Helveg: PSO-ordning skal ikke på finansloven

AFGIFTER: Klima- og energiministeren vil ikke arbejde for, at PSO-ordningen flyttes over på finansloven. Det blev vi jo enige om i forligskredsen i december, lyder det fra Rasmus Helveg Petersen (R).

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen vil ikke arbejde for, at PSO-ordningen skal flyttes til finansloven. En tværministeriel arbejdsgruppe er nedsat til at finde løsningsforslag.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen vil ikke arbejde for, at PSO-ordningen skal flyttes til finansloven. En tværministeriel arbejdsgruppe er nedsat til at finde løsningsforslag.Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen

Regeringen har ikke i sinde at afskaffe den udskældte PSO-afgift ved at flytte den over på finansloven. Det slår klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen fast ovenpå endnu et stormløb mod den danske grønne støtteordning.

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

Den særlige danske afgift, der går til at finansiere den grønne omstilling, har længe været en politisk varm kartoffel. Hadet af industri og erhvervsliv, og foreslået afskaffet af aktører og tænketanke. Hvilket Liberal Alliance støtter, og Venstre senest har erklæret er en ”interessant” mulighed.

Den nuværende PSO-ordning gælder nemlig kun frem til udgangen af 2016. Derefter skal en ny træde til, som er godkendt af EU-Kommissionen.

Men løsningen bliver altså ikke, at støtten til den grønne omstilling flyttes til finansloven, lyder det fra ministeren.

Forligskredsen forpligtede sig til at finde en langsigtet løsning på PSO-diskrimineringen, hvor finansieringen af VE-støtten er EU-traktatmedholdelig og ikke medfører finansiering via finansloven.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

”I december 2014 blev man enige i energiforligskredsen om et tilsagnspapir om, at der skal findes en langsigtet løsning med virkning fra 1. januar 2017. Forligskredsen forpligtede sig til at finde en langsigtet løsning på PSO-diskrimineringen, hvor finansieringen af VE-støtten er EU-traktatmedholdelig og ikke medfører finansiering via finansloven,” lød det fra Rasmus Helveg Petersen i Folketinget, hvor han var sat i stævne af Venstres Lars Chr. Lilleholt.

Kan ende med justering af energiaftale
Altinget er i besiddelse af ”tilsagn om en langsigtet PSO-løsningsmodel,” som forligspartierne blev enige om i december. Heraf fremgår det, at ”situationen er således, at der er opstået et problem inden for energifoligskredsens aftaleområde, som forligskredsen er enige om at finde en løsning på”. Og løsningen er ikke at flytte ordningen til finansloven, skriver de.

”For at finde en løsning nedsættes en tværministeriel arbejdsgruppe om en langsigtet løsning på PSO-diskriminationsproblemet, der afrapporterer til energiforligskredsen primo marts 2015. Afrapporteringen består af konkrete forslag til løsningsmodeller, der er foreløbigt drøftet med EU-Kommissionens konkurrencegeneraldirektorat,” hedder det videre i tilsagnsteksten.

Ifølge Altingets oplysninger er arbejdet fra den tværministerielle arbejdsgruppe endnu ikke afsluttet, selvom vi nu er på tærsklen til maj. Og de løsningsforslag, der hidtil er blevet omtalt over for forligskredsen, har været meget ”ukonkrete”.

Af tilsagnsteksten fremgår det også, at hvis forligskredsen ikke kan blive enig, så kan det få betydning for ”den resterende del af energiaftalen frem mod 2020”.

0:000:00