Socialdemokraterne åben for PSO på finanslov

AFGIFT: Socialdemokraterne har ikke noget problem med at flytte PSO-afgiften over på finansloven. Men regeringens beregninger skal på bordet, før man lægger sig fast. Det er ikke et ideologisk spørgsmål for os, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Mens Radikale er modstandere at flytte PSO-ordningen til finansloven, ser Socialdemokraterne anderledes på forslaget. Jeg vil ikke udelukke finanslovsmodellen, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).
Mens Radikale er modstandere at flytte PSO-ordningen til finansloven, ser Socialdemokraterne anderledes på forslaget. Jeg vil ikke udelukke finanslovsmodellen, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).Foto: David Leth Williams / Scanpix
Morten Øyen

Konflikten med EU har været kendt rigtig længe. Alligevel bliver regeringen ved med at sidde på hænderne.

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
Samlet PSO-opkrævning i 2015 forventes at løbe et stykke over syv milliarder kroner. PSO-afgiften koster hver hustand i Danmark ca. 1000 kroner om året.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht, som undrer sig over, hvorfor regeringen endnu ikke har spillet ud med et løsningsforslag til konflikten om PSO-afgiften.

Den udskældte afgift finansierer den grønne omstilling, men ordningen er konkurrenceforvridende ifølge EU-Kommissionen.

Derfor indgik Thorning-regeringen i dialog med EU-Kommissionen allerede i september 2014 om, hvordan ordningen kunne indrettes.

For os er det ikke ideologisk, hvad der skal ske. Det er et teknisk spørgsmål, som skal løses på en langtidsholdbar måde. Så får vi beregningerne fra regeringen, vil vi kunne træffe en beslutning relativt hurtigt.

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører og tidligere skatteminister

Inden valget i juni sidste år havde Benny Engelbrechts embedsmænd – da han var skatteminister – sat en løsning i udsigt i efteråret 2015. Han vurderer, at et løsningsforslag med diverse beregninger burde have været klart i oktober.

”Når regeringen ikke er kommet med et udspil endnu, så er det formentlig, fordi den ikke ved, hvad den vil,” siger Benny Engelbrecht.

Mindst tre veje
Han henviser til, at der er forskellige veje, man kan gå, for at stille EU-Kommissionen tilfreds.

Allerede i september 2014 oplyste Kommissionen, at der mindst er tre forskellige løsninger:

At den danske støtteordning til vedvarende energi bliver lavet om, at Danmark bruger nogle penge til byggeri af energi-infrastruktur til udlandet, eller man ”åbner” det danske støttesystem, så udenlandske producenter af vedvarende energi til Danmark også kan få mulighed for at få del i pengene.

0:000:00