EU-Kommissionen afviser at holde sig fra dansk ferielov

CEMENTERING: Det er helt i tråd med EU's spilleregler, når Kommissionen blander sig i den danske ferielovgivning. Det fastslår Kommissionen i et svar til Venstres Ulla Tørnæs. Hun mener, der er tale om et ikke-svar.

Ulla Tørnæs (V) mener ikke, ferieloven bør være et EU-anliggende. Derfor skrev hun et brev til Kommissionen.
Ulla Tørnæs (V) mener ikke, ferieloven bør være et EU-anliggende. Derfor skrev hun et brev til Kommissionen.Foto: Venstre.dk
Kasper Kaasgaard

Jeg er overrasket over, at de ikke forholder sig til, hvorvidt en velfungerende lovgivning, som har eksisteret i alle de år, vi har været medlem af EU, hører under nærhedsprincippet.

Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
Kommissionens svar til Ulla Tørnæs:

Som det ærede medlem ganske rigtigt bemærker, akkumuleres en arbejdstagers årlige ferie i henhold til den danske ferielov i kalenderåret forud for det såkaldte »ferieår«. For arbejdstagere i bestemte situationer, som f.eks. dem, der kommer ind på det danske arbejdsmarked for første gang eller efter en afbrydelse, medfører dette en forsinkelse på nogle gange mere end et år, inden de kan gøre brug af deres ret til årlig ferie med løn.
Denne situation er ikke forenelig med lovgivningen i Den Europæiske Union (EU). Retten til årlig ferie med løn er et overordentligt vigtigt princip i EU's sociallovgivning, som fremgår udtrykkeligt af artikel 31, stk. 2, i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, som ifølge artikel 6, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Union har samme juridiske værdi som traktaterne, og af artikel 7 i direktiv 2003/88/EF. EU-Domstolen har udtrykkeligt fastslået, at »denne årlige ferie […] kun [får] sin fulde positive virkning for arbejdstagerens sikkerhed og sundhed, såfremt den holdes inden for det år, hvor det er foreskrevet, dvs. i det løbende år«.

På baggrund af denne manglende overensstemmelse med EU-retten besluttede Kommissionen den 25. september 2014 at sende en åbningsskrivelse til Danmark. Dette er i overensstemmelse med artikel 258 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og Kommissionens rolle som traktaternes vogter. At sikre, at national lovgivning er i overensstemmelse med EU-retten, er et vigtigt ansvar, der er pålagt Kommissionen af traktaterne, og det er i fuld overensstemmelse med både proportionalitetsprincippet og nærhedsprincippet.

Ulla Tørnæs (V) fik ikke noget ud af sit forsøg på at få EU-Kommissionen til at droppe sin igangværende undersøgelse af den danske ferielov. EU-Kommissionen har nemlig rystet på hovedet af hendes appel om at lade sagen falde.

I et svar til det danske medlem af Europa-Parlamentet skriver Marianne Thyssen, der er EU-kommissær for blandt andet beskæftigelse, at det er i overensstemmelse med traktaten, at Kommissionen i september åbnede en sag om optjeningsprincippet i den danske ferielov.

Svaret kommer, efter Ulla Tørnæs sidste år sendte et brev til Kommissionen, hvor hun satte spørgsmålstegn ved, om EU overhovedet skal blande sig i sådan en sag. Hun er langtfra tilfreds med det svar, hun har fået.

0:000:00