Debat

Dansk Energi: Klogere afgifter er vejen til 2050

DEBAT: Brandbeskatningen af grøn el forhindrer et mere effektivt energiforbrug, skriver administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, og ærgrer sig over, at Energikommissionen ikke må forholde sig til tilskuds- og afgiftsspørgsmålet.

En ændring af tilskuds- og afgiftssystemet er nødvendig, hvis Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.
En ændring af tilskuds- og afgiftssystemet er nødvendig, hvis Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.Foto: Dansk Energi
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

I Danmark er vi blandt verdens bedste til at gøre vores strøm grønnere med vind, sol og biomasse. Det går forrygende med produktionen af vores stadigt grønnere strøm. Men det store udestående er, at vi skal være bedre til at udnytte den. Den korteste vej til et fossilfrit Danmark i 2050 går gennem et mere effektivt energiforbrug, der er uafhængigt af fossile brændsler.

Klimakommission, VK-regeringens energistrategi, SR-regeringens energistrategi mod 2050, energiforliget fra 2012 og nu Energikommissionen – de peger alle på elektrificeringen som vejen mod det langsigtede politiske ønske om, at Danmark er uafhængig af fossile brændsler i 2050.

Med andre ord: Elektrificeringen handler om, at vi på effektiv vis får erstattet benzinen i bilerne og får erstattet blandt andet oliefyr med effektive varmepumper.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Brandbeskatning af grøn el
Derfor er det nedslående, at skatter og afgifter aldrig har fyldt mere på danskernes elregning, end tilfældet er i dag. Skat, afgifter og PSO udgør nu samlet set 70 procent af regningen, og det sker samtidig med, at CO2-indholdet i vores el aldrig har været lavere. Ikke desto mindre er grøn el i Danmark anno 2016 beskattet mere end tre gange så hårdt som eksempelvis fyringsolie. Politikken er ligeså sort som logikken.

Derfor er det mindst ligeså nedslående, at kommissionen ikke må forholde sig til afgifts- og tilskudsspørgsmålet, når den nu går i gang med sit arbejde. For nok er vi i energisektoren glade for, at kommissionen skal have fokus på et elektrificeret, integreret og intelligent energisystem, men det er svært at se for sig, hvordan man vil finde svar og løsninger, uden man samtidig kigger på det instrument, som ligger allerøverst i værktøjskassen, og som vi alle ved vil virke.

Derfor er det nedslående, at skatter og afgifter aldrig har fyldt mere på danskernes elregning, end tilfældet er i dag. Skat, afgifter og PSO udgør nu samlet set 70 pct. af regningen, og det sker samtidig med, at CO2-indholdet i vores el aldrig har været lavere. 

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Afgiftssystem hindrer effektivisering
Vi står lige nu i den situation, at vores afgiftssystem forhindrer den effektivisering som en større brug af den stadigt grønnere strøm kan være med til at give. Samtidig med at det fører til fejlinvesteringer, der har alvorlige økonomiske tab og følger for vores samfund. For hver dag, der går, presser deadline sig nærmere for en række decentrale værker, der skal finde nye måder at erstatte naturgas med andre teknologier. For dem gælder det, at afgiften på el til varme til store varmepumper er omtrent dobbelt så høj som afgiften på naturgas.

Lægger man PSO’en oveni, så er det tre gange så meget, som naturgas-afgiften. Der er altså tale om langvarige investeringer, som har en enorm indflydelse på, hvad vej vores energisystem skal gå i Danmark. Logikken er helt modsatrettet. Og det er her og nu, det foregår. Vi risikerer at binde os fast til teknologier, der modarbejder den elektrificering, som stort set alle eksperter og politikere udpeger som vejen til et Danmark uafhængigt af fossile brændsler.

Klar til forandring
Intet af ovenstående er nyt. Hverken for eksperter, sektoren eller politikerne. Regeringen har af flere omgange varslet, at den længe ventede afgifts- og tilskudsanalyse er på vej til at blive offentliggjort. Det ser jeg frem til. For det må betyde, at vi lige om lidt er klar til at diskutere og ændre vores forældede energiafgifter i Danmark. Enten via kommissionens arbejde eller også må vi formode, at regeringen på egen hånd lægger et oplæg frem.

Vi ved alle sammen godt, hvor skoen trykker, og hvordan vi bruger energien mest effektivt og får fundet veje til at udfase fossile brændsler. Skatter og afgifter er, uden sammenligning, det vigtigste redskab til at nå derhen. Lad os komme i gang med arbejdet.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00