EU-chefer peger på luxembourgsk Bruxelles-veteran til toppost

AFGØRELSE: Statsminister Helle Thorning-Schmidt og et flertal af hendes kolleger blandt EU's regeringschefer nominerer Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker til posten som ny formand for EU-Kommissionen.

Udnævnelsen af Jean-Claude Juncker har skabt splittelse mellem Storbritanniens premierminister David Cameron (midten) og hans kolleger.
Udnævnelsen af Jean-Claude Juncker har skabt splittelse mellem Storbritanniens premierminister David Cameron (midten) og hans kolleger.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael HjøllundRikke Albrechtsen

Jean-Claude Juncker er en erfaren politiker, der har arbejdet pragmatisk for EU gennem mange år.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister
BRUXELLES: Det var ventet, men nu er det officielt. 
 
Et stort flertal af EU's regeringschefer har udpeget, hvem de mener skal stå i spidsen for EU's embedsapparat, EU-Kommissionen, de næste fem år.
 
Valget faldt på den 59-årige tidligere premierminister fra Luxembourg Jean-Claude Juncker, der ud over at have næsten to årtier som regeringschef på sit CV også har været formand for Eurogruppen, der tæller eurozonens finansministre.
 
"Beslutning truffet. Det Europæiske Råd foreslår Jean-Claude Juncker som næste formand for EU-Kommissionen," skriver Herman Van Rompuy, formanden for Det Europæiske Råd på sin twitter-profil. 
 
Læs et portræt af Jean-Claude Juncker her.
 
Britisk modstand
Udnævnelsen af statsledernes kandidat til kommissionsformandsposten har skabt røre blandt regeringscheferne.
 
Storbritanniens premierminister David Cameron har kørt en hård og højlydt kampagne mod Jean-Claude Juncker, som han mener har brugt sit arbejdsliv på at "øge magten i Bruxelles og fjerne indflydelse fra medlemslandene”.
 
Også den britiske presse har været efter Jean-Claude Juncker. 

På forsiden af dagens udgave af tabloidavisen The Daily Telegraph lyder overskriften "Frygt for Junckers drikkeri" med henvisning til de vedholdende historier om, at den tidligere premierminister er mere end almindeligt glad for alkohol.

Thorning: En pragmatiker

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) støtter udnævnelsen af EU-veteranen, der blandt andet har spillet en nøglerolle under EU's håndtering af den økonomiske krise.
 
”Jean-Claude Juncker er en erfaren politiker, der har arbejdet pragmatisk for EU gennem mange år,” sagde  Helle Thorning-Schmidt forud for dagens EU-topmøde.
 
Inden luxembourgske Jean-Claude Juncker kan kalde sig endegyldig formand for EU-Kommissionen, skal han godkendes af et absolut flertal i Europa-Parlamentet, der stemmer om sagen på sin samling den 14.-17. juli. 
Dokumentation
Kort om Jean-Claude Juncker
 
1954: Født: 9. december i Redange-sur-Attert, Luxembourg
1979: Uddannet jurist fra Strasbourg Universitet
1982: Udnævnes til statssekretær for beskæftigelse og social sikkerhed
1984: Valgt ind i Luxembourgs parlament og udpeget til beskæftigelsesminister
1989: Lægger finansminister oven i posten som beskæftigelsesminister
1995: Bliver statsminister og beholder de to øvrige poster
2005: Udnævnes til den første faste formand for Eurogruppen, der samler eurolandene.
2013: I januar afgår han som både regeringschef og formand for Eurogruppen
2014: Udpeges som de europæiske konservative og kristendemokraters kandidat til posten som den næste kommissionsformand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00