Debat

Hvordan håndteres manglen på boliger til flygtninge bedst?

PRÆSENTATION: Flygtningekrisen har affødt et stigende behov for boliger til flygtningene. Altinget sætter derfor fokus på flygtningeboliger i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunerne har store problemer med at finde indkvartering til de tusindvis af flygtninge, som skal indkvarteres, når først de har fået asyl. Ifølge kommunerne mangler der aktuelt 2.500 boliger. For nylig indgik kommunerne og regeringen en aftale, der sikrer finansiering af 10.000 små almene boliger og 2.500 midlertidige indkvarteringspladser. Den konkrete udmøntning af midlerne er dog ikke gået i gang endnu, og der er stadig en lang række praktiske og principielle problemstillinger, der skal løses.

Altinget har derfor bedt en række politikere, eksperter og organisationer om at give deres bud på, hvordan Danmark bedst muligt håndterer manglen på boliger til flygtninge.

Debattørerne er:

Inger StøjbergInger Støjberg (V), Udlændinge-, integrations- og boligminister
Inger Støjberg har tidligere arbejdet som bl.a. freelancejournalist og som redaktør for Viborg Bladet, og har bl.a. en MBA fra Aalborg Universitet. Hendes politiske karriere startede i 1994 hvor hun blev valgt ind i Viborg Amtsråd. Her sad hun frem til 2002 og fik sin debut i Folketinget året før. I sin tid i Folketinget har hun bl.a. været næstformand for Venstres folketingsgruppe samt ad to omgange politisk ordfører. Efter valget i 2015 blev hun udnævnt som udlændinge- integrations- og boligminister. Hun har tidligere været beskæftigelsesminister og minister for ligestilling.

Merete Dea LarsenMerete Dea Larsen (DF), boligordfører
Merete Dea Larsen er sproglig student fra Himmelev Gymnasium og uddannet farmakonom. Hun har arbejdet på apotek de første syv år efter endt uddannelse efterfulgt af konsulentarbejde og senere arbejde som handicaphjælper. Hun blev valgt til folketinget ved folketingsvalget i 2015 for Dansk Folkeparti. Hun er sit partis er boligordfører. Hun har siden 2005 været medlem af byrådet i Roskilde Kommune.

Lotte RodLotte Rod (R), boligordfører
Lotte Rod blev i 2012 uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun blev opstillet til Folketinget første gang i 2006 og blev valgt ind i 2011. Hun besidder en del ordførerskaber for Radikale Venstre, og udover at være partiets boligordfører er hun bl.a. også børneordfører, psykiatriordfører og sundhedsordfører. Hun har tidligere været medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse.

Sofie Carsten NielsenSofie Carsten Nielsen (R), integrationsordfører
Sofie Carsten Nielsen har siddet i folketinget siden 2011 og har bl.a. været uddannelses- og forskningsminister og formand for Radikale Venstres folketingsgruppe. Nu er hun næstformand for folketingsgruppen samt partiets integrationsordfører, samt ordfører for beskæftigelse, udlændinge og Grundloven. Hun er uddannet cand.scient.pol. og har desuden en master i europæisk politik og administaration.

Frank JensenFrank Jensen (S), overborgmester, Københavns Kommune
Frank Jensen er uddannet cand.oecon. fra Aalborg Universitet. Han blev valgt ind i folketinget i 1987 og sad der indtil 2007. I 1994 blev han udnævnt som forskningsminister. I 1996 skiftede han ministerpost, da han blev udnævnt til justitsminister, hvor han var frem til regeringsskiftet i 2001. Han har desuden ad to omgange været Socialdemokraternes politiske ordfører. Inden han blev valgt som overborgmester i Københavns Kommune i 2010, var han bl.a. adm. direktør i Telecom Scandinavia.

Hans ToftHans Toft (K), borgmester, Gentofte kommune
Hans Toft er på 23. år konservativ borgmester i Gentofte Kommune og har siden 2006 også været medlem af regionsrådet for Region Hovedstaden. Han er født i 1947, opvokset i Hvidbjerg Thy og er uddannet cand. jur. fra Århus Universitet i 1976. Han er søn af tidligere indenrigsminister H.C. Toft. Hans Toft har blandt andet i 17 år været underdirektør og advokat i Norsk Hydro Olie a.s, inden han i 1990 blev valgt ind i kommunalbestyrelsen og i 1993 blev borgmester i Gentofte Kommune. I perioden 1971-1975 var han medlem af Folketinget.

Thomas Kastrup-LarsenThomas Kastrup-Larsen (S), formand, Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, KL
Thomas Kastrup-Larsen er uddannet i politik og administration fra Aalborg Universitet. Han begyndte sin politiske karriere, da han blev medlem af Aalborg byråd i 1998. I 2007 blev han rådmand, og i 2014 kunne Thomas Kastrup-Larsen sætte sig i borgmesterstolen i landets tredjestørste kommune. I 2012 kom han i KL’s bestyrelse som afløser for Jan Trøjborg. Han har tidligere været formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg og Internationalt Udvalg. Siden januar 2016 har han været formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget og medlem af KL’s formandskab.

Jens ElmelundJens Elmelund, adm. direktør, KAB
Jens Elmelund er 52 år og har siden 1. januar 2014 været administrerende direktør for KAB, der administrerer omkring 50.000 almene boliger i hovedstadsområdet. Han har 20 års ledelseserfaring fra flere dele af den offentlige sektor. Senest i Københavns Kommune, hvor han frem til udgangen af 2013 var udviklingsdirektør i Teknik- og miljøforvaltningen og bl.a. arbejdede med transport-, klima- og energidagsorden. Han er uddannet cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet og har efterfølgende en masteruddannelse fra CBS.

Bent MadsenBent Madsen, adm. direktør, Boligselskabernes Landsforening
Bent Madsen er uddannet cand.polit. og har været ansat i BL siden 2001. Han har tidligere været ansat i Finansministeriet og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. BL er en interesse- og branche-organisation for cirka 550 boligorganisationer med tilsammen over 560.000 almene boliger. Der bor alle slags mennesker i de almene boliger. Herunder dem, der har svært ved at klare sig selv. Bent Madsen skriver, at hans arbejdsområde især er på vegne af de almene boliger og deres beboere at søge indflydelse på den boligsociale politik igennem kontakter til det politiske system.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Madsen

Adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Hans Toft

Fhv. borgmester, Gentofte (1993-2021), advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00