Landbruget ryster på hovedet over vismændene

KONKURRENCE: Den danske konkurrenceevne har det generelt godt, lød det tirsdag fra Det Økonomiske Råd. Men den analyse holder ikke for landbruget, lyder det fra landbruget selv og en ekspert i landbrugsøkonomi. Socialdemokraterne glæder sig over meldingerne fra vismændene.
Rapporten fra Det Økonomiske Råd forringer det samlede billede, lyder kritikken fra Landbrug & Fødevarer
Rapporten fra Det Økonomiske Råd forringer det samlede billede, lyder kritikken fra Landbrug & FødevarerFoto: Comrade Foot
Agnete Finnemann ScheelPer Bang Thomsen

Blandt andet kreditklemmen, som gør det svært for landmændene at låne penge til investeringer. Derfor har vi for fjerde år i træk faldende nettoinvesteringer i dansk landbrug, og det slider på den langsigtede konkurrenceevne.

Henrik Zobbe
Direktør for Fødevareøkonomisk Institut

Den danske konkurrenceevne har det overordnet set godt, og derfor er der ikke behov for politiske initiativer, som kan være med til at sænke lønniveauet eller produktionsomkostningerne.

Det var en af hovedkonklusionerne, da Det Økonomiske Råd tirsdag præsenterede sin forårsrapport om Danmarks økonomi.

Selv om de danske lønninger er steget mere end produktiviteten gennem de seneste 10-15 år, er det ikke et tegn på, at de danske virksomheder har dårligere konkurrencevilkår end deres konkurrenter i de omkringliggende lande. Det skyldes, at værdien af de produkter, der bliver produceret, også er steget. Det har styrket eksporten, og derfor er der ifølge de økonomiske vismænd ”ikke belæg for at konkludere, at danske virksomheder i disse år generelt har en dårligere konkurrenceevne”.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00