Debat

S: Klimaministeren snakker sort

DEBAT: ’Løbske regninger’ og trusler om aflysning af vindmølleparker er sort snak, der fjerner fokus fra de reelle udfordringer for den grønne omstilling, skriver Socialdemokraternes klima- og energiordfører Jens Joel.

Lad os få en afgifts- og tilskudsanalyse på bordet og høre regeringens bud på en langsigtet PSO-løsning, skriver klima- og energiordfører Jens Joel (S), som har fået nok af ministerens sorte snak.<br><br>
Lad os få en afgifts- og tilskudsanalyse på bordet og høre regeringens bud på en langsigtet PSO-løsning, skriver klima- og energiordfører Jens Joel (S), som har fået nok af ministerens sorte snak.

Foto: ft.dk
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Joel
Klima- og energiordfører (S)

Regeringens ambitioner på miljø- og klimadagsordenen er til at overskue. Og nu skaber energiministeren igen usikkerhed om de grønne investeringer. Det kan koste arbejdspladser og milliarder i tabte eksportindtægter, hvis vi mister vores førerposition på det grønne område.

Det kan være slemt nok, men hvad er det egentlig ministeren prøver at opnå? Det er rigtigt at PSO’en bliver langt højere, end vi troede i 2012. Fordi elprisen er langt lavere. Men ministerens løsning svæver i vinden. Sandheden er jo, at den sorte snak om aflysninger ikke sparer så meget som en bøjet femøre på PSO-regningen i denne valgperiode eller løser de afgiftsproblemer, vi står med lige nu.

Det ville derfor give langt mere mening at få afgifts- og tilskudsanalysen på bordet, at få regeringens bud på en langsigtet PSO-løsning og få taget fat på snakken om, hvordan vi klogest finansierer vores energisektor i fremtiden.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Sort snak fra ministeren
Ministeren maner til ansvarlighed. Men er det ansvarligt at skabe usikkerhed, hvis man samtidig kan konstatere, at man jo ikke kan sænke PSO’en i denne valgperiode ved at aflyse møller, der først om flere år bliver koblet på nettet?

Og hvorfor siger ministeren egentlig, at det er blevet dyrere, når den samlede regning for elpris og PSO er næsten 27 milliarder lavere end vi troede i 2012? Den seneste havvindmøllepark blev 2,2 milliarder billigere i PSO end vi troede i 2012, og vi har vedtaget et loft, så de kystnære vindmøller ikke kan blive en øre dyrere, end vi aftalte. 

Sandheden er jo, at den sorte snak om aflysninger ikke sparer så meget som en bøjet femøre på PSO-regningen i denne valgperiode eller løser de afgiftsproblemer, vi står med lige nu. 

Jens Joel
Klima- og energiordfører (S)

Det virker mere og mere som om, at fortællingen om ”løbske regninger” skal bruges som undskyldning for at skrue ned for den grønne omstilling fremfor at hjælpe på de produktionsvirksomheder, der i dag står med en udfordring.

Ventetiden bliver dyr
Det er lige nu, vi har en høj PSO. Det er lige nu, der er brug for at kigge på om nogle konkurrenceudsatte virksomheder har brug for en hånd. Det er lige nu, der er brug for at ændre de afgifter, der betyder, at vores gode grønne strøm bliver sendt ud af landet i stedet for at ende i varmepumperne og sikre billigere fjernvarme. Det er lige nu der er brug for en langsigtet PSO-løsning, som overholder EU-reglerne.

Alt det kunne ministeren jo fokusere på. Men vi venter stadig på afgifts- og tilskudsanalysen, vi venter stadig på regeringens holdning til PSO-løsningen, vi venter stadig på en afklaring af fremtiden for fjernvarmen, der mister sit grundbeløb og risikerer højere varmepriser.

I stedet vælger ministeren at skabe usikkerhed om den grønne omstilling ved at true med at aflyse kystnære vindmølleparker, der skulle have været i udbud for tre uger siden. En aflysning vil koste millioner af kroner for de virksomheder, der allerede de sidste år har investeret i at blive klar til projekterne.

Dertil kommer at det vil ramme de arbejdspladser, som skabes ude i kommunerne, når møllerne sætte op. Og på sigt vil en aflysning skabe større usikkerhed om investeringerne i grøn energi. Det er gift for de store danske virksomheder, når rammevilkårene ikke ligger fast. Som klimarådet allerede har anført vil det gøre den grønne omstilling endnu dyrere på sigt og dermed kræve et endnu større behov for støtte.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00