Haarder - en aktiv ad hoc-netværker

NETVÆRKSPORTRÆT: Bertel Haarder (V) har et kæmpe netværk efter en livslang karriere. Han beskyldes dog for at tage mere, end han giver.
Undervisningsminister Bertel Haarder (V) har mange hundrede mennesker i sit politiske og faglige netværk.
Undervisningsminister Bertel Haarder (V) har mange hundrede mennesker i sit politiske og faglige netværk.Foto: Altinget.dk/Flindt
Anders Heissel

Med et helt liv i politik har undervisningsminister Bertel Haarder (V) skabt sig et bredt netværk i politiske og faglige kredse. Både som minister i flere omgange, EU-parlamentariker og aktiv Venstre-politiker har han samlet på betydningsfulde og iderige mennesker fra både Danmark og udlandet. Omkring 400 numre ligger indkodet på hans mobiltelefon, og den bruger han flittigt.

"Jeg har ingen bevidst strategi om at netværke, men jeg har en metode, som fører til et stort netværk. Hvis jeg er i tvivl om noget, ringer jeg til folk for at få det afklaret, også selv om mine embedsmænd er lidt fortvivlede over det. Den metode fører til gode bekendte og indimellem gode venner," siger Bertel Haarder, der også bliver betegnet som en "ad-hoc-netværker", som knytter folk til sig fra sag til sag.

Modstandere en del af netværket
Siden han blev valgt til Folketinget for første gang i 1975 som 30-årig og minister for første gang i 1982 som 38-årig, har han samlet på iderige mennesker, der kan og ved noget. Og hans netværk rækker både ud over landets grænser og på tværs af hans egne holdninger. Hvis bare argumenterne er gode nok, skeler han ikke til, om det som udgangspunkt er politiske modstandere.

Derfor optræder også De Radikales Manu Sareen og den tidligere A4-journalist Lars Olsen som en del af hans netværk. Undervisningsministeren kan til gengæld ikke fordrage dårlige argumenter - også selv om de kommer fra parti- eller regeringsfæller.

Temperamentet koger over
Hans direkte facon får ofte folk til at føle sig trygge, men hans temperament kan indimellem løbe af med ham, så selv personer tæt på undervisningsministeren kan få en voldsom overfusning.

Både "venner" og "fjender" i netværket fortæller om dramatiske møder eller politiske forhandlinger, hvor Bertel Haarder i tilspidsede situationer kan diskutere, så spyttet flyver. Som regel ender de høje bølger med enighed, men enkelte mener dog, at han ikke altid er lige god til at give tilbage til sit netværk. Og det erkender han delvist.

Fakta

Jeg tænker ikke i noget for noget-baner, når jeg snakker med folk. Det er måske også en fejl, men hvis folk beder mig om hjælp eller et godt råd, synes jeg selv, at jeg er hjælpsom.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister
Foto: uvm.dk
Foto: uvm.dk
Foto:
Foto: Rasmus Flindt
Foto: Flindt/Altinget
Foto: Henrik/Altinget.dk

"Jeg tænker ikke i noget for noget-baner, når jeg snakker med folk. Det er måske også en fejl, men hvis folk beder mig om hjælp eller et godt råd, synes jeg selv, at jeg er hjælpsom," siger Bertel Haarder.

Her er et udpluk af de mennesker, der findes i Bertel Haarders netværk:

Fakta

Bertel Haarders cv:

63 år

2005- ? Undervisningsminister

2001-2005 Integrationsminister

1994-2001 Medlem af Europa-Parlamentet

1987-1993 Undervisnings- og forskningsminister

1982-1987 Undervisningsminister

1975 Medlem af Folketinget første gang


Kilde: uvm.dk
Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto
Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Foto:
Foto: ft.dk

Venstre:
<img align="left" src="@nyimg=2871@" /> Ligesom Bertel Haarder blev statsminister Anders Fogh Rasmussen valgt til Folketinget i midten af 1970'erne, og siden har de begge været en del af Venstres folketingsgruppe med flere ministerposter. Qua Bertel Haarders erfaring og ikke mindst sproglige kunnen leverer han ofte input til statsministeren store taler, som eksempelvis talen ved Folketingets åbning.

<img align="left" src="@nyimg=3022@" /> Også andre ledende ministre som finansminister Lars Løkke Rasmussen, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, velfærdsminister Karen Jespersen og ikke mindst integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech er en del af Bertel Haarders inderste netværk på Christiansborg. Men fælles for dem er, at Bertel Haarder som udgangspunkt kun plejer rent politisk omgang med dem og ikke omgås dem privat.

<img align="left" src="@nyimg=843@" /> Selv om Bertel Haarder stadig er en betydningsfuld figur i Venstre, røg han ud af regeringens magtfulde koordinationsudvalg ved det seneste valg i efteråret til fordel for skatteminister Kristian Jensen. Men netop i forhold til Kristian Jensen fungerer Bertel Haarder som en slags mentor. De to aldersmæssige yderpunkter sidder ved siden af hinanden til gruppemøderne, og her deler nestor Bertel Haarder ofte ud af sin politiske viden.

Også uddannelsesordfører Anne-Mette Winther Christiansen nyder godt af erfaringen fra den ældre og erfarne undervisningsminister.

De Konservative:
Bertel Haarder plejer ikke den store omgang med de ledende politikere fra regeringskollegaerne fra De Konservative.

Brian Mikkelsen og Lene Espersen er blandt dem, han oftest snakker med fra partiet, men det sker kun i forbindelse med rent politiske tiltag.

<img align="left" src="@nyimg=3579@" /> De Konservatives uddannelsesordfører og formand for Folketingets Uddannelsesudvalg Charlotte Dyremose har Bertel Haarder til gengæld en noget tættere kontakt med, og han sørger altid for at cleare tiltag eller udspil af med Dyremose, inden de bliver skudt afsted.

Dansk Folkeparti:
<img align="left" src="@nyimg=2276@" /> Undervisningsministeren har et ambivalent forhold til regeringens støtteparti. På den ene side er han som supereuropæer, globaliseringslysten og tidligere medlem af Europa-Parlamentet naturligvis for et stærkt EU, mens DF til alle tider har bekæmpet EU. Modsat tager han ligesom Dansk Folkeparti ofte med sin højskolebaggrund udgangspunkt i det nationale og det grundvigtianske.

Det betød især i tiden som integrationsminister stærke værdimæssige relationer til DF-fætrene Søren Krarup og Jesper Langballe, mens det i dag især er uddannelsesordfører Martin Henriksen, som Bertel Haarder har i sit netværk.

Også DF-lederen Pia Kjærsgaard er at finde i hans netværk, hvilket blandt andet betyder en hilsen i form af et julekort - på vers - fra ministeren.

Andre partier:
<img align="left" src="@nyimg=1510@" />Både uddannelsesordførerne fra Socialdemokraterne og De Radikale Christine Antorini og Marianne Jelved er en naturlig del af hans netværk. Men Bertel Haarder er også på god fod med S-gruppeformand Carsten Hansen, der som tidligere uddannelsesordfører har landet  store politiske forlig med Bertel Haarder.

Det faglige netværk:
<img align="left" src="@nyimg=3577@" /> Som undervisningsminister i det meste af 1980'erne og igen siden 2005 har han et stort netværk inden for uddannelsesverdenen. Trods holdningsmæssige konflikter er formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen placeret som en vigtig del af Bertel Haarders netværk.

De to mødes jævnligt og snakker ofte i telefon sammen om udviklingen i den danske folkeskole, og hvis der er mediehistorier, der skal aftales udmeldinger omkring.

Og selv om de to til tider kan være ganske uenige, viste undervisningsministeren en form for støtte, da han under mediestormen omkring Lærerstandens Brandforsikring, der blev beskyldt for nepotisme i forbindelse med selskabets udlejning af lejligheder, sendte julekort nummer to, hvor ministeren forsikrede Anders Bondo om, at mediestorme lægger sig.

Skoleledernes formand Anders Balle udgør også en del af ministerens inderste faglige netværk lige som Laust Joen Jakobsen, formanden for de nye professionshøjskoler, er i tæt kontakt med Bertel Haarder på grund af den store fokus på "velfærdsuddannelserne" som lærer-, sygeplejerske- og pædagoguddannelserne.

Hvis Bertel Haarder møder folk på sin vej, som overbeviser ham med gode argumenter, bliver han let begejstret og knytter dem til sit netværk. Blandt andre Grethe Andersen, skoleleder på Vester Mariendal Skole i Aalborg, som var en af de første skoler til at eksperimentere med de omdiskuterede elevplaner, før de blev gjort obligatoriske.

<img align="left" src="@nyimg=3754@" /> Motionsguruen Chris MacDonalds tilgang til læring og motion fangede også ministerens interesse, og det har resulteret i flere møder i ministeriet.

"Jeg er betaget af den måde, som han brugte til at ændre en fordrukken og lad gymnasieklasse til eliteklasse med sport og sund kost. Det er meget amerikansk, men meget nyttigt," siger Bertel Haarder.

Fra sit arbejde i det daværende Globaliseringsråd kender Bertel Haarder Eva Hofman-Bang, direktør på Handelsskolen Ishøj-Taastrup, som han ofte spørger til råds om både erhvervsuddannelser og integration.

I det faglige netværk findes desuden DPU-professor Niels Egelund, Gyldendaldirektør Johannes Riis og direktør for Dansk Industri Hans Skov Christensen. Microsoft danske direktør Jørgen Bartenfleth er via sin plads i det tidligere Globaliseringsråd og nuværende plads i et ministerielt udvalg om it i folkeskolen også tæt på undervisningsministeren.

Ministeriet:
<img align="left" src="@nyimg=3755@" /> Departementschef Niels Preisler er en af Bertel Haarders allernærmeste i det daglige arbejde. Den jurauddannede chefembedsmand sad tidligere i det daværende indenrigsministerium, men begyndte i Integrationsministeriet i 2001, da Bertel Haarder blev hentet ind som minister.

Og da Haarder rykkede til Undervisningsministeriet, krævede han, at Niels Preisler fulgte med. Preisler og Haarder beskrives som modsætninger, så lige så rodet og impulsiv Bertel Haarder er, lige så stringent og ordentlig er Niels Preisler.

"Vi er meget forskellige, men spiller vældig godt sammen. Han er den perfekte jurist og organisator," siger Bertel Haarder.

Internationalt netværk:
Syv år i Europa-Parlamentet fra 1994-2001, europaminister under Danmarks EU-formandskab i 2002 og et internationalt udsyn har givet Bertel Haarder masser af kontakter i udlandet, som han stadig bruger.

Den tidligere formand for Europa-Parlamentet Pat Cox og den nuværende formand Hans-Gert Pöttering snakker han jævnligt med, ligesom han er på god fod med den svenske undervisningsminister og leder af Folkpartiet (liberalt) Jan Björklund og den nye liberale leder i England Nick Clegg.

<img align="left" src="@nyimg=3756@" /> Derudover er han stadig med i en amerikansk ledet transatlantisk tænketank om integration, the Transatlantic Task Force on Immigration and Integration, arrangeret af Migration Policy Institute i Washington. Tænketanken har afholdt en række weekendmøder i Europa og USA, blandt andet et møde i Berlin, hvor den tyske kansler Angela Merkel inviterede en del af tænketanken - blandt andre Bertel Haarder - til et aftenmøde for at forklare om arbejdet med integration. Tænketanken eksisterer stadig.

Desuden mener Bertel Haarder selv at være den danske politiker med det største netværk blandt ambassadører i Danmark. Det skyldes ikke mindst hans tid som europaminister. Især den svenske ambassadør Lars Grundberg er en del af hans omgangskreds blandt ambassadørerne.

Integration:
I sin tid som integrationsminister fik Bertel Haarder et stort netværk med blandt andre integrationskonsulenten Esma Birdi og forfatteren Rushy Rashid Højbjerg, hvis seneste bog Bertel Haarder skrev forord til.

Og selv om den radikale gruppeformand i Københavns Bogerrepræsentation, statsrevisor Manu Sareen, og Bertel Haarder kan være uenige, brugte ministeren ofte Manu Sareen til at få gode råd om integration. Desuden er Bertel Haarder inspireret af journalisten Lars Olsen, der er forfatter til blandt andet debatbogen "Det delte Danmark" om en fejlslagen integrationspolitik.

"Jeg læser alt, hvad han skriver, og er meget enig med ham," siger Bertel Haarder.

Venner og familie:
<img align="left" src="@nyimg=3763@" /> Undervisningsministeren er inkarneret FCK-fan og går derfor ofte til fodbold i Parken sammen med Flemming Østergaard. Men Bertel Haarder bruger også FCK-bossen til at spørge til råds om integration, frivillighed og forbindelse mellem idræt og skolen.

Når Bertel Haarder ikke ser sine nuværende politiske kollegaer privat, plejer han noget mere omgang med sine tidligere kollegaer, som den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, tidligere EU-kommissær Henning Christophersen og tidligere europaparlamentariker Ole Andreasen.

En af de få i netværket, der kommer tæt ind på livet af undervisningsministeren, er sprogprofessoren og Bertel Haarders gode ven Jørn Lund. Bertel Haarder fik ham med i Danskudvalget i 1983, og han har siden siddet i blandt andet Kanonudvalget. Ministeren spørger ofte Jørn Lund efter gode råd, bl.a. når de to mødes privat sammen med deres ægtefæller.

<img align="left" src="@nyimg=3757@" /> Netop Bertel Haarders kone, Birgitte Haarder, der er skoleleder og underviser på Det Kongelige Teaters Balletskole, spiller en ganske betydelig rolle i hans netværk. Selvfølgelig fordi hun er hans hustru, men også fordi hun har indsigt i uddannelsesverdenen og derfor præger sin mand - og undervisningsminister.

"Hun gør stor nytte, hvis der er noget, der ikke fungerer på undervisningsområdet," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00