Kunstig intelligens kan løfte borgere – eller holde dem nede

Kunstig intelligens kan forudsige problemer, før de opstår. Men computere har en stærk tendens til at opbygge fordomme, der betyder, at bestemte grupper i befolkningen systematisk bliver udpeget som potentielt problematiske.  

Hvilke hensyn skal vi tage, når det ikke længere kun er et menneskeligt skøn, der afgør udfaldet af sagsbehandlingen, men også computere og algoritmer?<br>
Hvilke hensyn skal vi tage, når det ikke længere kun er et menneskeligt skøn, der afgør udfaldet af sagsbehandlingen, men også computere og algoritmer?
Peter Hesseldahl

Når man bruger kunstig intelligens, kan man ikke forudsige 100 procent sikkert – kun med en vis sandsynlighed. Men hvis man begynder at forudsige ting som en kriminel løbebane, kan man så påvirke en person, hvis de får hæftet det mærkat på sig? Hvilken betydning vil den forudsigelse have på et liv?

Rikke Zeberg
Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Så snart faktorer som herkomst eller etnicitet indgår, så skal man være særlig på vagt – men problemet kan være, at det er usynligt for alle andre end maskinen.

Johan Busse
Formand, Dataetisk Råd

Udviklingen af kunstig intelligens åbner for et væld af muligheder for at lave forudsigelser og forebyggelse i det offentliges sagsbehandling. Men der følger en række svære dilemmaer med.

Der er to danske projekter, som meget tydeligt illustrerer de dilemmaer: Gladsaxe Kommunes dataovervågning og jobcentrenes profileringsværktøj.

Der kan siges meget positivt om projekterne. I begge tilfælde handler det offentlige proaktivt ved at analysere data for at forebygge, at borgerne løber ind i alvorlige problemer.  

Dokumentation

AI i det offentlige
Kunstig intelligens er på vej ind i den offentlige sektor. I en serie artikler ser Altinget og Mandag Morgen nærmere på, hvordan avanceret automatisering og dataanalyse påvirker sagsbehandlingen og lovgivningen, og hvilke etiske dilemmaer kunstig intelligens fører med sig.


0:000:00