Ung R-kandidat: Politikerne skal kunne have en mening uden at lovgive om den

UNG POLITIK: Det er de nære ting, som man er med til at påvirke som lokalpolitiker, og det har stor værdi. Det fortæller Christopher Røhl Andersen, der er radikal kandidat til kommunalvalget i København, i dette interview med 15-årige Jakob Terp-Hansen.

 Af Jakob Terp-Hansen

Christopher Røhl Andersen er 27 år gammel, forhenværende landsformand for Radikal Ungdom og nuværende kandidat til Borgerrepræsentationen i København for Radikale ved kommunalvalget. I dette interview med Altinget fortæller han om sin valgkamp og om sin holdning til, at politikere skal kunne have en mening, også selvom de ikke vil lovgive om den. 

Christopher, hvorfor har du valgt at stille op til kommunalvalget? 

“Der er flere ting i det. Først og fremmest er du i kommunalpolitik med til at ændre på nogle ting, der er virkelig tæt på os. Som når jeg skal finde ud af, hvordan jeg kommer bedst i skole og hen på arbejdet, så er det nogle af de nære ting, som jeg oplever, man er med til at påvirke som lokalpolitiker. Det, at man har mulighed for at være med i det nære. 

Noget andet er, at jeg synes, det er rigtig vigtigt, at der sidder nogle unge repræsentanter i Borgerrepræsentationen. Jeg er den eneste kandidat i Radikale under 30. Der er brug for ungdommen, som dels går på uddannelserne og er i København.“

Der er måske mange, der vil sige, at I unge ikke har prøvet det virkelige liv - andet end ungdomspolitik og uddannelse. Hvad tænker du om det? 

“Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle dem, der er omkring 40 eller 50, hvor det er længe siden, at de har oplevet følelsen af at mangle en kollegiebolig eller måske har haft børn i mange år og ikke kender det liv, der ligger uden for at have børn. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi også har nogle repræsentanter, der kommer direkte fra boligmanglen eller direkte fra studielivet, og som har en helt anden forankring i kulturlivet i København. De unge vælgere skal have nogle, de kan relatere til.“

Christopher Røhl Andersen er tidligere formand for Radikal Ungdom. Derfra har han blandt andet taget behovet for inddragelse med. 

“Når man laver noget, særligt i et ungdomsparti, hvor folk er drevet af frivillighed, så har de brug for at være med i de beslutninger, man træffer. Jeg har meget erfaring i at engagere mit bagland, når jeg skal gennemføre noget, og når jeg skal ud i medierne. Jeg tror, de hårdeste kritikere af den politik, vi fremlægger, er dem, der kommer fra os selv,” siger han. 

EU i kommunalpolitik
Christopher Røhl Andersen vil gerne inddrage EU i sin valgkamp – en international organisation, som man nok ikke normalt forbinder med lokalpolitik i Danmark. Det gør R-kandidaten dog, ligesom han mener, at København skal være et hjem for alle – ikke kun dem, der taler dansk. 

“Jeg synes faktisk relativt ofte, at man i København kan sætte sig på en bænk og sidde ved siden af et par, der begynder at køre over i fransk, spansk, tysk eller et andet sprog. Og jeg synes, det er vigtigt, at de folk, der kommer derfra, også føler sig hjemme i den her hovedstad, for København skal også være et hjem for dem, der ikke nødvendigvis taler dansk eller har en anden kulturel baggrund.

Det er jo noget af charmen ved København – at vi både kan få kebab, men at vi også kan få smørrebrød, og der er noget for alle," siger Christopher og fortsætter: 

“I forhold til at gøre EU jordnært i København har jeg et forslag om at få EU-flaget op at hænge sammen med det danske på alle kommunale bygninger. Når man er i Holland, Frankrig eller Spanien, ser man oftest både det nationale flag, det europæiske flag og det regionale flag. Vi har ikke et regionalt flag for København, men vi har i det mindste et dansk flag og et europæisk flag, og jeg så gerne, at vi havde begge flag på offentlige bygninger i København.”

Hvordan vil du konkret arbejde for at få inddraget EU? 

“Jeg tror, man skal starte ved at gøre EU synligt og jordnært for os, fordi vi oftest taler om “det der nede i Bruxelles”. Og EU er ikke “det der nede i Bruxelles". Det er det, som er lige her. Vi har Europabevægelsen, der laver en pulse of Europe-march den første søndag i hver måned, og det er jo et eksempel på, hvor tæt EU er på os. Man kan også lave en Europaplads – det har man i Aarhus. At gøre EU synligt, tror jeg, er et rigtigt godt og vigtig sted at starte.“

Politikerne kan godt mene noget – uden at vi lovgiver om det 
Ud over EU mener Christopher også, at vi skal væk fra, at politikere kun lovgiver. Politikere skal også være meningsdannere. 

“Der er brug for frihedspolitikere og civilpolitikere, som går ud og fortæller på baggrund af nogle emner og ikke nødvendigvis går ind for lovgivning omkring det, men bare fortæller, hvad de mener om tingene. Vi har i dag en kultur, hvor folk har en forventning om, at politikere vil lovgive om noget – og det synes jeg, vi skal væk fra. Politikere kan også godt mene noget, uden at vi lovgiver omkring det,” siger Christopher Røhl Andersen.

Hvorfor skal jeg stemme på dig? 

“Jeg tror, et ungt menneske som dig skal stemme på mig, fordi jeg netop også er tæt på der, hvor du kommer fra. Har ikke langt til gymnasiet eller til universitetet. Har selv for ikke længe siden oplevet følelsen af ikke at have et sted at bo som studerende. Og vi kommer også omkring de samme kultur- og foreningstilbud. Så du skulle stemme på mig, fordi du finder en kandidat, der er under de 30, og som er en del af det miljø, du kan relatere dig til.”

Dokumentation

Blå bog: Christopher Røhl Andersen
Nuværende kandidat til Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre.  

Alder: 27 år

Uddannelse:  Kandidat i fysik fra Københavns Universitet i 2017

Politik: Tidligere landsformand, Radikal Ungdom, og tidligere folketingskandidat, Radikale Venstre. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

0:000:00