LA og EL vil sætte turbo på solceller

SOLCELLER: Enhedslisten og Liberal Alliance vil have lempet de nuværende krav til kommunerne, så de lettere kan opføre solcelleanlæg. SF tøver, mens Radikale mener, kommuner ”ikke skal lege energiselskab”.

Kommunerne skal have lettere ved at investere i solceller, mener Liberal Alliance og Enhedslisten.
Kommunerne skal have lettere ved at investere i solceller, mener Liberal Alliance og Enhedslisten.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Den faldende pris på solceller skal i højere grad kunne mærkes i kommunerne. Det mener Liberal Alliance og Enhedslisten, der fra hver sin side i Folketinget er enige om, at de nuværende krav til kommuner, der vil opsætte solceller, er for rigide.

Fakta
Kommunerne og solceller

I 2013 ændrede politikerne reglerne, så kommuner i dag skal oprette selvstændige selskaber, når de vil anlægge nye solcelleanlæg. Et eventuelt overskud i selskabet skal modregnes i statens bloktilskud til kommunen.
Klima- og Energiministeriet har sidenhen oprettet en pulje for kommunerne, så de kan opføre solceller svarende til 20 MW, hvor man ikke behøvede at oprette selskaber. Enhedslisten foreslår med sit beslutningsforslag, at der åbnes for en ny pulje på 20 MW, som kan etableres uden krav om selskabsdannelse. Desuden foreslås indført en generel dispensation til at etablere kommunale solcelleanlæg på op til 50 kW.

Ligestilling i lovgivning

Klima- og Energiministeriet oplyser: 
En ligestilling af kommunalt ejede solcelleanlæg med statslige ejede solcelleanlæg vil forudsætte en ændring i elforsyningsloven vedrørende (i) selskabsmæssig udskillelse (ii) modregning i bloktilskud og (iii) krav om regnskabsmæssig udskillelse. 

I 2013 ændrede politikerne reglerne, så kommuner i dag skal oprette selvstændige selskaber, når de vil anlægge nye solcelleanlæg. Det betyder bureaukrati og koster penge og tid. Og et eventuelt overskud i selskabet skal modregnes i statens bloktilskud til kommunen.

De samme regler gælder ikke for staten og regionerne. Og det undrer Liberal Alliance.

”KL har flere gange krævet ligestilling, og det vil vi gerne støtte,” siger klima- og energiordfører Villum Christensen.

Vi har i dag et afgiftssystem, som er indrettet sådan, at hvis folk sparer på energien eller skifter til vedvarende energi, så er det en økonomisk katastrofe for staten.

Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører

Godt købmandskab
Han henviser til, at regeringens egne beregninger viser, at prisen på solceller er faldet markant. Og at statens udgifter til etableringen af et 8000 m2 solcelleanlæg på Flyvestation Karup ifølge regeringen ”stort set” vil være de samme, som hvis flyvestationen fortsatte med at købe el.

”Solceller er efterhånden blevet godt købmandskab. Og eksemplet viser jo, at man kan få en betydelig CO2-reduktion, uden det koster en krone for staten samlet set,” siger Villum Christensen, der selv forventer, prisen på solceller vil fortsætte med at falde.

Han mener, konsekvensen bør være, at der i højere grad åbnes op for kommunale solcelle-projekter, hvor der er en plan for lavere CO2-udslip, uden det koster ekstra for skatteborgerne.

EL: Sæt turbo på udbygning
I Enhedslisten er man glade for meldingen fra Liberal Alliance. Regeringens støtteparti har formuleret et beslutningsforslag, der forsøger at skubbe mere gang i kommunernes brug af solceller.

En undersøgelse fra KL har nemlig vist, at reglerne fra 2013 har fået 45 procent af kommunerne til at opgive deres planer om nye solcelleanlæg.

0:000:00