Kun hver anden ansatte i Klimaministeriet vil anbefale andre at søge arbejde i departementet

En trivselsmåling fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet viser stort arbejdspres, markant dyk i tilliden til direktionen og faldende lyst til at anbefale arbejdspladsen til andre. Tillidsrepræsentant kalder situationen uholdbar, og departementschef sætter handlingsplan i gang for at rette op.

En trivselsmåling gennemført i november og december i 2020 vækker bekymring i Klima-, Energi- og Forsyningstilsynet.
En trivselsmåling gennemført i november og december i 2020 vækker bekymring i Klima-, Energi- og Forsyningstilsynet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Hver anden ansatte, eller 53 procent, i departementet i Klimaministeriet vil anbefale andre at sende en ansøgning afsted for at blive deres nye kollega. 

For blot to år siden var det en anbefaling, som 78 procent kunne give.

“Det er et meget markant fald,” siger formanden for den akademiske fagforening DM, Camilla Gregersen:

“Lige præcis det her spørgsmål er typisk en lakmustest for tilfredshed og arbejdsmiljø, så man skal være meget obs, når der sker et fald her,” tilføjer hun.

Svaret fra de ansatte i departementet er blot en af flere faresignaler i en trivselsmåling gennemført af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i november og december 2020.

For målingen viser også, at langt flere medarbejdere føler sig presset af arbejdet, at tilliden til direktionen på to år er dykket markant, og at færre ansatte end tidligere kan se sig selv være ansat i departementet om et år.

“Målingen taler et rimeligt tydeligt sprog omkring, at der er nogle klare udfordringer i forhold til trivslen i departementet, og det ser vi ret alvorligt på som tillidsrepræsentanter og medarbejdergruppe,” siger Jeppe Mathias Helsted, der er en af to tillidsrepræsentanter for akademikerne i departementet på vegne af Djøf.

Han fortæller, at både ledelsen og tillidsrepræsentanterne er opmærksomme på udfordringerne.

“Det er en uholdbar situation, og det skal der rettes op på,” siger Jeppe Mathias Helsted.

Camilla Gregersen finder det da også “helt oplagt”, at der skal gøres noget ved arbejdsmiljøet.

“Fordi ellers kan man ikke holde på de dygtige medarbejdere, og så risikerer vi faktisk et videnstab i et enormt vigtigt departement med den store klimaopgave, vi står overfor,” siger hun. 

Markant stigning i merarbejdet

Arbejdspresset i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er steget i en grad, så mange af de ansatte i departementet har svært ved at følge med.

Hver tredje oplever til tider stress, der gør dem utilpasse. 40 procent mener ikke, de har en passende balance mellem arbejds- og privatliv, og 48 procent mener ikke, der er en balance mellem deres opgaver og den tid, de har til rådighed.

Jeppe Mathias Helsted fortæller, at der siden regeringsskiftet i 2019 er sket “en markant stigning i merarbejdet” i departementet, og det også har sat spor på arbejdspresset, selv om der er kommet flere medarbejdere til.

“Jeg tror, at der kan være mange grunde til, at folk ikke trives eller måske ikke kan se sig selv i organisationen om et år, men det er klart, at arbejdspresset er en af de ting, som vi har meget stort fokus på,” siger Jeppe Mathias Helsted. 

Vi vedkender os helt, at vi har en række udfordringer, og der er noget, vi skal arbejde med i forhold til vores trivsel.

Lars Frelle-Petersen
Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klimaet er inden for få år blevet en politisk darling og et emne, som danskerne taler om ved middagsbordet. Samtidig er der besluttet en målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, som det endnu er uvist, hvordan vi når i mål med.

“Der er generelt stort pres på embedsmændene, og der er et politisk pres i forhold til klima og energi. Her er det så bare virkelig vigtigt, at der bliver taget hånd om det store pres, så det ikke bliver den enkelte ansatte, der skal stå med aben og føle, at ressourcerne simpelthen ikke rækker,” siger Camilla Gregersen.

I målingen svarer 58 procent af de ansatte, at de ønsker at være ansat i departementet om et år. I 2018 gjaldt det 69 procent af medarbejderne.

Jeppe Mathias Helsted peger på corona som noget, der også kan have påvirket trivselsmålingen. Han oplever, at medarbejderne har haft det meget forskelligt med hjemmearbejde, men at det generelt ikke har øget trivslen for medarbejderne.

Departementschef anerkender udfordringer

Tilliden mellem de ansatte og de øverste ledere ser også ud til at have lidt et knæk i løbet af de seneste to år.

Mens 90 procent i 2018 udtrykte tillid til direktionens måde at lede organisationen på, så var det i målingen fra slutningen af 2020 faldet til 66 procent.

“Det fortæller, at der er sket et eller andet på denne her arbejdsplads, hvor ledelsen har brug for at få genskabt tilliden mellem ansatte og ledelse. Det er vigtigt, at man får rettet op på det, for hvis der ikke er tillid til den øverste ledelse, så går det simpelthen udover arbejdsglæden og produktiviteten,” siger Camilla Gregersen.

Departementschef Lars Frelle-Petersen, der i januar i år startede som ny departementschef for ministeriet, anerkender, at ledelsen har en opgave foran sig med at forbedre arbejdsmiljøet.

“Vi vedkender os helt, at vi har en række udfordringer, og der er noget, vi skal arbejde med i forhold til vores trivsel,” siger han i et interview med Altinget.

Læs også

En af udfordringerne i departementet har været en høj udskiftning af medarbejdere, og i den seneste trivselsmåling erklærer 14 procent, at de ikke ønsker at være ansat i organisationen om et år. 28 procent har svaret “hverken eller”.

“Det er klart, at det har en omkostning for en arbejdsplads, hvis udskiftningstallene bliver for høje, og det synes jeg, at de er,” siger Lars Frelle-Petersen.

Handlingsplan sat i værk

Han har derfor sammen med ledere og tillidsfolk lanceret en handlingsplan i foråret, der skal sætte en lang række initiativer i gang for at forbedre arbejdsmiljøet.

Ledelsen vil blandt andet måle og følge op på, hvor mange medarbejdere, der kan anbefale arbejdspladsen til andre, og om det kan lykkes at fastholde medarbejderne i længere tid.

Der vil også blive fulgt bedre op på, hvordan overarbejde og merarbejde er fordelt, og der vil blive gjort mere for at få nye medarbejdere godt på plads i organisationen. 

Målingen taler et rimeligt tydeligt sprog omkring, at der er nogle klare udfordringer i forhold til trivslen i departementet, og det ser vi ret alvorligt på som tillidsrepræsentanter og medarbejdergruppe. 

Jeppe Mathias Helsted
Djøf-tillidsrepræsentant

“Hvis vores medarbejdere skal fortsætte med at kunne levere på klimadagsordnen, og hvis vi skal være en god organisation at være i, så skal vi jo have en anden måling næste gang. Vi skal flytte os et andet sted hen, så vi tager det bestemt meget alvorligt,” siger Lars Frelle Petersen.

Jeppe Mathias Helsted understreger, at tillidsrepræsentanterne oplever en god og konstruktiv dialog med ledelsen om de udfordringer, der er. Han peger blandt andet på handlingsplanen og dets mange initiativer. 

“Vi oplever, at ledelsen har taget denne her trivselsmåling seriøst, og at de er lydhør over for de bekymringer, vi har,” siger han.

Han fortæller, at medarbejderne nu arbejder sammen med ledelsen om at implementere de forskellige initiativer.

“Det er klart, at en plan ikke gør det alene. Der skal selvfølgelig også handling bag, og det skal føre til en bedre trivsel,” siger Jeppe Mathias Helsted. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Lars Frelle-Petersen

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1998)

0:000:00