. Hvis dine handlinger indsnævrer andres frihedsrum, duer det ikke."

Men det er vel også mere tvang, end det er frihed, når du for eksempel forestiller dig en social værnepligt, hvor staten dikterer dit arbejdsliv i seks måneder?

"Det gør den jo allerede i forvejen, når vi har værnepligt i forsvaret. Eller når vi siger, der er skolepligt i ni år. Vi lægger nogle ting ned over den måde, vi skruer vores samfund sammen på, og der er nogle standarder i forhold til at få og tage. Men, som jeg også har sagt: Alt det, jeg skriver her, er til diskussion."

Kunne du ikke lige så godt bruge begrebet "det gode liv" eller "den meningsfulde tilværelse" frem for at bruge ordet frihed?

"Det kunne jeg da godt, og det gør jeg jo også. Hvordan skaber vi gode liv, og hvordan skaber vi meningsfulde tilværelser – det er det min opgave som politiker at hjælpe med. Men det er nu også frihed, jeg oplever, når jeg ikke skal være bange for, hvad der sker, når jeg bliver ældre, eller hvis jeg bliver syg."

Er det ikke tryghed, mere end det er frihed?

"En del af at føle sig fri er også at være tryg. Tryghed er en del af at føle, at man kan leve et frit liv. Frihed fra og frihed til – det er jo noget, vi diskuterer meget i Alternativet, og der synes vi altså, at man i de sidste årtier har snævret frihedsbegrebet ind til et meget snævert begreb. Der er det så, at jeg har spurgt med det her, hvordan vi kan generobre frihedsbegrebet og se tingene på en meget mere nuanceret måde."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00