Debat

Regionsformand: Udnyt Danmarks fulde potentiale

DEBAT: For at udnytte Danmarks fulde vækstpotentiale må vi have hele landet med og styrke og optimere sammenhængene mellem byer, oplande og yderområder. Det kræver blandt andet, at også de regionale vækstcentre, der trækker udviklingen i et større opland, bliver styrket. Det skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

"De
mellemstore byer er de seneste år vokset 2 procent hurtigere end landsgennemsnittet.
Der har især været en erhvervsmæssig vækst, men byerne har også formået at
skabe gode vilkår for bosætning og kulturelle tilbud, der har fået
befolkningstallene til at vokse," skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.<br>
"De mellemstore byer er de seneste år vokset 2 procent hurtigere end landsgennemsnittet. Der har især været en erhvervsmæssig vækst, men byerne har også formået at skabe gode vilkår for bosætning og kulturelle tilbud, der har fået befolkningstallene til at vokse," skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Hansen
Formand for Danske Regioner

National Geographic har netop udpeget Aarhus til at være en af verdens 10 gladeste byer. Smilets by kan også glæde sig over, at befolkningstallet er steget hvert år de sidste mange år. Dermed følger Aarhus den globale tendens, som resten af Danmark også oplever i øjeblikket: Folk flytter fra landet til byen og fra byen til de større byer.

Urbaniseringen rummer både udfordringer og muligheder i forhold til vækst og arbejdspladser. For flytter arbejdspladserne for eksempel samme vej, som folk flytter? Og hvad betyder flyttemønstrene for arbejdsmarkedet, de unges muligheder for at uddanne sig og behovet for mobilitet?

Urbanisering drejer sig ikke bare om by versus land, om enten-eller.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected]

De største byer kan ikke trække væksten i Danmark alene. For at udnytte Danmarks fulde vækstpotentiale må vi have hele landet med og styrke og optimere sammenhængene mellem byer, oplande og yderområder. Det kræver blandt andet, at også de regionale vækstcentre, der trækker udviklingen i et større opland, bliver styrket.

Business Region North Denmark og Greater Copenhagen er netop eksempler på det politiske ønske om at styrke sammenhængene mellem vækstcentre, oplande og yderområder.

Regionerne er i øjeblikket ved at udarbejde strategier for økonomisk vækst og udvikling sammen med erhvervslivet, videns- og uddannelsesinstitutionerne, arbejdsmarkedets parter og kommunerne.

Bent Hansen
Formand for Danske Regioner

Regionale strategier
Regionerne er i øjeblikket ved at udarbejde strategier for økonomisk vækst og udvikling sammen med erhvervslivet, videns- og uddannelsesinstitutionerne, arbejdsmarkedets parter og kommunerne.

Strategierne tager udgangspunkt i de forskellige regionale muligheder og styrker og er eksempler på, hvordan man kan bringe de mange ressourcer udenfor de største byer i spil ved at sikre sammenhæng mellem land og by.

Region Midtjylland er for eksempel stærk inden for fødevareerhvervet, som bidrager til vækst og udvikling både i de større byer og i de mindre bysamfund. Vækstforum Midtjylland støtter fødevareklyngen, så erhvervet fortsat kan konkurrere globalt.

Region Syddanmark fremmer offshore-klyngen omkring Esbjerg både i forhold til arbejdskraft, infrastruktur, viden/forskning, investorer, netværk med videre.

De mellemstore byer vækster
De mellemstore byer er de seneste år vokset 2 procent hurtigere end landsgennemsnittet. Der har især været en erhvervsmæssig vækst, men byerne har også formået at skabe gode vilkår for bosætning og kulturelle tilbud, der har fået befolkningstallene til at vokse. Mellemstore byer er ofte centrum for erhvervsmæssige klynger.

Sønderborg er for eksempel kendt for sine mekatronikvirksomheder, design og handel har afløst tekstilindustrien i Herning, og i Frederikshavn udnyttes kompetencerne inden for tidligere tiders skibsbyggeri i højteknologisk og miljørigtig kedelproduktion.

De mellemstore byer trækker udviklingen i et stort opland i form af gode muligheder for job, uddannelse, handel og service.

Styrket sammenhæng mellem by, opland og yderområder
Regionerne og de regionale vækstfora gør en stor indsats for at mobilisere det fulde potentiale. 

De regionale vækstfora investerer for eksempel i klynger og satser på områder, hvor regionerne har særlige styrkepositioner. Især på områder som fødevarer, turisme, klima og energi etableres der samarbejder mellem erhvervsvirksomheder på landet og forskningsmiljøer, kunder, myndigheder og organisationer i byerne.

Uden for de største byer oplever virksomheder problemer med at rekruttere højtuddannet arbejdskraft, og samtidig falder antallet af faglærte markant, særligt i hovedstadsområdet. Derfor arbejder regionerne på at sikre praktikpladser og et geografisk udbud af uddannelsesinstitutioner, så virksomhedernes behov for den rette kvalificerede arbejdskraft imødekommes. Vi understøtter derudover bedre pendlingsmuligheder, så virksomhederne kan tiltrække arbejdskraft over større afstande.

Alt sammen eksempler på den indsats, der skal til, hvis vi skal udnytte Danmarks fulde potentiale. Der er tydeligvis en vej at gå, men alle involverede kan utvivlsomt blive skarpere på at følge den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00