2016 – det bedste år nogensinde for fonde

KLUMME: 2016 har været det bedste år for almennyttige fonde nogensinde. Aldrig har fondene uddelt så mange penge, været så synlige og transparente samt har haft så stor effekt på det danske samfund, skriver Markus Bjørn Kraft.

Fonde har fået en afgørende betydning i udviklingen af vores samfund. En analyse fra Trygfonden viser, at fonde spiller en stor rolle på områder som forskning og tryghed, skriver Markus Bjørn Kraft. 
Fonde har fået en afgørende betydning i udviklingen af vores samfund. En analyse fra Trygfonden viser, at fonde spiller en stor rolle på områder som forskning og tryghed, skriver Markus Bjørn Kraft. Foto: /Ritzau/Jens Dresling
Markus Bjørn Kraft

I perioden 2007-2016 har den overordnede tendens været, at fondene uddeler stadig mere til almennyttige formål.

Markus Bjørn Kraft
Ledende partner og stifter af Kraft & Partners

De almennyttige fonde har gennem årene opbygget en positiv magt til at gøre en forskel på en lang række fokusområder. Det skyldes, at fondene har en stærk økonomi, hvor de i 2016 topper med hensyn til formue og uddelinger, og at fondene er blevet mere strategiske og fokuserede samt har fået mere professionelle sekretariater med stærke kompetencer indenfor fondsverdenen.

Formue og uddelinger
I perioden fra 2015 til 2016 er de 30 fondes samlede formuer steget fra 374,5 milliarder kroner i 2015 til 381,3 milliarder kroner i 2016, hvilket er en stigning på 2 procent. Fondenes formuer er altså i vækst, men ikke så markant som de tre foregående år, hvor den samlede formue i gennemsnit voksede med 7,6 procent hvert år.

De 30 udvalgte fonde i Den Danske Fondsanalyse 2017 repræsenterer de fonde, der uddeler mest til det danske samfund. I perioden 2007-2016 har den overordnede tendens været, at fondene uddeler stadig mere til almennyttige formål.

Trends for fonde
En stor analyse fra TrygFonden af nationale og internationale fondstrends viser også, at de danske fonde er inde i en særdeles positiv udvikling. De store fonde spiller en stadig større strategisk rolle i udviklingen af det danske samfund, både økonomisk og som drivkraft bag nye paradigmer for forskning, tryghed, sociale indsatser og meget andet.

I en tid, hvor staten skal spare, og virksomhederne stadig har fokus på optimering af driften, er fondenes rolle blevet betydeligt mere afgørende. Fondene finder samtidig på helt nye måder at arbejde på, hvilket kommer særligt til udtryk i deres tilgang til fem temaer: strategi, samfundsmæssig rolle, organisering, arbejde med effekt og fokus på synlighed overfor omverdenen.

Synlighed og transparens
Fondene er blevet mere synlige omkring deres fokusområder – både i medierne og på de sociale medier. I løbet af de seneste fem år er antallet af fondsomtaler i danske medier vokset markant fra 25.708 omtaler i 2012 til 41.159 omtaler i 2016. Det svarer til en stigning på 60 procent på fem år eller i gennemsnit 12 procent hvert år. De mest uddelende fonde er alle på de væsentligste sociale medier.

Fondene er herudover blevet langt mere transparente, også udover hvad der kan forventes og stilles af lovmæssige krav til fonde. De danske fonde har længe bevæget sig mod at blive mere transparente, og fondene opfylder i dag de 35 fremsatte parametre i Kraft & Partners’ Transparensbarometer i meget høj grad. Mange fonde har i de senere år valgt at opprioritere deres kommunikationsindsatser med dedikerede ressourcer hertil i erkendelse af, at åbenhed leder til den største effekt. Det er tydeligt, at fondene er gået fra bare at se deres hjemmesider som et udvidet visitkort, til at de i dag fungerer både som platform for kontakt til fondene, vidensdeling og ansøgningsguide.

Den Danske Fondsanalyse 2017 ser også på, i hvilken grad fondene er transparente omkring god fondsledelse. Alle erhvervsdrivende og flere ikke-erhvervsdrivende fonde har i forbindelse med regnskabsaflæggelse for 2016 redegjort for, hvordan de forholder sig til anbefalingerne for god fondsledelse. Det er ikke et lovkrav at være transparente omkring opfyldelsen af alle de 16 anbefalinger, kun i tilfælde hvor fondene vælger at afvige fra anbefalingen. I vores gennemgang har vi imidlertid set ud over dette ”comply-or-explain”-princip og kan konkludere, at en stor del af fondene alligevel er transparente og lægger mere frem, end de strengt taget behøver, hvad angår god fondsledelse.

Positiv magt
Fondene har vist sig at have en positiv magt – særligt til at sætte en agenda i det danske samfund og til at præge vores normer og værdier. Det er sket ved at skabe ny viden og forskning samt gennem synlighed via traditionelle og sociale medier samt kampagner inden for en række fokusområder.

Markus Bjørn Kraft er ledende partner og stifter af konsulentfirmaet Kraft & Partners, der blandt andet står bag den årlige fondsanalyse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00