Regeringen lander på 30 procents energieffektivisering

2030-MÅL: Ved det europæiske klimatopmøde senere på måneden vil regeringen kæmpe for mindst 30 procents energieffektivisering. For lavt, siger SF. Venstre vil vide, hvad det kommer til at koste.

Helle Thorning-Schmidt skal forhandle klimamålene for 2030 på plads med EU's andre regeringschefer på topmødet den 23-24. oktober.
Helle Thorning-Schmidt skal forhandle klimamålene for 2030 på plads med EU's andre regeringschefer på topmødet den 23-24. oktober.Foto: Norden.org
Kasper Kaasgaard

Efter alt at dømme tager Danmark til ministerrådsmøde i Bruxelles den 23-24. oktober med et krav om 30 procents energieffektivisering i EU. Det står klart efter et møde i Klima- og Energiudvalget torsdag.

Regeringen lægger op til et mål på mindst 30 procents energieffektivisering i EU i 2030 i forhold til niveauet i 2007.

Endnu mangler regeringen dog det endelige mandat, som den skal have af Europaudvalget. Udvalget holder møde fredag. Venstre vil på mødet have at vide, hvad omkostningerne ved regeringens mål bliver, inden de er parate til at give grønt lys.

”Vi vil have svar på, hvad det koster at nå til en 30 procents energieffektivisering i 2030 - hvilke omkostninger der er forbundet med det. Dertil vil vi også vide, hvad regeringen har forestillet sig omkring byrdefordelingen imellem landene,” siger Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

Vores opfordring er, at regeringen sætter det forhandlingsmål, at de kommer tilbage til udvalget, hvis de er nødt til at gå under 35 procent.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører

Hvis Venstre ikke får tilstrækkeligt svar, vil de have sagen undersøgt nærmere, inden de kan give mandat, fortæller Lilleholt.

SF vil højere op
SF meldte tidligere på ugen ud, at de ønsker et mål på 40 procent. Det er også den linje, Europa-Parlamentet har lagt, og den er blevet støttet af flere danske aktører. Ifølge Steen Gade, SF's klima- og energiordfører, vil Danmark stå stærkere, hvis vi kommer til topmødet med et endnu højere udgangspunkt.

”Det vil styrke Danmarks forhandlingslinje, at vi ikke kan gå under en vis grænse uden at skulle tilbage til vores parlament. Det kan godt bruges i en forhandlingssituation,” siger Steen Gade.

Han foreslår, at man kan mødes på 35 procent. Lars Christian Lilleholt er uenig. Han vil vide, hvad en reduktion på 30 procent medfører.

”40 procent anser vi for at være urealistisk. Om vi skal op på en 30 procents målsætning afhænger af, om det er realiserbart,” siger Venstres ordfører.

0:000:00