Elbit-undersøgelse vokser markant i omfang og pris

Advokaterne fra Bruun & Hjejle skal udvide deres undersøgelse af den såkaldte Elbit-sag, har partierne bag undersøgelsen besluttet. Dermed vokser sagsomkostningerne med et millionbeløb, viser lækket dokument. 

Ifølge et notat, som Altinget er i besiddelse af, vokser prisen for Elbit-undersøgelsen nu til i hvert fald tre millioner kroner. Måske mere.
Ifølge et notat, som Altinget er i besiddelse af, vokser prisen for Elbit-undersøgelsen nu til i hvert fald tre millioner kroner. Måske mere.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Det bliver langt mere omfangsrigt og dyrere at undersøge, hvad der skete, da Folketinget blev vildledt i forbindelse med et milliardkøb af israelske våben i januar 2023. 

Det står klart efter et møde i Forsvarsministeriet onsdag, hvor forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) havde samlet partierne bag aftalen om at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse af den såkaldte Elbit-sag. 

På mødet har de nemlig besluttet at udvide Elbit-undersøgelsen, oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. 

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har siden december været i gang med at undersøge den omstridte sag, hvor Danmark i al hast indkøbte artillerisystemer og raketkastere fra israelske Elbit Systems. 

Den samlede regning herfra skulle have været på 1,8 millioner kroner.  

Men ifølge et notat, som Altinget er i besiddelse af, vokser prisen nu til i hvert fald tre millioner kroner. Måske mere.

Læs også

Det skyldes især to ting: 

For det første, at Bruun & Hjejles arbejde allerede har taget længere tid end forventet, fordi de har været nødt til at søge manuelt efter dokumenter i Forsvarsministeriets journaliseringssystemer. Det alene koster yderligere 600.000 kroner.

For det andet, at partierne – efter Troels Lund Poulsen i starten af april kunne fortælle, at de omstridte artillerisystemer og raketkastere bliver både op mod 1,3 milliarder kroner dyrere og et år forsinket – altså nu har besluttet at udvide advokatundersøgelsen. 

"Det er dybt problematisk, at anskaffelsen af ildstøttesystemerne ikke er sket på et fuldt oplyst grundlag, og derfor er der også behov for at afdække, hvad der skete og ikke skete, siden man ikke fik de nødvendige informationer tilbage i januar 2023, da beslutningen skulle træffes i forligskredsen og i Finansudvalget," lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen. 

At man udvider undersøgelsen, betyder, at Bruun & Hjejle nu også er blevet bedt om at undersøge, om Forsvaret eller Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) "vidste eller burde have vidst", at indkøbet ville blive dyrere og mere langsomt, end Folketinget fik oplyst. Og den udvidelse af undersøgelsen koster yderligere 600.000 kroner.

Altså bliver den samlede pris minimum tre millioner kroner. 

Pris kan stige yderligere 

At det så også bliver den endelige pris, er der dog ingen garanti for. Især fordi advokatfirmaet fremover ønsker at blive faktureret per time i stedet for at give et fast tilbud. 

Derfor er der "alene er tale om estimater," fremgår det af notatet. 

Samtidig har partierne foreløbigt kun besluttet, at Bruun & Hjejle skal undersøge forløbet frem til 26. januar 2023, som er den dag, hvor Folketingets Finansudvalg hastegodkendte det aktstykke, der bevilgede 1,74 milliarder kroner til anskaffelse af 19 artillerisystemer og otte raketkastere fra Elbit Systems – et forløb, som en lang række Altinget-afsløringer har kastet lys over. 

Beslutter politikerne efterfølgende, at Bruun & Hjejle også skal undersøge forløbet, efter aktstykket blev godkendt, vil prisen stige yderligere, ligesom undersøgelsen vil blive senere færdig. 

Det er lige nu forventningen, at advokatundersøgelsen er klar senest i begyndelsen af juli i år. 

Fakta

Det skal undersøges

31. oktober sidste år blev SVM-regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti enige om, at en uvildig advokatundersøgelse skulle undersøge fire elementer:

  • Begivenhedsforløbet i forbindelse med den markedsafdækning, som blev gennemført i januar 2023, herunder om der indgik usaglige hensyn ved tilrettelæggelsen af markedsafdækningen.
  • Begivenhedsforløbet i forbindelse med udarbejdelsen af aktstykker i januar 2023, herunder om de involverede myndigheder bevidst har forholdt Folketinget oplysninger. 
  • Det forlig, der i januar 2023 blev indgået mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Elbit Systems, herunder om der var sammenhæng mellem det indgåede forlig og den ordre, der blev placeret hos Elbit Systems.
  • Hvorfor forsvarsforligskredsen fik oplyst, at en særlig demonstrator-udgave ville blive anvendt til uddannelse i foråret 2023, når dette hverken var planlagt eller senere blev planlagt. 

I starten af april i år foreslog forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at undersøgelsen blev udvidet med to elementer: 

  • Om Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i januar 2023 vidste eller burde have vidst, at der ud over selve anskaffelsen af PULS-raketkastere, som blev besluttet politisk i januar 2023, ville blive behov for en række yderligere kapaciteter og årsværk, hvis PULS skulle opbygges til et fuldt operativt raketkastersystem, og at dette ville medføre en væsentlig fordyrelse af det samlede projekt. I givet fald skal det undersøges, hvorfor dette ikke indgik i grundlaget for den beslutning, der blev truffet politisk i januar 2023.” 
  • Om FKO og FMI i januar 2023 vidste eller burde have vidst, at ildstøttesystemerne først ville blive fuldt operative et år senere end oplyst over for Forsvarsministeriets departement og forligskredsen. I givet fald skal det undersøges, hvorfor dette ikke indgik i grundlaget for den beslutning, der blev truffet politisk i januar 2023.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00