Stærkt samarbejde skal sikre trygge boligområder

VÆRKTØJSKASSE: Partnerskaber med de fire største kommuner og forstærket koordinering skal bringe antallet af udsatte boligområder ned.
Mads Bang

Det er ikke en spændetrøje, men et tilsagn i forhold til at forpligte staten og boligselskaberne om en indsats. Hvis vi står sammen, så kan vi virkelig løfte dette område

Thomas Kastrup-Larsen (S)
Rådmand for sundhed og bæredygtig udvikling, Aalborg
Fakta
Partnerskaber

Ministeren for by, bolig og landdistrikter er sammen med borgmestrene for Danmarks fire største byer blevet enige om at indgå partnerskaber med det fælles mål at vende udviklingen og bidrage til at reducere antallet af særligt udsatte boligområder.

Ministeren for by, bolig og landdistrikter vil indgå strategiske samarbejder med andre kommuner med særligt udsatte boligområder.


Kilde: Udsatte boligområder - De næste skridt
Boligministeren vil støtte op om indsatsen i de udsatte boligområder i landets fire største byer. Det er en del af den samlede pakke, som regeringen
Dokumentation

Værktøjskassen er bygget op omkring tre elementer, der skal forbedre indsatsen i forhold til de udsatte boligområder.

Effektiv styring af den boligsociale indsats
Effektiv styring af den boligsociale indsats handler bl.a. om at de mange aktørers indsats i de udsatte boligområder skal koordineres bedre. Koordineringen tager udgangspunkt i en helhedsplan, hvor de involverede parter sammen opstiller mål for området.

Helhedsplanen skal indeholde en beskrivelse af området, problemerne samt hvilke indsatser der er nødvendige for at opnå en forbedring, hvor der tages højde for formål, effekt og finansiering. Godkendes helhedsplanen af Kommunalbestyrelsen, der stadig har det overordnede ansvar for by- og boligpolitikken, vil området modtage støtte fra Landsbyggefonden til at opnå sine mål.

Beboersammensætningen
Beboersammensætningen underinddeles i syv områder, hvor der skal ydes en indsats, for at gøre op med den skæve beboersammensætning, der eksisterer i de udsatte boligområder i dag.

1. Beskæftigelse
2. Integration
3. Uddannelse
4. Tryghed
5. Indkomst
6. Andre sociale indsatser
7. Udlejningsregler

Boliger og områder
Boliger og områder handler om at gøre de udsatte boligområder mere attraktive og at skabe bedre rammer for beboerne. Forandringen skal ske gennem to indsatsområder.

1. Fysiske forandringer - renovering, nedrivning og infrastrukturinvesteringer: Handler om at skabe mere attraktive bydele. Den fysiske forandring gælder både bygninger såvel som udearelaer, der skal virke mere imødekommende og trygge.

2. Byfunktioner og andre boligformer: Byfunktioner handler om at ændre områderne fra boligkvarterer til bykvarterer. Målet er at integrere de udsatte boligområder med de omkringliggende områder samt etablere byfunktioner såsom kontror, institutioner etc. Boligformer handler om at skabe flere boligformer i områderne, der henvender sig til en bredere befolkningsgruppe.

 


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00