Niels Due Jensen: Nye fondsregler får ikke virksomhedsejere til at bide på

VIRKNINGSLØST: Halvgjorte løsninger uden positiv effekt, siger formanden for Poul Due Jensens Fond, Niels Due Jensen, om de kommende regler for erhvervsdrivende fonde.  

"Jeg er en varm fortaler for, at de skattemæssige forhold og betingelser omkring nye fonde bliver væsentligt forbedret," siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond. 
"Jeg er en varm fortaler for, at de skattemæssige forhold og betingelser omkring nye fonde bliver væsentligt forbedret," siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond. Foto: Poul Due Jensens Fond
Carsten Terp Beck-Nilsson

Kritikerne af de kommende skatteregler for erhvervsdrivende fonde får nu følgeskab af en markant stemme fra erhvervslivet.

Det drejer sig om Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond, der ejer pumpevirksomheden Grundfos. Han ser med hovedrysten på de politiske meldinger, der hidtil er kommet om en ny fondsmodel.

”At dømme ud fra de signaler, jeg har lyttet mig til igennem de seneste uger fra regeringen og fra borgerlig side, er det sådan nogle halvgjorte løsninger, man arbejder på. Og jeg tror ikke, det er nogen løsninger, der overhovedet kan få en positiv virkning,” siger Niels Due Jensen.

Fonde fastholder danske arbejdspladser
Dermed erklærer han sig enig med de eksperter, som tidligere har sagt til Altinget, at de kommende regler vil blive virkningsløse.

Politikernes hensigt er at gøre det mere attraktivt for virksomhedsejere at omdanne deres selskaber til fonde. Og den ambition er Niels Due Jensen enig i.

”Vi har set over mange år, at erhvervsdrivende fonde i Danmark fastholder dansk ejerskab, fordi man ikke bare kan sælge en virksomhed, som er ejet af en dansk erhvervsfond. Sådan en forankring af danske virksomheder i Danmark medfører jo en fastholdelse af mange danske arbejdspladser og ofte en dansk kultur, der så også virker, selv om man bliver en global koncern. Så der er nogle åbenbare, langsigtede fordele ved erhvervsfonde. Derfor er jeg også en varm fortaler for, at de skattemæssige forhold og betingelser omkring nye fonde bliver væsentligt forbedret,” siger Niels Due Jensen.

Gammel skat erstattes af ny afgift
De foreslåede skatteregler erstatter den gamle avancebeskatning med en ny afgift. Men som Altinget tidligere har beskrevet, skal virksomhedsejerne stadig hoste op med en klækkelig sum, hvis de vælger at lægge deres virksomhed ind i en fond.

Det vil gøre øvelsen helt uinteressant for virksomhedsejere, vurderer Niels Due Jensen. Derfor bør man i stedet gøre det skatte- og afgiftsfrit at stifte en erhvervsdrivende fond, som det var indtil 1999.

”Hvis ikke man vælger at gøre det, så tror jeg ikke på, at virksomhedsejere, der ikke har fonde i dag, vil bide på – ligegyldigt hvad man så end måtte beslutte sig til af mellemløsninger. For alle løsninger indtil nu kræver jo, at der skal hældes en hel del penge ud i forbindelse med en overgang fra privat eje til en fond. Og ofte er den likviditet ikke til rådighed,” siger han. 

De 100 største fondsejede virksomheder står i dag for omkring fem procent af alle arbejdspladser i Danmark – svarende til omkring 100.000 ansatte.

 

Læs et stort interview med Niels Due Jensen på Altinget torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00