Ole Birk Olesen
 svarer 
Nicolai Wammen

Hvad vil en røgfri generation indebære i form af lavere tobaksafgifter i 2030?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Finansudvalget, Spørgsmål 150

Kan ministeren – i det indenrigs- og sundhedsministeren ikke kan oplyse det, jf. svar på FIU alm. del – spørgsmål 91-93 – oplyse, hvad en røgfri generation i 2030 vil indebære i form af lavere tobaksafgifter i 2030, og om regeringen harindregnet effekten af en røgfri generation i 2030 i form af lavere afgiftsprovenu i sin 2030-plan? I benægtende fald bedes oplyst, om ministeren mener, at man kan tage regeringens mål om en røgfri generation i 2030 alvorligt, hvis regeringen ikke indregner effekterne af dette i sin 2030-plan.

Svar fra tirsdag den 12. marts 2024

Svar
Som det fremgår af Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 90 (Alm. del) af 14. december 2023 er det regeringens ambition at få unge til at vende ryggen til tobak og nye nikotinprodukter, som er kommet i handlen de senere år. Desuden fremgår det, at et bredt flertal i Folketinget sammen med regeringen i november 2023 indgik en
forebyggelsesplan målrettet børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol. Der er i forbindelse med aftalen ikke skønnet over, hvilken virkning de konkrete tiltag vil have af virkning på afgiftsprovenuet mv. Tiltagene handler for regeringen om at bremse de seneste års bekymrende udvikling på området. 

Finansministeriets fremskrivninger foretages på nationalregnskabsbasis på den økonomiske model ADAM. Provenuet fra afgifter på tobak, nikotin og alkohol mv. er en delmængde af posten punktafgifter (ekskl. energiafgifter mv.). Det kan oplyses, at provenuet fra denne post er forudsat at aftage med godt 0,05 pct. af BNP fra 2022 til 2030, hvilket er i forlængelse af et lignende fald i årene forinden. De mellemfristede fremskrivninger indregner effekter af besluttet politik, når der foreligger skøn herfor. Målsætninger på forskellige områder indregnes alene i det
omfang, der er besluttet konkrete tiltag til indfrielse af målsætningerne med tilhørende skøn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00