Kampen om Folketingets højeste post

FOLKETINGSFORMAND: Fire-fem tunge kandidater er i spil som formand for det folketing, der sammensættes efter torsdagens valg.

Foto: Folketinget
Erik Holstein

”Et pensionist- og portnerjob”.

Den slagfærdige socialdemokratiske politiker Erling Olsen var ikke ovenud begejstret, da han endte som Folketingets formand efter Nyrups (S) kaotiske regeringsrokade i 1994.

Kort før udnævnelsen havde han brugt den lidet glorværdige betegnelse om Folketingets formandspost - uvidende om at han få timer efter selv blev placeret i "portnerjobbet",  

Men stillingen er normalt særdeles eftertragtet blandt folketingsmedlemmerne, og der er allerede nu flere kandidater til at overtage Folketingets højeste post.

FN-formand
Ligegyldigt hvem der vinder på torsdag, skal Folketinget have ny formand senest til efteråret. Den nuværende formand Mogens Lykketoft (S) skal fra 15. september lede FN's generalforsamling i New York det næste år, og Lykketoft tager orlov fra Folketinget i perioden.

På Borgen er der spekulationer om, hvorvidt Lykketoft vil forsøge sig med en vikar-model, så han kan genindtage formandsposten i det danske folketing, når han vender tilbage. Men det er ikke en model, der er synderlig opbakning til blandt hans partifæller.

Lykketoft deler vandene hos Socialdemokraterne, hvor ledelsen er irriteret over hans lejlighedsvise kritik af regeringen. Og når han nu selv tager til FN umiddelbart før den nye folketings-samling, er der mere stemning for at give posten til en anden socialdemokrat.

Henrik Dam favorit
Derfor er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) favorit som ny formand ved en rød sejr. Henrik Dam er en loyal partisoldat, der har bestridt fire forskellige ministerposter i løbet af de sidste 20 år og hver gang leveret en stabil indsats.

Han har uden brok forladt en ministerpost, når det passede ind i kabalen – og trådt til igen, når det var i partiets interesser.

Efter 20 år står Henrik Dam Kristensen ikke ligefrem og stepper for at få en ny ministerpost, men jobbet som Folketingets formand ligger fint til den omgængelige mand, der har et fint forhold til kollegaer på tværs af partiskel. Henrik Dam har fra starten været tæt på Thorning (S), der vil stå bomstærkt, hvis hun bliver genvalgt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00