Debat

DAB: Ensomhed skal ikke bekæmpes alene, men nye fællesskabsbyer kan være løsningen

Ensomhed er ikke alene individets ansvar, men et fælles ansvar. Ved at synliggøre lokale tilbud og øge engagementet blandt borgerne, kan vi hjælpe ensomme ind i fællesskabet. Det mener Michael Wulff, chefkonsulent hos Dansk Almennyttigt Boligselskabs (DAB) Aktive fællesskaber.

Ægte samfundssind er, når du låner sukker hos din nabo i stedet for at
gå i Netto, mener Michael Wulff.
Ægte samfundssind er, når du låner sukker hos din nabo i stedet for at gå i Netto, mener Michael Wulff.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Michael Wulff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark er 380.000 danskere ramt af ensomhed, og 50.000 er så ensomme, at det er fysisk sundhedsskadeligt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør 770 mennesker faktisk hvert år for tidligt netop på grund af ensomhed. Men løsningen ligger ikke i at fokusere snævert på ensomhed, men derimod på vores alles ansvar hver især. Uanset om vi selv har problemet tæt på livet eller ej.

Ifølge Vives fællesskabsmåling fra 2017 har cirka 80 procent af os det godt, gode sociale relationer og et godt netværk. Tænk, hvis vi kunne få flere til at hjælpe og række ud til hinanden, og i højere turde bede hinanden om hjælp – også hvis det bare handler om at låne sukker hos naboen.

Lokale muligheder skal synliggøres

Som udgangspunkt vil vi mennesker gerne hjælpe, og når vi ser et problem hos andre, vil vi gerne kunne gøre noget konkret. Det så vi for eksempel med den voksende interesse for at blive hjerteløber, efter Christian Eriksen faldt om for åben skærm.

Vi bliver simpelthen nødt til at gøre de mange fantastiske muligheder i foreningslivet og kommunen mere synlige og tilgængelige for langt flere borgere på tværs af byens boligområder, almene såvel som ikke-almene.

Michael Wulff
Chefkonsulent, DAB's Aktive fællesskaber

Mange praktikere taler om samskabelse mellem organisationer på tværs af sektorer som den vigtigste nøgle til at løse sociale problemer, men ensomhed løses altså bedst ved, at vi som borgere tager ansvar og hjælper hinanden ind i fællesskabet.

Følelsen af ensomhed er særligt udbredt i ikke-almene boligområder, hvor 35 procent af beboerne aldrig, eller sjældnere end én gang om måneden, har kontakt med naboer eller beboere i lokalområdet. I almene boligområder ligger dette tal på 42 procent.

Derfor vil vi i Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB) – som almen boligorganisation, der administrerer godt 54.000 boliger – træde udenfor den almene matrikel og gå nye og uprøvede veje for at styrke lokale fællesskaber og sammenholdet blandt borgere.

Vi bliver simpelthen nødt til at gøre de mange fantastiske muligheder i foreningslivet og kommunen mere synlige og tilgængelige for langt flere borgere på tværs af byens boligområder, almene såvel som ikke-almene.

Fællesskabsbyer skal afhjælpe ensomhed

I England har man i byen Frome med projektet "Health Connections Mendip" vist potentialet ved at styrke folkesundheden, reducere omfanget af ensomhed og skabe et socialt netværk blandt borgerne.

Når byens fællesskaber fremstår tydeligere – og når borgere hjælper og er opmærksomme på hinanden ved at henvise til relevante tilbud og fællesskaber – opstår et gensidigt folkeligt engagement, større omsorg og flere sociale relationer blandt byens borgere.

Ambitionen er, at de mennesker, der ønsker at indgå i flere fællesskaber, finder vej til dem.

Michael Wulff
Chefkonsulent, DAB's Aktive fællesskaber

Det vil igen modvirke social isolation og ensomhed at matche borgeres og målgruppers behov mere præcist med byens tilbud og fællesskaber.

Inspireret af Frome vil Dansk Almennyttigt Boligselskab sammen med Komiteen for Sundhedsoplysning og Ringsted Kommune indgå som partnere i et større pilotprojekt fra årsskiftet. "Fællesskabsby" skal samarbejde med alle byens borgere, kommunale tilbud og civilsamfundets foreningsliv i Ringsted.

Projektet har til formål at få de lokale fællesskaber til at blomstre ved at gøre dem mere synlige og tilgængelige for flere borgere, og ved at almindelige borgere, taxachauffører, frisører og kioskejere, frivillige i foreninger, praktikere i kommunen viser vejen til relevante fællesskaber.

Ambitionen er, at de mennesker, der ønsker at indgå i flere fællesskaber, finder vej til dem. Samtidig skal såvel eksisterende som nye fællesskaber styrkes i at favne flere og invitere alle dem ind, der gerne vil.

Et uudnyttet potentiale for frivillighed

Dansk Almennyttigt Boligselskab har en lang tradition for at inddrage beboere i fællesskaber både gennem det formelle beboerdemokrati og de mange uformelle fællesskaber som syklubber, fællesspisninger, gåfællesskaber og strikkegrupper.

I Dansk Almennyttigt Boligselskab har vi med beboerdrevne fællesskaber gjort os en række erfaringer. Det betyder, at vi anvender metoder, der for beboeren gør det til en god oplevelse at træde ind i et nyt fællesskab, fordi dette fællesskab forstår, hvordan hver enkelt beboers ressourcer kommer i spil.

I en omfattende beboerundersøgelse foretaget af Dansk Almennyttigt Boligselskab blandt byens største almene boligområder, svarede 27 procent af de adspurgte beboere, at de godt kunne tænke sig at deltage i byens foreningsaktiviteter. 21 procent svarede, at de godt kunne tænke sig at blive frivillige. Der er med andre ord et enormt og uudnyttet potentiale for engagement.

Det er slået fast med syvtommersøm, at ensomhed er farligt og potentielt kan ramme os alle. Vi ved, at den bedste vej ind i fællesskabet er, at vi hjælper hinanden. Derfor er det vores opgave som organisation at gøre det naturligt for borgere at ringe på hos naboen, både når du mangler sukker, og når du har brug for hjælp eller en snak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00