Debat

Dansk Beton: Betonbranchen er en del af løsningen på CO2-reduktioner

DEBAT: Beton er centralt for vores verden, og derfor kommer vi ikke uden om brugen af beton. Derfor er branchen vigtig for målsætningen om CO2-reduktion. Vi skal videreudvikle betonen, så CO2-belastningen mindskes, skriver Dorthe Mathiesen.

Betonbranchen kan bidrage med 3 procent af regerings samlede målsætning om CO2-reduktioner, hvis branchen kan halvere sin CO2-belastning i 2030, skriver Dorthe Mathiesen.
Betonbranchen kan bidrage med 3 procent af regerings samlede målsætning om CO2-reduktioner, hvis branchen kan halvere sin CO2-belastning i 2030, skriver Dorthe Mathiesen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Mathiesen
Branchedirektør i Dansk Beton i Dansk Byggeri

Lad os slå det fast med det samme: Beton kan ikke undværes til byggeri og anlæg. Der anvendes cirka 10 millioner ton beton i Danmark hvert år og 17 milliarder tons på verdensplan. Internationale studier underbygger, at cement og beton er den eneste mulighed for at imødekomme de globale behov for urbanisering i takt med, at befolkningstilvæksten øges.

Beton har været beskyldt for meget siden 1970'erne og bliver nu også i nogle politiske sammenhænge udpeget som synder for byggebranchens udledning af CO2 i forbindelse med opførelse af bygninger og anlæg.

Det, man bare skal huske på, er, at beton anvendes til mange forskellige ting, herunder broer, tunneler, fundamenter, pæle, parkeringshuse, terrændæk, klimatilpasningsanlæg, gyllebeholdere, landbrugsbyggerier og så videre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Betonbranchen vil halvere CO2-belastningen
Det kan ikke diskuteres, at beton er et substantielt materiale for hele den industrialiserede verden og fortsat vil være det i årerne, der kommer. De politikere, der tror, at man helt kan komme uden om brugen af beton, tager fejl.

Men betonbranchen ved godt, at vi har et ansvar for at være en del af løsningen om reduktion af CO2 de kommende ti år. Vi skal som betonbranche – både i Danmark og globalt – reducere CO2-udledningen i forbindelse med fremstilling af cement og beton – ingen tvivl om det. Vi er nødt til at afkoble CO2-udledningen fra cement og beton fra det globale stigende behov for beton som byggemateriale.

Den danske betonbranche har stillet sig selv den målsætning at udvikle løsninger, som gør det muligt i 2030 at opføre betonbyggeri og -anlæg med den halve CO2-belastning målt i forhold til 2019.

Dorthe Mathiesen
Branchedirektør, Dansk Beton

Den danske betonbranche har stillet sig selv den målsætning at udvikle løsninger, som gør det muligt i 2030 at opføre betonbyggeri og -anlæg med den halve CO2-belastning målt i forhold til 2019. Det modsvarer fuldstændig regeringens målsætning, hvis man kigger på 2030-målet i forhold til udledningen i 2019.

Brug for nye typer cement
Beton skal videreudvikles og anvendes intelligent og bæredygtigt i samspil med andre byggematerialer og løsninger. Vi skal sørge for at holde fast i vores store viden om kvalitetsbyggeri i Danmark og udvikle byggeriet bæredygtigt uden at gå på kompromis med kvalitet og holdbarhed.

Vejen dertil er formuleret i den netop offentliggjorte Roadmap, som beskriver ikke mindre end 37 mulige veje til reduktion af CO2-udledningen fra betonbyggeri og -anlæg.

Langt den største del af udledningen fra beton kommer fra den cement, som anvendes til betonen, og her er vi i Danmark langt fremme med udvikling af nye typer cement, som dels har væsentligt lavere CO2-udledning, og som samtidig er baseret på et råmateriale, der findes i ekstremt store forekomster overalt i verden.

Læs også

Lad os nu fortsætte udviklingen af den danske betonbranche i Danmark og tage internationalt lederskab i den grønne omstilling af cement og beton. Det peges der også på i regeringens forståelsespapir.

Lykkes betonbranchen med implementering af målsætningen, så vil betonbranchen kunne bidrage med 3 procent af regeringens samlede målsætning om at nå ned på knap 23 mio ton CO2 i 2030.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Mathiesen

Branchedirektør, Dansk Beton

0:000:00