Vegetarkok med borgmestererfaring er ildsjælen, der skal tænde gnisten i Alternativet

PORTRÆT: Alternativet er en walking dead eller i bedste fald ude i allersidste chance, siger kommentatorerne. En berejst kok og borgmester, Francisca Rosenkilde, er kvinden, der vil gribe den. Mød Alternativets nyvalgte leder.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Søndag blev Franciska Rosenkilde valgt som ny politisk leder for Alternativet.

Et parti, som den 45-årige brostenskøbenhavner og geografiuddannede kok har arbejdet for siden 2014. Først som aktivist, senere som medlem, folketingskandidat, borgerrepræsentant, borgmester og nu som leder. 

Dermed har partiet, som blandt andet har været ramt af intern ballade og magtkampe, fået en usædvanligt ikke-intrigant person i spidsen, vurderer flere, der kender Francisca Rosenkilde.

Som en af de få oprindelige Alternativet-folk har hun ikke gjort sig bemærket, når det gjaldt personkonflikter i partiet.

"Franciska er bare ikke et menneske, der gider de der fnidderier og personkampe," som tidligere folketingsmedlem for Alternativet, Carolina Magdalena Maier, siger.

En fod og fire tæer i graven
Da forgængeren Josephine Fock blev valgt som Alternativets leder efter Uffe Elbæks afgang for et år siden, kunne hun vifte den neon-grønne fane foran hundredvis af fremmødte alternativister, fem folketingsmedlemmer og mere end 10.000 medlemmer på landsplan. 

12 måneder, en del kaos og interne magtkampe senere var fejringen noget mere afdæmpet, da Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, formelt overtog fanen efter en virtuel afstemning blandt nu knap 3.000 medlemmer, og det sidste tilbageværende folketingsmedlem, Thorsten Gejl.

Partiet har ligget stabilt under spærregrænsen siden valget.

Det er den simple opgave, Francisca Rosenkilde nu har fået: Genrejs det grønne parti, der skraber bunden og har fået ny konkurrence på den grønne dagsorden af både nye og gamle partier.

0:000:00