Klimarådet: Kødafgift ville have begrænset klimaeffekt

OKSEKØD: En afgift på forbruget af oksekød vil ikke nødvendigvis have effekt på den danske husdyrproduktion og dermed heller ikke på de danske udledninger, skriver Klimarådet i ny rapport.

Cirka 80 procent af det danske hakkede oksekød stammer fra malkekvæg.
Cirka 80 procent af det danske hakkede oksekød stammer fra malkekvæg.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

En kødafgift kan være et muligt klimatiltag, men det hjælper kun beskedent på opfyldelsen af Danmarks 2030-mål.

Sådan konstaterer Klimarådet i sin nye rapport "Omstilling frem mod 2030".

Rådet henviser til den offentlige debat, der har været om en afgift specifikt på oksekød, hvor der er blevet henvist til, at afgiften skulle reducere efterspørgslen på kød og derved reducere udledninger fra landbruget.

"En afgift på forbruget af oksekød vil dog ikke nødvendigvis have en effekt på den danske husdyrproduktion. Eksempelvis stammer cirka 80 procent af det danske hakkede oksekød fra malkekvæg og er dermed et restprodukt fra mælkeproduktionen," skriver rådet.

Mælken er nemlig det primære produktionsprodukt for en malkeko, og når mælkeydelsen begynder at falde, bliver malkekoen typisk slagtet og solgt som hakket kød.

"Et lavere forbrug af mælkeprodukter ville derfor i dette tilfælde have en umiddelbart større effekt end et lavere forbrug af for eksempel hakket oksekød, da det hakkede oksekød er det sekundære produkt," skriver rådet.

Det hakkede oksekød udgør cirka 63 procent af oksekødsforbruget i Danmark.

 









0:000:00