Ny pulje skal sikre unges stemmer

En ny pulje fra Tuborgfondet skal få flere unge til at stemme ved kommunal- og regionsvalget senere på året. Valgforsker Kasper Møller Hansen bakker op om initiativet, men efterspørger evaluering af indsatserne for at sikre en varig effekt. 

Flere unge fødder skal med ny pulje finde vej til stemmeboksen.
Flere unge fødder skal med ny pulje finde vej til stemmeboksen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Unge stemmer mindre end befolkningen som helhed. Den problematik tager Tuborgfondet nu op, og udlodder tre millioner til projekter og initiativer, der skal få ungdommen til stemmeurnerne ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2021. 
 
”Vi vil skrue op for næste generations politiske stemme og deltagelse i demokratiet. Kommunal- og regionsrådsvalget er derfor en oplagt mulighed for at sige: ’Kom nu ud og stem’,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef ved Tuborgfondet. 
 
Der uddeles midler til store og små projekter, og forhåbningen er, at der kan findes kreative løsninger, der skal løfte en ellers kedelig statistik. Der kan søges op til en kvart million kroner ad gangen, og puljen er åben for både foreninger og private ildsjæle. 
 
”Vi vil virkelig gerne sætte strøm til den kreativitet og virkelyst, der er ude i foreningslivet, og specielt få nogle af de organisationer, der normalt ikke direkte arbejder med demokrati til at ansøge. Vi tror på, at de kan "twiste" deres virke til at oplyse om demokratiet og valghandlingen, så det ansporer flere unge til at stemme,” siger Peter Giacomello. 
 
Hos DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der repræsenterer mere end 600.000 børn og unge i det danske foreningsliv, er man enormt glade for, at der er fokus på at højne den demokratiske selvtillid blandt unge.

”Jeg håber på, at det her kan mobilisere nogle aktører, der gerne vil hjælpe og give en hånd i kampen for at få flere unge med ind i den demokratiske samtale samt styrke den demokratiske selvtillid blandt unge,” siger Chris Preuss Holst, formand for DUF. 

Demokratipuljen
  • Puljen er åben for ansøgninger fra den 4. marts til 30. april 2021.
  • Der er tre millioner i puljen i alt.
  • Der kan søges op til 250.000,- pr. projekt.
  • Unge og organisationer med unge som målgruppe kan søge.
  • Projekter med formålet "at få flere unge til at stemme til kommunal- og regionrådsvalget 2021" kan søge om midler.
  • Ansøgningsskemaet kan findes her. Du skal først lave en bruger, og derefter vælge ansøgningsskemaet "Demokratipuljen".

Kilde: Tuborgfondet
 









0:000:00