Debat

LA: Liberal opsummering på debatten

DEBAT: Liberal Alliance er enig i flere af de betragtninger, der har været præsenteret i debatten om regeringens Energikommission, men savner et fundamentalt opgør med det nuværende forlig, skriver partiets energiordfører Villum Christensen, og gør status på debatten.

Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen, gør status på den seneste måneds debat om regeringens Energikommission. 
Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen, gør status på den seneste måneds debat om regeringens Energikommission. Foto: FT.dk
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Villum Christensen
Energiordfører, Liberal Alliance

Debatten i denne serie af indlæg fra et bredt spektrum af interessenter viser med al ønskelig tydelighed, at det er et stort arbejde, der venter forude for Regeringens energikommission.

Fællesnævnerne blandt skribenternes råd til kommissionen er flere og synes at kredse omkring mod, visioner og langsigtet planlægning. Bidragsyderne kommer vidt omkring. Lige fra konstruktiv kritik af omlægningen til biomasse, over vigtigheden af internationale aftaler til nødvendigheden af et realistisk omkostningsniveau.

Mange gode betragtninger, som vi er enige i – selvom vi i Liberal Alliance godt kunne ønske os et mere fundamentalt opgør med det nuværende forlig.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Vis grad af enighed
Der er da også en del ytringer, som jeg mener bør udfordres:

Dansk Energi mener, at vi selvfølgelig fortsat skal satse massivt på udbygning af vedvarende energi frem mod 2030, men at vi må sørge for, at forbruget følger med. I Liberal Alliance er vi enige i, at der er brug for en øget elektrificering, men at fortsætte den dyre udbygning af vedvarende energi med yderligere eksploderende PSO-regninger til følge er ikke vejen. Her må vi klart sige fra.

Vi fortsætter opførelsen af milliard-dyre havvindmølleparker, selvom vi til stadighed tvinges til at forære den højt subsidierede strøm væk, når vi ikke er i stand til at bruge den. 

Villum Christensen
Energiordfører, LA

Det Økologiske Råd slår fast, at ”gammeldags analyser, hvor hver handling holdes op mod ingen handling, har spillet fallit” og ”at personbiler skal omstilles til el”. Hertil er at sige, at det altså nogen gange er bidende nødvendigt at vurdere, hvad konsekvenserne af og omkostningerne ved ingen handling rent faktisk er. Særligt på energi- og klimaområdet, hvor der jongleres med enormt store tal og enormt megen usikkerhed om effekter. Det er som om, at handlingen bliver mål i selv.

DI pointerer, at den danske eksport af energiteknologi har rundet 75 mia. kr. og at der er brug for at sikre fortsat forskning, udvikling og innovation på de energiteknologiske områder. Her er vi helt enige. Vi mener, at det netop er teknologiernes lige og frie udviklingsmuligheder, der kan give svar på mange af de spørgsmål vi har og de udfordringer, vi fortsat vil komme til at stå med. Det er blandt andet herfor, at Folketinget om en måneds tid – for første gang i 30 år - skal behandle et beslutningsforslag fra Liberal Alliance, der også handler om forskning i kernekraft (thorium).

Dårligt købmandskab med S
Concito savner klimaambitioner i kommissoriet og frygter, at fokus på omkostningseffektivitet vinder over klimamålene, som bør være altoverskyggende. Altså ikke noget overraskende fra den front. Danmark skal smide al fornuft over bord, og kun skele til endnu højere måltal for dette og hint uden syn for, hvordan verden omkring os agerer. Konkurrencer og kappestrid om at kunne tænke på det højeste tal fører bare desværre intet med sig.

Endelig skal også Jens Joel (S) have en kommentar med. Jens stiller – vel i et forsøg på at bagatellisere ordet omkostningseffektivitet -  det retoriske spørgsmål: ”Altså, hvem ville foreslå, at vi skulle spilde penge eller betale for meget? ” Her fristes man til at spørge: jamen er det ikke netop dét, man har gjort hidtil? PSO-afgifternes himmelflugt er tydeligt bevis på, at man i årevis har ført en energipolitik, der intet hensyn har taget til, hvordan vi får mest CO2-reduktion for pengene. Vi fortsætter opførelsen af milliard-dyre havvindmølleparker, selvom vi til stadighed tvinges til at forære den højt subsidierede strøm væk, når vi ikke er i stand til at bruge den. Her skal man vist være religiøs idealist for ikke at kunne se det helt absurd ringe købmandskab – idealist for elforbrugernes penge, naturligvis.

Med de ord vil jeg takke for muligheden for at deltage i panelet, og vil som mange andre se frem til at følge kommissionens videre arbejde, et arbejde der kan få meget stor betydning for den måde vi tænker energiplanlægning på i Danmark. Jeg håber, at den planøkonomiske tankegang ender på kirkegården.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00