Polen slipper ud af EU’s demokratiske gabestok

Der er ikke længere overhængende risiko for brud på EU’s demokratiske spilleregler i Polen. Derfor anbefaler EU-Kommissionen nu at lukke den sag, der har verseret mod landet i seks år for udhuling af retsstaten og politisering af det juridiske system.

Fra han tiltrådte i efteråret, har den nye polske regeringsleder, Donald Tusk, forsøgt at overbevise EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen om, at han var fast besluttet på at få rettet op på den tidligere regerings kollisionskurs med Bruxelles.
Fra han tiltrådte i efteråret, har den nye polske regeringsleder, Donald Tusk, forsøgt at overbevise EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen om, at han var fast besluttet på at få rettet op på den tidligere regerings kollisionskurs med Bruxelles.Foto: Czarek Sokolowski/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den bliver kaldt EU’s atombombe og kan ende med, at et land får fjernet sin stemmeret for at være i karambolage med EU’s grundlæggende værdier. Efter seks års tovtrækkerier og et regeringsskifte er den bombe nu afmonteret, når det gælder Polen.

EU-Kommissionen anbefalede mandag at lukke den såkaldte artikel 7-procedure mod landet, der i 2017 blev startet mod den tidligere polske regering på grund af systematisk udhuling af retssystemet og politisering af dommerstanden.

Det sker, efter landets nye premierminister, Donald Tusk, og hans regering har arbejdet på at rulle de kontroversielle ændringer tilbage, så det polske retssystem kommer i en stand, der flugter med internationalt anerkendte normer som uafhængighed og respekt for magtens tredeling.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00