Stor gevinst ved investeringer i byliv

KORT NYT: Naturstyrelsen har netop offentliggjort en opgørelse over bylivets betydning for huspriserne. Det skal kvalificere kommuners, grundejeres og investorers beslutningsgrundlag, når de skal investere i byudviklingsprojekter.
Susie Lund
Fakta
"Byliv der betaler sig" blev igangsat af Naturstyrelsen i samarbejde med Kildebjerg Ry A/S, Aarhus Kommune og By & Havn i 2010 og afsluttet med offentliggørelse af resultaterne i januar 2013. 

Forskningsprojektet viser, at det er muligt via økonomiske metoder at sandsynliggøre økonomiske effekter af bylivsinvesteringer.

Kilde: naturstyrelsen.dk

Et attraktivt byliv er penge værd.

Sådan lyder konklusionen på forskningsprojektet "Byliv der betaler sig", som Naturstyrelsen har gennemført i samarbejde med Kildebjerg Ry A/S, Aarhus Kommune og By & Havn.

Med udgangspunkt i 60.000 bolighandler har projektet beregnet udgifter, gevinster og afkast af investeringer i forskellige former for byliv.

"Projektet viser, at det kan betale sig at sikre et godt byliv. Disse kontante tal vil gøre, at private investorer vil blive interesserede i at bidrage til attraktive boligkvarterer, simpelthen fordi det kan betale sig," siger miljøminister Ida Auken (SF).

Økonomiske gevinster
Analyserne tydeliggør, at en række faktorer som hovedregel har en positiv betydning for boligpriserne. Det gælder eksempelvis park- og naturområder i boligens nærområde, nærhed tl kyst, metro og stationer.

Det er også velkendt, at eksempelvis støj, store veje og jernbaner har en negativ betydning for huspriserne.

Til gengæld overrasker det forskerne, at nogle af de bylivsaktiviteter, der kendetegner den blandede og levende by som eksempelvis barer, cafeer og restauranter opfattes som positive tiltag i byudviklingen, men faktuelt kan have en negativ betydning for huspriserne.

Rapporten viser også, at et attraktivt forretningsliv kan øge boligers værdi med op til 30 procent. Forskerne anbefaler derfor, at nye boligområder planlægges nøje i sammenhæng med butikker, grønne områder og god infrastruktur.

"Vi har i København for eksempel set, hvordan Torvehallerne på Israels Plads medførte kvalitetsløft for det lokale område både i forhold til mere liv og handel, men også i form af stigende boligpriser. Den lokale investering i Torvehallerne har derfor givet gevinst på flere hylder. Sådan vil det forhåbenligt gå byudviklingen fremover ikke mindst på grund af disse resultater," siger miljøminister Ida Auken.

Ud over at sætte tal på værdien af byliv, har projektet også haft til formål at kvalificere dialogen mellem kommuner, byudviklingsselskaber og private parter om udviklingen af byliv.

Dokumentation

Om boligers værdi

Projektets resultater er opsummeret i ti tommelfingerregler for, hvilke bykvaliteter der afspejler sig i boligpriserne.

1) Park og natur
Værdien af et hus stiger med op til 10 procent i gennemsnit for hver ekstra 10 hektar park eller bynært na­turareal, der findes inden for 500 meters gangafstand og med op til 2 procent for hver 10 hektar inden for 1.000 meters gangafstand. Både værdistigning og rækkevidde er lavere for lejligheder i de større byer, men ikke meget.

2) Kysten
Nærhed til kysten øger en boligs værdi med 15-30 procent for dem, der ligger tættest på kysten, og falder mod nul ved cirka 300 meter fra kysten.

3. Næringslivet
Mangfoldighed i næringslivet giver værdi. Værdien af boliger er typisk 2-4 procent højere for hver ti nye næringslivsbrancher (butikker, cafeer, liberale erhverv osv.), der findes inden for 1.000 meters gangafstand.

4. Bar og cafe
Værdien af et hus falder med 1-4 procent for hver bar, cafe og lignende, der findes inden for 100 meters gangafstand.

5. Bar og cafe
Værdien af en lejlighed i metropolområderne falder med 0,3-1 procent for hver bar, cafe og lignende, der findes inden for 100 meters gangafstand.

6. Stationer
Nærhed til stationer – især uden for metropolområderne – forøger en boligs værdi med op mod 4-8 procent for de boliger, der ligger tættest på stationen, og effekten klinger kun langsomt af mod nul omkring 1.500 meter fra stationen.

7. Metrostation
Nærhed til metro­station giver en jævn forøgelse på cirka 5-7 procent af boligernes værdi, men kun inden for de nærmeste par hundrede meter omkring stationen.

8. Støj
Støj reducerer en boligs værdi med op til 2 procent ved et niveau på omkring 60 decibel til op mod 10 procent ved 70 decibel. I nogle tilfælde kan effekten være over 20 procent ved niveauer over 75 decibel.

9. Jernbaner
Nærhed til jernbaner reducerer – ud over støjeffekten – boligers værdi med op mod 10-15 procent tættest ved jernbanen, men den negative effekt aftager jævnt mod nul allerede cirka 100 meter fra jernbanen.

10. Motorveje
Nærhed til motorveje og store veje reducerer – ud over støjeffekten – boligers værdi med op mod 7-10 procent for boliger tættest på og effekten aftager jævnt mod nul omkring 300-400 meter fra vejen.

Kilde: Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Analyserne er gennemført af Købehavns Universitet og Spacescape. 


0:000:00