Vistisen er ny leder af DF i Bruxelles

ROKADE: Anders Vistisen er ny førstemand for Dansk Folkepartis delegation i Europa-Parlamentet. Han overtager for Morten Messerschmidt, der i august trak sig efter anklager om identitetstyveri.

Det er nu 28-årige Anders Vistisen, der skal sidde for bordenden i DF's gruppe i Bruxelles.
Det er nu 28-årige Anders Vistisen, der skal sidde for bordenden i DF's gruppe i Bruxelles.
Michael Hjøllund

STRASBOURG: Dansk Folkeparti har fået en ny leder af sin tre mand store delegation i Europa-Parlamentet

28-årige Anders Vistisen overtager stillingen efter Morten Messerschmidt, som i august trak sig fra posten. Det gjorde han efter kritik af sin ledelse af den europæiske parti-alliance MELD og den tilhørende fond FELD.

Med Anders Vistisen som delegationsleder skal der bedre styr på både ledelse og formalia, når Dansk Folkeparti træffer beslutninger i Bruxelles. Det fortæller han til Altinget.

"Det er min bundne opgave at prøve at få lavet nogle formalia, der sikrer, at gruppen opnår større enighed, og fremadrettet bliver ledet på en måde, hvor alle kan genkende de beslutninger, der bliver truffet. Og så skal der være styr på de økonomiske dispositioner, så der er helt sikre formalia på plads, når vi anvender de penge, der er stillet til rådighed," siger Anders Vistisen.

Fakta
Hvad er MELD og FELD
Movement for a Europe of Liberties and Democracy (MELD) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (FELD) var en bevægelse og en tilhørende fond, der fra 2011 samlede en række europæiske partier på den nationalistiske højrefløj, herunder Dansk Folkeparti. 
 

Morten Messerschmidt var formand for de to organisationer, indtil de blev afviklet med udgangen af 2015, da de ikke længere kunne mønstre medlemmer fra en fjerdedel af EU’s medlemsstater, sådan som det er påkrævet for at kunne få adgang til midler fra EU. 

Den slags partisammenslutninger kan få støtte fra Europa-Parlamentet til deres aktiviteter. Men de må ikke bruge de penge på kampagner, der spiller ind i nationale valg eller folkeafstemninger.

Morten Messerschmidts tidligere partifælde og nu løsgænger i Europa-Parlamentet, Rikke Karlsson, anklagede i august Morten Messerschmidt for at have meldt hende ind i bestyrelsen for MELD uden hendes vidende. Den nuværende DF-politiker i Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann, mente heller ikke, at han havde nikket ja til at blive meldt ind i bestyrelsen.

Messerschmidt afviste beskyldningerne og holdt fast i, at både Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann var blevet placeret i MELD's bestyrelse efter en klar fælles aftale.

Han kunne dog ikke dokumentere den påstand og valgte derfor at trække sig fra sin plads som leder af DF-gruppen i Bruxelles.

Læs også: Messerschmidt: Nu skal en anden sidde for bordenden i Bruxelles

"En realitetsændring"
Ved valget til Europa-Parlamentet fik Morten Messerschmidt 95 procent af de personlige stemmer, som DF-gruppen tog med sig til Bruxelles. Han var også den eneste i gruppen, der havde siddet i Europa-Parlamentet før, og han har været partiets helt store EU-profil gennem en årrække. 

Da Morten Messerschmidt tak sig var der flere kommentatorer, der stillede spørgsmålstegn ved, om det mest var en symbolsk gestus.

Hvad vil du sige til dem, der mener, at den her ændring er symbolsk og har til formål at lukke en træls sag ned? 

"Det må folk udefra jo vurdere. Der er ingen tvivl om, at for gruppen, for mig og for Morten er det her en realitetsændring. Og jeg tror også, at man vil se Morten koncentrere sig mere om nogle andre ting end dag til dag EU-spørgsmål," siger Anders Vistisen og tilføjer:

"Men det må tiden vise. Gruppeformandsposten er primært defineret som koordinering og facilitering af gruppen, så jeg vil bestræbe mig på, at alle tre medlemmer kan føle sig godt tilpas, hørt og forstået."

I 2013 tegnede Altinget et portræt af den dengang 25-årige formand for Dansk Folkepartis ungdom, Anders Vistisen. Læs det her.

Thulesen Dahl: En rodebutik
Det, Rikke Karlsson har meldt til politiet som ”identitetstyveri", var blot den seneste udvikling i sagen om Dansk Folkepartis administration af partialliancen MELD og den tilhørende fond FELD. Også økonomien har været omdiskuteret.

I maj krævede Europa-Parlamentet, at Morten Messerschmidt, der var formand for de to pan-europæiske organisationer, tilbagebetalte tre millioner EU-støttekroner. Penge, som Dansk Folkeparti blandt andet havde brugt til DF-kampagner, som Parlamentet mente brød med reglerne for brug af den slags støtte. 

Få overblikket: Sådan har Messerschmidt-sagen udviklet sig

Dansk Folkeparti har indvilliget i at betale 1,6 millioner tilbage, som blev brugt på politiske kampagner. 1,3 millioner, der er brugt til et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder i MELD og FELD, har Dansk Folkeparti afvist at skulle hæfte for.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har kaldt Morten Messerschmidts beslutning om at trække sig for "klog".

"Han (Morten Messershmidt, red) anerkender, at det har været noget af en rodebutik i forhold til det administrative. Der har simpelthen ikke været styr på det med mødeindkaldelser og referater og så videre. Og det skal der jo være, for ellers kan man ikke gå tilbage og dokumentere tingene, som man har behov for," sagde DF-formanden i begyndelsen af september til DR

Dokumentation

Blå bog: Anders Vistisen (DF)
Født 12. november 1987.

Medlem af Dansk Folkeparti siden 2004.

Parlamentarisk karriere
2014: Medlem af Europa-Parlamentet
2014: Medlem af Randers byråd
2010-2014: Medlem af Region Midtjylland

Erhvervserfaring
2012-2014: Juridisk rådgiver for Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet

Uddannelse
2010-2013: Cand.Jur ved Aarhus Universitet
2006-2010: Ba.Jur ved Aarhus Universitet

Tillidsposter
2012-2015: Medlem af Dansk Folkepartis Hovedbestyrelse
2012-2015: Landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom
2008-2011: Medlem af Dansk Folkepartis Ungdoms Hovedbestyrelse

Kilde: Europa-Parlamentet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00