Debat

Venligbolig: Fast bolig er et middel til vellykket integration

DEBAT: Debatten om boliger til flygtninge skal flytte fokus. Boligen er ikke alene et mål i sig selv, men et middel til vellykket integration i samspil med borgerne. Det mener Johan Galster og Søren Rasmussen, idemændene bag konceptet Venligbolig.

Vi skal turde se flygtningekrisen som et aktiv og vælge den borgerdrevne tilgang. Det mener Johan Galster og Søren Rasmussen, idemændene bag konceptet Venligbolig.
Vi skal turde se flygtningekrisen som et aktiv og vælge den borgerdrevne tilgang. Det mener Johan Galster og Søren Rasmussen, idemændene bag konceptet Venligbolig.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Galster og Søren Rasmussen
Initiativtagere, Venligbolig

Inger Støjberg kalder på kreative løsninger og nytænkning i kampen om at finde boliger til de mere end 17.000 flygtninge, der finder vej til Danmark alene i år. Kommunerne kæmper dagligt med at finde boliger i en klemt hverdag og har et akut behov på 2.500 boliger.

De almene aktører tager igen ansvar og går nye veje med design af små billige almene boliger, mens landets byråd kæmper en sisyfoskamp med at udpege ledige boliger til flygtninge alt imens et opstemt kor af kritiske naboer og borgere lammer den kommunale kreativitet.

Borgeren er en del af løsningen
Alle kæmper en heroisk kamp, men forsømmer måske et afgørende innovationspotentiale – nemlig at aktivere borgeren som en del af løsningen. Inden de mange nye flygtninge stressede systemet stod velfærdssamfundet overfor et afgørende paradigmeskift - at gå fra servicering til aktivering af borgerne. Flygtningene har fremrykket dette behov på rekord tid.

Venligbolig er et konkret svar på kommunernes akutte problemstilling og har på få måneder etableret sig som en alternativ og attraktiv løsningstilgang.

Johan Galster og Søren Rasmussen
Initiativtagere, Venligbolig

Vi skal turde se krisen som et aktiv og vælge den borgerdrevne tilgang. Boligen skal ikke være et mål i sig selv, men et middel til en vellykket integration i samspil med et aktivt civilsamfund. Det giver værdi for borgerne, integrerer flygtningene og fremtidssikrer samfundet.

Ifølge Koch-udvalget betaler det sig, at prioritere integrationen i vores boligtilbud, når 17.000 flygtninge skal finde nyt hjem. Dårlig integration kostede ifølge rapporten fra sidste år det danske samfund 17 milliarder kroner.

Vejen til et samfundsøkonomisk turn-around er enkel – altså på papiret. Flygtninge skal integreres hurtigt med botilbud tæt på danskernes hverdagsliv, arbejdsliv, institutioner og fritidsliv. Kommunerne skal med andre ord skabe hurtige billige boliger i de bynære områder, hvor der er vækst, praktikpladser, jobtilbud, frivillige ressourcer og entreprenørskab – men hvor der i forvejen er et massivt pres på boligmarkedet.

Venligbolig er et svar på problemstillingen
Venligbolig er et konkret svar på kommunernes akutte problemstilling og har på få måneder etableret sig som en alternativ og attraktiv løsningstilgang.

Alternativ, fordi det ikke alene er nogle gode, billige og flytbare boliger, der gør det let for borgerne at indtræde som værter for flygtninge, men også er et unikt integrationskoncept, der bygger på en deleøkonomisk tilgang, som skaber tryghed for borgerne ved at bo sammen og forhindrer nye ghettodannelser.

Attraktiv, fordi vi bygger videre på en unik dansk tradition for at skabe boligløsninger af høj arkitektonisk kvalitet med et socialt bæredygtigt sigte og fordi man som politiker og kommune går fra at løse en udfordring hos borgerne til at indfri et potentiale i samskabelse med borgerne. Flertallet af danskere vil gerne tage aktiv del i integrationsopgaven. Her er muligheden for at gøre det gennem værtskab.

Idéen bag Venligbolig er enkel. Flygtninge tager ikke noget fra os, men giver os et kærkomment kick-start til at aktivere civilsamfundet som ressource i en nødvendig omstilling af vores velfærdssamfund - til version 2.0.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00