Analyse af 
Erik Holstein

Kan Løkke trodse naturlovene?

De nye partier, der har fået succes gennem de sidste 50 år, har haft én ting til fælles. Den ting har Lars Løkkes Rasmussens Moderaterne indtil videre ikke, så alt er lagt an på Løkkes egen dagsform.

Nye partier med meget forskellig succesrate: I modsætning til Kjærsgaard og Vermund manglede Riskær og Ammitzbøll et vigtigt element. Moderaternes skæbne er endnu uvis.
Nye partier med meget forskellig succesrate: I modsætning til Kjærsgaard og Vermund manglede Riskær og Ammitzbøll et vigtigt element. Moderaternes skæbne er endnu uvis.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Alternativets stifter Uffe Elbæk kom med en usædvanlig skarp analyse, da han blev spurgt om, hvad der egentlig skal til for, at et nyt parti får succes. Anledningen til spørgsmålet var Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne, der netop havde fået indsamlet de nødvendige underskrifter.

Essensen i Elbæks succesopskrift var ganske enkel: Et nyt parti skal være svar på et spørgsmål, som er vigtigt for tilstrækkelig mange vælgere.

Ser man nærmere på de sidste 50 års politiske historie, er der meget, der taler for Uffe Elbæks pointe: De nye partier, der er lykkedes, har normalt haft en slagkraftig mærkesag:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00